ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ: Η ιστορική συμφωνία Αιγύπτου-Ισραήλ και η Κύπρος – Η Τουρκία στο περιθώριο

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ: Η ιστορική συμφωνία Αιγύπτου-Ισραήλ και η Κύπρος – Η Τουρκία στο περιθώριο

Νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί η συμφωνία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα (19/2) η ισραηλινή εταιρεία Ντέλεκ αναφορικά με τη συμφωνία για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, τη σημαντικότερη μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 1979, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στέινιτζ.

Η 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφωνία αφορά διοχέτευση 64 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου σε ιδιωτική αιγυπτιακή εταιρεία.

«Πολλοί άνθρωποι δεν πίστεψαν στο φυσικό αέριο», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, για να συμπληρώσει ότι «είναι μια χαρμόσυνη μέρα».

Πέραν των ενεργειακών, η συμφωνία Ισραήλ και Αιγύπτου έχει βαθύτερους πολιτικούς συμβολισμούς, παρόλο που επιχειρείται η διατήρησή της σε στενά οικονομικά πλαίσια.

Δεν είναι ψέμα, άλλωστε, ότι πολλοί Αιγύπτιοι θεωρούν εχθρική χώρα το Ισραήλ, αλλά στόχο της κυβέρνησης αλ Σίσι είναι να καταστεί η χώρα «κεντρικό σημείο» εξαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ και ενδεχομένως από την Κύπρο, όπως γράφουν ξένα δημοσιεύματα.

Αυτό θέτει στο περιθώριο την Τουρκία, η οποία βάζει στόχο τον αγωγό μέσω της χώρας για εξαγωγή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ειδικά μετά τις πειρατικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία προχωρούσε μέχρι πριν δέκα μέρες στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, η συμφωνία Ισραήλ και Αιγύπτου αναμένεται να θορυβήσει την Άγκυρα και τον Ερντογάν.

Προς στιγμήν, οι σχεδιασμοί για τον East Med και τώρα η εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, δείχνουν ότι οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που λέγεται Τουρκία και προχωρούν χωρίς το καθεστώς Ερντογάν στους ενεργειακούς σχεδιασμούς τους.

Εκείνο που παραμένει αναπάντητο είναι το αν καταφέρει και η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει με αυτή τη σκέψη ή αν θα εγκλωβιστεί στις παράλογες απαιτήσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Βέβαια, αμφιλεγόμενη περιοχή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ μπορεί να προκαλέσει εντάσεις και καθίσταται επάναγκες να γίνει σεβαστή η ανεξαρτησία των κρατών της περιοχής από όλες τις πλευρές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top