ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΗ: Στις 28 Φεβρουαρίου η τελετή εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας - Οι αναφορές Συλλούρη

 ΒΟΥΛΗ: Στις 28 Φεβρουαρίου η τελετή εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας - Οι αναφορές Συλλούρη

Στις 11.30 π.μ. της 28ης Φεβρουαρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η τελετή εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, κατά τη λήξη της σημερινής, πρώτης συνεδρίας του νομοθετικού Σώματος, μετά τις εκλογές.

Η συνεδρία της Ολομέλειας σήμερα αφορούσε κυρίως προ ημερησίας διατάξεως αναφορές του Προέδρου της Βουλής.

Επίσης, η Ολομέλεια της Βουλής συνήλθε ώστε να καταστεί δυνατή η κατάθεση νομοσχεδίων, κανονισμών και προτάσεων νόμου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε πρώτα στο διορισμό της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής στη θέση της Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, και ανέγνωσε το βιογραφικό της.

Ο κ. Συλλούρης χαρακτήρισε τη μακρά διαδρομή της κ. Αναστασιάδου στη Βουλή ανεκτίμητη. Αναλυτικά, ανέφερε ότι το 1983 η κ. Αναστασιάδου διορίστηκε Γραμματέας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών στην Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων και ανήλθε σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας της υπηρεσίας αυτής.

Πρόσθεσε ότι το 1999 της ανατέθηκε επιπρόσθετα ο συντονισμός της έκτακτης υπηρεσίας της Βουλής, που ανέλαβε το έργο για την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο και το 2002 διορίστηκε Διευθύντρια της νεοσυσταθείσας τότε Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, θέση από την οποία εργάστηκε για την επιτυχή ολοκλήρωση της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνεχίζοντας είπε ότι το 2007 διορίστηκε Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και το 2013 Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε ότι η κ. Αναστασιάδου διακρίνεται για την εργατικότητα, την αφοσίωση στα καθήκοντά της, το συναινετικό της πνεύμα, την ευρυμάθειά της και την ικανότητά της να επιλύει δύσκολα και πολύπλοκα προβλήματα που αναφύονται κατά την παραγωγή νομοθετικού έργου και αποχωρεί από τη θέση της αφήνοντας τη σφραγίδα της και ένα σημαντικό έργο στο χώρο της νομοθετικής εξουσίας.

Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κ. Αναστασιάδου αναλαμβάνει ένα δύσκολο Υπουργείο με σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της χώρας και δήλωσε βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί επάξια στα νέα καθήκοντα και στις εξουσίες που απορρέουν από αυτό το αξίωμα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ακολούθως αναφέρθηκε στο θάνατο του πρώην μέλους του Κοινοβουλίου, Γιώργου Α. Γεωργίου. που διετέλεσε Βουλευτής του ΔΗΣΥ Λάρνακας. Αναφορά έκανε και στην επέτειο μνήμης των θυμάτων του Άουσβιτς.

Εξάλλου, ενημέρωσε τα μέλη του Κοινοβουλίου για τη συνάντηση που έγινε μεταξύ πρώην και νυν Βουλευτών, για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις Σεϊχέλες και για τις θέσεις στις οποίες εξελέγησαν Κύπριοι Βουλευτές στα σώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και για άλλες ευρωπαϊκές και διεθνείς δραστηριότητες Βουλευτών σε διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα.

Σε ό,τι αφορά τα θύματα του ολοκαυτώματος, είπε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά τη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε μορφή και εκδήλωση ρατσισμού και ξενοφοβίας, καθώς και κάθε έκφανση αντισημιτισμού, αλλά και το όποιο είδος μισαλλοδοξίας.

«Συντασσόμαστε επίσης με όσους καταδικάζουν, χωρίς εξαίρεση, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διεπράχθησαν στο παρελθόν και όσα διαπράττονται σήμερα ως αποτέλεσμα πολεμικών συρράξεων και άλλων αντιπαραθέσεων ανά το παγκόσμιο», πρόσθεσε.

Τιμώντας τη μνήμη του πρώην Βουλευτή, ο κ. Συλλούρης είπε ότι υπήρξε έγκριτος ποινικολόγος άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στη Λάρνακα και διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας.

Πρόσθεσε ότι ο Γιώργος Γεωργίου διετέλεσε βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του Δημοκρατικού Συναγερμού από το 1981 μέχρι το 1984 και ότι κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας υπήρξε μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών, Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Συγκοινωνιών και Έργων και του Κανονισμού της Βουλής και Δικαιωμάτων των Μελών του Σώματος

Η Ολομέλεια της Βουλής τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και του Γιώργου Α Γεωργίου.

Αναφορικά με τη συνάντηση νυν και πρώην Βουλευτών, ο κ. Συλλούρης ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στην αξιοποίηση των πρώην Βουλευτών στη δημιουργία Ιδρύματος Μελετών της Βουλής και στη δυνατότητα συμμετοχής τους ως συμβούλων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κοινωνικής παρακμής και της κρίσης των θεσμών και στις προσπάθειες για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των απλών πολιτών προς το κοινοβούλιο.

Στην αναφορά του για τις εργασίες της 24ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Σεϊχέλες, είπε ότι μίλησε για θέματα που αφορούν στον ρόλο των Προέδρων Κοινοβουλίων για ενδυνάμωση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και για τη χρήση της τεχνολογίας σε σχέση με τη στήριξη των Μελών και των κοινοβουλευτικών λειτουργιών γενικότερα.

Σε σχέση με το δεύτερο θέμα, υποστήριξε τη λειτουργική πτυχή της τεχνολογίας σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές πρακτικές ενώ εισηγήθηκε τη δημιουργία συνεργιών εντός των κοινοβουλίων-μελών της Κοινοπολιτείας μέσα από κοινό δίκτυο, όπου μπορούν να ανταλλάσσονται κοινοβουλευτικές πληροφορίες, πρακτικές και τρόποι λειτουργίας, εισήγηση η οποία συμπεριλήφθηκε στα Τελικά Συμπεράσματα της Διάσκεψης.

Πρόσθεσε ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης, είχε επαφές μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο των Σεϊχελών και Προέδρους άλλων Κοινοβουλίων και επισκέφθηκε την οικία όπου διέμενε στις Σεϊχέλες ενόσω ήταν εξορία, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συνέχεια στα σημαντικά αξιώματα, τα οποία κατάλαβαν μέλη της Βουλής στην ΚΣΣΕ και στην εκλογή της Στέλλας Κυριακίδου εκ των Αντιπροέδρων της ΚΣΣΕ για το τρέχον έτος και ως εκ τούτου καθίσταται και μέλος του Προεδρείου της Συνέλευσης, που ορίστηκε επίσης εκπρόσωπος της ΚΣΣΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Νόμου (γνωστή ως Επιτροπή της Βενετίας). Πρόσθεσε ότι η κ. Κυριακίδου εκλέγηκε επίσης ομόφωνα Αντιπρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ad hoc Επιτροπής για το ρόλο και την αποστολή της ΚΣΣΕ, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και των 47 χωρών μελών της Συνέλευσης.

Συνεχίζοντας είπε ότι ο Βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης ορίστηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, ως ο εκπρόσωπος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Υποεπιτροπή Διενέξεων μεταξύ χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και παράλληλα παραμένει και για το τρέχον έτος, Γενικός Εισηγητής για θέματα Προϋπολογισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι ο Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου εκλέγηκε 2ος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστημών, Παιδείας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της ΚΣΣΕ.

Σε σχέση με τις δραστηριότητες των Βουλευτών, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη στη Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (COSAC), στη Σόφια και στην επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στο Βέλγιο, με αντιπροσωπεία της Ad hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), της οποίας αποτελεί μέλος.

Σημείωσε ακόμα τη συμμετοχή του Βουλευτή Γιώργου Προκοπίου σε συνάντηση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο και την επίσκεψη εργασίας με τη ΚΣΣΕ που πραγματοποίησε ο Κωστής Ευσταθίου στο Ελσίνκι.

Ολοκληρώνοντας τις προ ημερησίας διατάξεως αναφορές, ο κ. Συλλούρης παρατήρησε ότι παρόλο που η Βουλή φαινόταν κλειστή, την προεκλογική περίοδο, εντούτοις οι δραστηριότητες του Κοινοβουλίου δεν τερματίστηκαν.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top