ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Oi αλλαγές που θα επέλθουν στους τρόπους εκδίκασης διαζυγίων

ΚΥΠΡΟΣ: Oi αλλαγές που θα επέλθουν στους τρόπους εκδίκασης διαζυγίων

Στις αλλαγές που επιχειρούνται στο οικογενειακό δίκαιο αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Στις αλλαγές που θα επέλθουν μέσα από τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, σε χαιρετισμό στην εκδήλωση για το «δικαίωμα επικοινωνίας στο σύγχρονο Οικογενειακό Δίκαιο-Μια διαθεματική προσέγγιση». Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο της Έλενας Πατέρα – Δημοσθένους «Μελέτες στο Οικογενειακό Δίκαιο», το οποίο βασίζεται σε δύο μελέτες με κεντρικό σημείο την αξιολόγηση του συμφέροντος του παιδιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, παραθέτοντας τις κυριότερες αλλαγές που προωθούνται με το αναθεωρημένο νομοθετικό πλαίσιο, ο κ. Νικολάου σημείωσε την εισαγωγή του συναινετικού διαζυγίου, την υποχρέωση των γονιών να διασφαλίζουν το δικαίωμα του παιδιού να επικοινωνεί και με τους δύο γονείς και την αλλαγή με βάση την οποία η επιμέλεια του παιδιού θα ασκείται από κοινού από τους δύο γονείς, ακόμη και μετά τη λύση του γάμου, αντί της μέχρι σήμερα αποδεκτής λύσης ότι η επιμέλεια ασκείται από τη μητέρα.

Περαιτέρω, στο προωθούμενο νομικό πλαίσιο καθορίζονται αναλυτικά τα θέματα επιμέλειας και επικοινωνίας εκάστου γονέα με το παιδί, με σκοπό ν’ αποφεύγονται οι μεταξύ τους συγκρούσεις.

Επίσης σημείωσε ότι με το νέο πλαίσιο ενδυναμώνεται η προστασία της οικογενειακής στέγης με πρόνοια ότι κανένας εκ των συζύγων δεν θα μπορεί να επιβαρύνει με υποθήκη ή να διαθέσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την οικογενειακή στέγη, έστω και εάν αυτή είναι γραμμένη στ’ όνομά του, χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου συζύγου, ούτε επίσης μπορεί να ζητηθεί από τα μέλη της οικογένειας να εγκαταλείψουν τη στέγη, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για τον υπολογισμό της διατροφής καθορίζεται υποχρέωση κατάθεσης στο Δικαστήριο όλων των πληροφοριών που σχετίζονται με την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου για καταβολή της διατροφής γονέα, περιλαμβανομένης της αποκάλυψης των τραπεζικών του λογαριασμών.

Επίσης το νέο πλαίσιο θα διαλαμβάνει ότι στις περιπτώσεις διαζυγίου η κατανομή της περιουσίας που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου γίνεται εξ ημισείας μεταξύ των συζύγων και θα παρέχει στο Δικαστήριο εξουσία να διατάξει αυτεπαγγέλτως την υποχρεωτική συμμετοχή των γονέων σε εκπαιδευτικά ή και θεραπευτικά προγράμματα, που στοχεύουν στη διαφύλαξη των μεταξύ τους καλών σχέσεων και των σχέσεων τους με το παιδί.

Σε ό,τι αφορά την ταχύτερη εκδίκαση των οικογενειακών υποθέσεων, στην προωθούμενη μεταρρύθμιση προβλέπεται ότι τα διαζύγια θα εκδίδονται με απόφαση ενός Δικαστή αντί από τρεις Δικαστές, όπως ισχύει σήμερα, και ότι οι υποθέσεις μεταξύ των εν διαστάσει συζύγων θα εκδικάζονται από τον ίδιο Δικαστή, που επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση των υποθέσεων, προς όφελος των γονέων και του παιδιού.

Θα περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την ετοιμασία εκθέσεων για την αξιολόγηση του συμφέροντος του παιδιού και του τρόπου εφαρμογής του διατάγματος γονικής μέριμνας.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολάου, το Δικαστήριο σε κάθε δικαστική διαδικασία, πέρα από τα άλλα στοιχεία που λαμβάνει υπόψη πριν από την έκδοση οποιασδήποτε απόφασης, θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού, το οποίο θα καλείται ενώπιον του για να καταθέσει τις απόψεις του.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνεχάρη τη συγγραφέα Έλενα Πατέρα – Δημοσθένους για τις μελέτες που εκπόνησε και δήλωσε βέβαιος ότι θα αποτελέσουν ωφέλιμο εγχειρίδιο για τους μελετητές του Οικογενειακού Δικαίου. Την ευχαρίστησε, επίσης, καθότι το βιβλίο της αποτελεί -όπως είπε- την πρώτη συγγραφική προσέγγιση των προτάσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top