ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: Οι τέσσερις άξονες της κυπριακής κυβέρνησης και η Σύνοδος Κορυφής

ΑΟΖ: Οι τέσσερις άξονες της κυπριακής κυβέρνησης και η Σύνοδος Κορυφής

Καθίσταται πια προφανές ότι Τουρκία και ψευδοκράτος προτίθενται να συντηρήσουν την κρίση που προκαλεί η ακινητοποίηση του Saipem 12.000 στην κυπριακή ΑΟΖ.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Εδώ και δέκα μέρες, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ παραμένει καθηλωμένο λίγα μίλια μακριά από τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και έρμαιο ενός άγριου παιχνιδιού της Άγκυρας.

Τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ήλθε να συμπληρώσει ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος απαίτησε ενδιάμεση συμφωνία και προανήγγειλε έρευνες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ζητώντας χωριστό διάλογο των εταιρειών με το κατοχικό καθεστώς, κατέδειξε ότι η κρίση δεν περιορίζεται στη θάλασσα, αλλά προσβάλλει κάθε έδαφος διαλόγου και για το Κυπριακό.

Πάντως, η κυπριακή κυβέρνηση, όπως αποδεικνύουν οι κινήσεις του τελευταίου δεκαημέρου, στηρίζει τις πολιτικές της σε τέσσερις άξονες.

Πρώτον, περιμένει την 22α Φεβρουαρίου και τη λήξη της παράτυπης τουρκικής Navtex συνεχίζοντας το διπλωματικό παρασκήνιο, το οποίο δεν αποδίδει.

Δεύτερον, αποφεύγει τη δημόσια αντιπαράθεση με την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

Τρίτον, επιδεικνύει ότι το κατοχικό καθεστώς λαμβάνει εντολές από την Άγκυρα.

Τέταρτον, υπενθυμίζει τον στόχο, ο οποίος είναι η πραγματοποίηση γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά» και η συνέχιση του ενεργειακού της προγράμματος.

Από κει και πέρα, δεν κατέστη ξεκάθαρο το τι θα πράξει η Τουρκία με τη λήξη της παράτυπης Navtex την 22α Φεβρουαρίου.

Η θετική κατάληξη είναι να μην ανανεωθεί η Navtex και να συνεχίσει το Saipem 12.000 προς τον στόχο «Σουπιά», χωρίς ωστόσο να λήγουν και οι τουρκικές απαιτήσεις για συμφωνία επί του φυσικού αερίου.

Η αρνητική κατάληξη έχει να κάνει με τυχούσα αποχώρηση του γεωτρύπανου από την ENI, πράγμα που θα επιβεβαίωνε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας μπαίνουν υπό τουρκική αίρεση.

Αυτό θα σήμαινε επίσης ότι οι ξένες εταιρείες θα έμπαιναν σε συλλογισμούς για μελλοντικές συνεργασίες με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι η αγωνία θα κρατήσει μέχρι την 22α Φεβρουαρίου, την ώρα που στο τέλος της εβδομάδας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους ομολόγους του και να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις που θα προκύψουν αλλά και τα όσα προηγήθηκαν.

Θα βοηθήσουν όμως;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top