ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ευθύνες σε τέσσερις δεσμοφύλακες για την απόδραση δυο καταδίκων

Ευθύνες σε τέσσερις δεσμοφύλακες για την απόδραση δυο καταδίκων

Σχεδόν 11 μήνες μετά την απόδραση δύο καταδίκων από τις Κεντρικές Φυλακές, παραδόθηκε πριν ημερών στον Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού για το ενδεχόμενο πειθαρχικών παραπτωμάτων από μέλη του προσωπικού.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το Σάββατο (17/02), το πόρισμα παραδόθηκε από τη λειτουργό του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάρω Βαρναβίδου, που είχε διοριστεί για να διενεργήσει έρευνα μετά από την απόδραση των δύο Γεωργιανών.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η έρευνα επισημαίνει πως οι τέσσερις δεσμοφύλακες οι οποίοι ήταν βάρδια κατά την ώρα της απόδρασης και δεν είχαν πάρει είδηση το γεγονός. Πρόκειται για δύο τακτικούς δεσμοφύλακες και δύο έκτακτους.

 Όσον αφορά στους μόνιμους δεσμοφύλακες, ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποστείλει το πόρισμα στην ΕΔΥ με εισηγήσεις, ενώ για τους δύο έκτακτους, το πόρισμα θα διαβιβαστεί στη διευθύντρια των φυλακών για περαιτέρω χειρισμούς. Αν στο πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες εναντίον τους, τότε το πιθανότερο είναι να τερματισθούν οι υπηρεσίες τους.

Η απόδραση των δύο υποδίκων για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών είχε διαπραχθεί το απόγευμα της 22ας Μαρτίου 2017 από την πτέρυγα 2Β.

Οι τρεις υπάλληλοι των Κεντρικών Φυλακών είχαν καθήκοντα στο κέντρο ελέγχου, εκεί όπου προβάλλεται σε οθόνες το όπτικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα υψηλής ευκρίνειας που καλύπτει όλους τους χώρους των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Όταν οι δυο κρατούμενοι από τη Γεωργία εισήλθαν στη νεκρή ζώνη, οι κινήσεις τους ανιχνεύτηκαν από σύστημα λέιζερ και άρχισε να ηχεί ο συναγερμός. Μάλιστα, οι κάμερες εστίασαν (zoom in) πάνω τους.

Φαίνεται όμως πως οι τρεις δεσμοφύλακες δεν ήταν στο κέντρο ελέγχου, καθώς δεν ειδοποίησαν.

Από τη μελέτη του κλειστού κυκλώματος οι δυο Γεωργιανοί φαίνονται να πηγενοέρχονται στον χώρο της νεκρής ζώνης, προφανώς έκπληκτοι από το γεγονός ότι δεν γίνονται αντιληπτοί. Βλέποντας, λοιπόν, ότι δεν γινόταν καμία ενέργεια για περιορισμό τους αποφάσισαν να διαφύγουν.

Η συνέχεια είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Ο ένας κρατούμενος μόλις άκουσε τους πυροβολισμούς παραδόθηκε ενώ ο Ιράκλι Γκιρούλι δραπέτευσε.

Ο Γκιρούλι ήταν υπόδικος για υπόθεση διάρρηξης και κλοπής στην Πάφο. Δεν είχε συγγενείς στην Κύπρο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top