ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ικανοποιημένος από την ενημέρωση του Προέδρου για την ΑΟΖ

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ικανοποιημένος από την ενημέρωση του Προέδρου για την ΑΟΖ

Ικανοποιημένος από την ενημέρωση την οποία είχε, σήμερα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τα όσα συμβαίνουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι τα όσα έχει ακούσει κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση όμως την ίδια στιγμή δεν παραβλέπει και τα τεράστια προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

Ο κ. Σιζόπουλος είχε το πρωί συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στον οποίο κατέθεσε τις απόψεις και τις εισηγήσεις της ΕΔΕΚ σε μια προσπάθεια, όπως είπε, «είτε να εμπλουτίσουμε τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε να τις αξιοποιήσει στην επιχειρηματολογία του στην προώθηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά του να συναντηθούν και να τύχει μίας ενημέρωσης για τα όσα συμβαίνουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Θα πρέπει να ομολογήσω ότι είχα μια καλή ενημέρωση από πλευράς του Προέδρου. Μου εξήγησε ακριβώς την κατάσταση που επικρατεί, τις ενέργειες τις οποίες λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία και προβαίνει ή ενδέχεται να προβεί. Από την πλευρά τη δική μου, του κατέθεσα τις δικές μας απόψεις και εισηγήσεις σε μια προσπάθεια είτε να εμπλουτίσουμε τις δικές του τις θέσεις και προβληματισμούς είτε ενδεχομένως ορισμένες από τις θέσεις μας να τις αξιοποιήσει στην επιχειρηματολογία την οποία θα προβάλει στην προσπάθεια προώθησης, ακριβώς, διαδικασιών και ενεργειών που να διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να περιορίζουν, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκία», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συνάντηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι πιο καθησυχαστικός δεν μπορεί να είναι, «γιατί δεν είναι εύκολο, αυτή την στιγμή, να περιορίσεις την προκλητική συμπεριφορά μιας χώρας όπως είναι η Τουρκία, η οποία μέσα από τη συγκεκριμένη ενέργεια της αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση πολλαπλών δικών της συμφερόντων όπως το επεκτατικό και το ισλαμοφασιστικό καθεστώς Ερντογάν το αντιλαμβάνεται».

«Όμως την ίδια στιγμή, αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις σωστές και εποικοδομητικές μας προτάσεις και θέσεις στο να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι η Κυβέρνηση διαβάζει σωστά την κρίση όπως έχει δημιουργηθεί και εάν η Κυβέρνηση έχει κάνει σενάρια κινήσεων ανάλογα και με το πού θα φτάσει η τουρκική προκλητικότητα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «αυτά είναι καλύτερα να σας τα ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι στενοί του συνεργάτες» και επανέλαβε ότι είναι ικανοποιημένος από την ενημέρωση της οποίας έτυχε.

«Θεωρώ ότι τα όσα έχω ακούσει κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, όμως την ίδια στιγμή δεν παραβλέπω και τα τεράστια προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Όχι μόνο όσον αφορά την Τουρκία αλλά και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των τρίτων που κάποια στιγμή θα εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία και πώς αυτοί θα το χειριστούν. Γιατί η εξέλιξη των πραγμάτων δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο το πώς ενδεχομένως η κυπριακή Κυβέρνηση και η ελληνική Κυβέρνηση σε συνεργασία θα διαχειριστούν αυτά τα ζητήματα αλλά το πώς και οι τρίτοι που θα εμπλακούν στη διαδικασία θα συμβάλουν και θα συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια κατά τρόπο εποικοδομητικό και κυρίως κατά τρόπο που να διασφαλίζει και το διεθνές δίκαιο, αλλά και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η ΕΔΕΚ έχει ενημερώσει τα Σοσιαλιστικά Κόμματα και ομάδες εντός της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Κύπρο, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι γι’ αυτό προηγουμένως ήθελε και τη συγκεκριμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «ώστε να βρισκόμαστε συντονισμένοι και να κινηθούμε στο ίδιο μήκος κύματος χωρίς ο ένας να αναιρεί τον άλλο».

«Απόψε υπάρχει σύγκληση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, θα ενημερωθούν για τη συνάντηση και τα υπόλοιπα και θα αποφασιστούν το πώς η ΕΔΕΚ μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία συνεισφοράς και υποστήριξης των ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top