ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: Η έκρηξη Κοτζιά και το παρασκήνιο – Εξαντλεί χρονικά περιθώρια η ΕΝΙ

ΑΟΖ: Η έκρηξη Κοτζιά και το παρασκήνιο – Εξαντλεί χρονικά περιθώρια η ΕΝΙ

Διάθεση για να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια και να παραμείνει στη θέση της δείχνει η ιταλική ΕΝΙ και το γεωτρύπανο Saipem 12.000.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Την ίδια στιγμή, Ελλάδα και Κύπρος κινούνται, ναι μεν παρασκηνιακά, όμως οι δημόσιες τοποθετήσεις δείχνουν ότι δεν τίθεται θέμα οπισθοχώρησης όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα σε Κύπρο και Αιγαίο.

Από τη μια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της χώρας, η ανεξαρτησία της χώρας μας» και από την άλλη, ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας γενικά για την τουρκική προκλητικότητα και ειδικά για το περιστατικό στα Ίμια το βράδυ της Πέμπτης (15/2) στην τηλεόραση του Alpha ήταν έντονος και τόνισε ότι «την επόμενη φορά δεν θα υπάρξει τέτοια ειρηνική –ας το πούμε- συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».

Η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκαθαρίζει ότι παραβιάσεις και συνομιλίες δεν μπορούν να γίνονται παράλληλα, την ώρα που η Ιταλία, αν και έστειλε τη φρεγάτα «Ζέφυρος» στην περιοχή, ψάχνει «κοινά αποδεκτή λύση από την Τουρκία.

Τώρα, είναι συνδεδεμένα τα δύο περιστατικά. Ίμια και κυπριακή ΑΟΖ καταδεικνύουν την έλλειψη διάθεσης από την Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Εξ ου και η έκρηξη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Ο Νίκος Κοτζιάς, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Τουρκία έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε», εξήγησε ότι η Τουρκία «δεν πάει καλά στη Συρία, έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοικτό, με την Αρμενία έχει κλειστά τα σύνορά της, με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της ΑΟΖ».

Οι δηλώσεις Κοτζιά δεν είναι τυχαίες. Η αποτυχία των διπλωματικών διαβουλεύσεων κρίνει αναγκαία την εντονότερη στάση των ηγεσιών Ελλάδας-Κύπρου και αυτό είναι πέραν πάσης αμφιβολίας κοινά αποδεκτό.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια αξιοπρεπής λύση», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αναξιοπιστίας της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς που συμπλέει με τις προσταγές της Άγκυρας.

Άλλωστε, τα πάντα, πέραν των διαβημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξαρτώνται από τις προσωπικές διαθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόμα, όμως και αν η ΕΝΙ καταφέρει να προχωρήσει στη γεώτρηση του στόχου «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν εγγυάται ουδείς ότι σταματούν εδώ οι πειρατικές συμπεριφορές της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και σε όσους επιμένουν ότι το ζήτημα τελειώνει στο αν θα περιληφθούν οι Τουρκοκύπριο στα έσοδα από το φυσικό αέριο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top