ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΟ: Ορατός ο κίνδυνος «διχοτόμησης» της ΑΟΖ – Τι μπορεί να σταματήσει τον Ερντογάν

ΣΧΟΛΙΟ: Ορατός ο κίνδυνος «διχοτόμησης» της ΑΟΖ – Τι μπορεί να σταματήσει τον Ερντογάν

Για ΑΟΖ της «παρανόμου οντότητας» μιλούσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο περιθώριο παρουσίασης του masterplan του για την επόμενη πενταετία και πλέον φαντάζει υπαρκτό το σενάριο ύπαρξης δύο ζωνών στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Προς Θεού, η ΑΟΖ της παρανόμου οντότητας θα παραμείνει παράνομη αν και εφόσον δεν αναγνωριστεί, αλλά η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμα και σε περιοχές που δεν εφάπτονται με τις κατεχόμενες έχει γιγαντωθεί με την παρακώλυση της γεώτρησης του Saipem 12.000 στον στόχο «Σουπιά».

Κακά τα ψέματα, οι διπλωματικές προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης περικλείονται στη φράση «ρίχνουν αυγά στον τοίχο», καθότι όλες οι αντιδράσεις είναι χλιαρές και ακολουθούν την οδό των ίσων αποστάσεων.

Από την άλλη, ο Ταγίπ Ερντογάν ούτε που συγκινείται από τα διαβήματα, καθώς μέρα με τη μέρα είναι πιο προκλητικός στις δηλώσεις του είτε αυτές αφορούν την Κύπρο είτε το Αιγαίο.

Προς το παρόν, οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίες είναι βαλτωμένες στη λάσπη που δημιουργεί η καθήλωση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ, ενώ η ιταλική φρεγάτα δεν προμηνύει διαφοροποίηση των τουρκικών θέσεων.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, περιπλέκονται και οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Πλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία στέκεται ενώπιον τριών «ορθολογιστικών» επιλογών, χωρίς φυσικά να εμπεριέχονται οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και βάσει φυσικά της αιτίας που στήνεται όλο αυτό το σκηνικό στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη:

Πρώτον, συνέχιση των συνομιλιών με βάση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, αν και εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση, αν και εφόσον επανέλθει ο Μουσταφά Ακιντζί στην τράπεζα των συνομιλιών. Υπό αυτό το πρίσμα, κανείς δεν εγγυάται ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις προκλήσεις, εκτός κι αν διακόψει τις ενέργειές της στην ΑΟΖ, η Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεύτερον, εδραίωση και συνέχιση του status quo. Τερματισμός επ’ αόριστων των συνομιλιών και διακοπή κάθε συνεννόησης με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σ’ αυτή την περίπτωση, επίσης κανείς δεν εγγυάται ότι η Τουρκία θα αρκεστεί στην «απόλαυση» του κατεχόμενου μέρους, θαλάσσιου, εναέριου και επίγειου. Ωστόσο, αυτό απορρίπτεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Τρίτον, συμφωνημένη λύση δύο κρατών. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν έντονες φωνές που συζητούν πια αυτή τη λύση. Το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, οι ποντιοπιλατικές στάσεις της διεθνούς κοινότητας και η ακραία τουρκική στάση αναγκάζουν πολίτες και μη να σκεφτούν ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να νομιμοποιηθεί η διχοτόμηση. Υπενθυμίζεται και η άποψη του ίδιου του Αρχιεπισκόπου επί του θέματος.

Πέραν τούτων, υπάρχουν δεκάδες λύσεις που μπορούν να δουλέψουν σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, φτάνει να αποποιηθεί των «απαιτήσεών» της η Άγκυρα, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όμως, το θέμα της ΑΟΖ συνεχίζει να καίει. Και σίγουρα θέματα θα εγείρονται, μέχρις ότου αποφασίσει ο Ταγίπ Ερντογάν να δείξει την περιβόητη «καλή θέληση» για την οποία δεσμεύτηκαν όσοι τον συνάντησαν.

Προς το παρόν και ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2019 που θα γίνουν σε μια μπαρουτοκαπνισμένη Τουρκία, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέτει ως ιστορικό σταθμό το 2023 και τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας.

Είναι, όμως, ζήτημα επιβίωσης, φυσικής και εθνικής, η χαλιναγώγηση της τουρκικής προκλητικότητας. Και κρίνεται αναγκαία η εκμετάλλευση των χαρτιών που έχει στα χέρια της η Κυπριακή Δημοκρατία.

Και έχει πολλά. Φτάνει να κατορθώσει να απεγκλωβιστεί από «συμμάχους» που στην κρίσιμη στιγμή κρατούν ίσες αποστάσεις για να μην εκνευριστεί ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρόλα τα προβλήματά του στη Συρία με τους Κούρδους, με το Ισραήλ και στο εσωτερικό με τους «αντιφρονούντες» κουνά το δάκτυλο σε όλη τη διεθνή κοινότητα.

Είναι, εν τέλει, ορατός ο κίνδυνος διχοτόμησης της ΑΟΖ. Αν η ιταλική ΕΝΙ αποχωρήσει χωρίς να προχωρήσει στη γεώτρηση, κανείς δεν ξέρει το καθεστώς με το οποίο θα γίνει οποιαδήποτε γεώτρηση στο τεμάχιο 3 και σε συγκεκριμένους στόχους, ενώ θα έχουν δημιουργηθεί γκρίζες ζώνες.

Η οπισθοχώρηση της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ικανή να καταστήσει τουρκοκρατούμενα και ύδατα απέναντι από το Κάβο Γκρέκο, τη στιγμή κιόλας που από το 1974 η Τουρκία έχει επεκτείνει τα εδάφη, ενώ δρα πειρατικά ακόμα και στη νεκρή ζώνη που βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία των ειρηνευτών.

Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την επόμενη μέρα του Κυπριακό. Επομένως, ας κρατούμε μικρό καλάθι μετά τις συναντήσεις με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ ή ας μην περιμένουμε ότι ο κατοχικός ηγέτης θα καθίσει στο τραπέζι με τους δικούς μας όρους, με ή χωρίς κρίση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top