ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: «Εγκλωβισμένη» η Κυπριακή Δημοκρατία – Δεν αποδίδει το διπλωματικό παρασκήνιο

ΑΟΖ: «Εγκλωβισμένη» η Κυπριακή Δημοκρατία – Δεν αποδίδει το διπλωματικό παρασκήνιο

Στέλνουν γενικόλογα μηνύματα και κρατούν ίσες αποστάσεις οι διεθνείς παίκτες αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Για έκτη μέρα, το γεωτρύπανο Saipem 12.000 παραμένει καθηλωμένο 26 ναυτικά μίλια μακριά από τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, εντείνεται το διπλωματικό παρασκήνιο ούτως ώστε να μεταπειστεί η Τουρκία και να αποδεσμεύσει την περιοχή για να προχωρήσει το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ, όμως δεν έχει επιτευχθεί τίποτα μέχρι στιγμής.

Η Τουρκία συνέχισε και την Τετάρτη (14/2) τις απειλές, ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρες κράτησε μια, ας πούμε, ποντιπιλατική στάση μη θέλοντας να πάρει θέση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία υπενθύμισαν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον φυσικό πλούτο.

Εν πάση περιπτώσει, η ιταλική φρεγάτα Ζέφυρος ήταν το απόγευμα της Τετάρτης (14/2) στα ανοικτά της Πάφου, γαλλική φρεγάτα βρίσκεται στην περιοχή, ενώ το Ισραήλ παρακολούθησε με κατασκοπευτικό αεροπλάνο τις κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή.

Χωρίς να προβλέπεται διαφοροποίηση, το Saipem 12.000 παραμένει ακινητοποιημένο με πλώρη στη «Σουπιά», ενώ τα τουρκικά πολεμικά εκτρέπουν κάθε πλοίο που τολμά να περάσει από την περιοχή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει εγκλωβισμένη, παρακολουθεί τις χλιαρές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και την Τουρκία να προσβάλλει κάθε έννοια δικαίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι φωνές για σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και κοινού Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδας-Κύπρου, πληθαίνουν, με το Προεδρικό να περιμένει εναγωνίως την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για να στείλει μήνυμα ετοιμότητας στον Μουσταφά Ακιντζί.

Τουλάχιστον, αυτός ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις υπό την απειλή κανονιοφόρων;

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top