ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΟ: Γιατί χαϊδεύουν το θηρίο που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα - Τι θέλει να αποδείξει ο Ερντογάν

ΣΧΟΛΙΟ: Γιατί χαϊδεύουν το θηρίο που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα - Τι θέλει να αποδείξει ο Ερντογάν

Εδώ και δέκα ημέρες, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ενώπιον μιας νέας τουρκικής εισβολής, μιας παραβίασης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Η γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» του οικοπέδου 6 θορύβησε την ήδη θορυβημένη Άγκυρα, η οποία έσπευσε να παρεμποδίσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, Saipem 12.000, που έβαζε πλώρη για τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3.

Από τότε, το γεωτρύπανο παραμένει καθηλωμένο μπροστά από τουρκικά πολεμικά και έναν Ταγίπ Ερντογάν, που δεν δείχνει διάθεση να συναινέσει στο διεθνές δίκαιο επί ξηράς και θαλάσσης.

Την ίδια στιγμή, η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, ακόμα και «παίκτες» που έχουν ήδη σκίσει τα δεφτέρια τους με την τουρκική κυβέρνηση, αδυνατούν ή δεν θέλουν να συγκρουστούν με τον μπαμπούλα της ανατολικής Μεσογείου μα και της Μέσης Ανατολής.

Αφενός, η Τουρκία επιλέγει πότε και πού θα κλιμακώσει την ένταση. Οι δυσκολίες που βιώνει στη βόρεια Συρία και στο μέτωπο του Αφρίν, καθώς και η σωρεία προβλημάτων που έχει στο εσωτερικό της, εξάγονται στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Τα φαινομενικά εύκολα μέτωπα –κανείς δεν περιμένει ότι οι ένοπλες δυνάμεις Ελλάδας και Κύπρου θα ξεκινήσουν ελληνοτουρκικό πόλεμο– ανοίγουν από το καθεστώς Ερντογάν, αλλά και από προηγούμενα καθεστώτα και για να σταλούν μηνύματα και για να επιβεβαιωθούν οι τουρκικές απαιτήσεις.

Την ώρα, λοιπόν, που η Άγκυρα δεν βρίσκει συμμάχους στο μέτωπο με τους Κούρδους –αν και επίσης η διεθνής κοινότητας αντιδρά χλιαρά– επιδιώκει να αποδείξει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναποδογυρίσει τις ισορροπίες και να ασελγήσει εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Αυτό, αντί να υποχρεώνει τους ισχυρούς να αντιδράσουν σθεναρά και να καταδείξουν την τουρκική βουλιμία, τους καθηλώνει και εκδίδουν «ποντιοπιλατικές» ανακοινώσεις, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση.

Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία, ούσα ασταθής στο εσωτερικό και είτε ως δικτατορία είτε ως δημοκρατία, έχει στο χέρι τους ισχυρούς του κόσμου.

Κυρίως το Μεταναστευτικό και όλα αυτά που προηγήθηκαν με τις χορηγίες της Ε.Ε. στην Άγκυρα, αναγκάζει τις δυνατές χώρες να διατηρούν ομερτά ή να κρατούν ίσες αποστάσεις απέναντι στην Τουρκία.

Επί τούτου, ενώ η παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έπρεπε να κινητοποιήσει το παγκόσμιο και ακόμα να ενεργοποιήσει τις Τριμερείς Συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα, η Τουρκία παραχαϊδεύεται και ο Ερντογάν προχωρά ακάθεκτος.

Ούτε καν η Ιταλία, στην οποία ανήκει το γεωτρύπανο, δεν δείχνει θέληση να προβάλει την τουρκική προκλητικότητα. Αντιθέτως, η Ρώμη εργάζεται για «κοινά αποδεκτή λύση» με την Άγκυρα, όπως δήλωσε ρητώς η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας μετά την ακινητοποίηση του Saipem 12.000.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η Τουρκία, πέραν της παράτυπης Navtex που ανανέωσε μέχρι τις 10 Μαρτίου και ενώπιον «ελεύθερου» πεδίου δράσης, κατέχει έναν περίεργα ρυθμιστικό ρόλο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που επιτίθεται ποικιλοτρόπως στις κουρδικές δυνάμεις του Αφρίν.

Και δρώντας σαν κακότροπος έφηβος, ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να στρέψει την προσοχή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας στο πρόσωπό του και να αποδείξει ότι, λαϊκά, μπορεί να τα κάνει όλα λίμπα ανά πάσα στιγμή.

Γι’ αυτό και δεν ισχύει το ότι η Τουρκία είναι απρόβλεπτη. Η Τουρκία, αν και εφόσον αποχωρήσει από το τεμάχιο 3, θα επανέλθει. Το ερώτημα είναι πότε και υπό ποιο καθεστώς, σε συνάρτηση πάντα με τις υπό κώμα διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ενώ μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης του σχέδιο Β' της άλλης πλευράς..

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top