ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΜΕΣΟΣ: Ο Δήμαρχος που ήθελε να διασκορπιστεί η τέφρα του στην θάλασσα - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΛΕΜΕΣΟΣ: Ο Δήμαρχος που ήθελε να διασκορπιστεί η τέφρα του στην θάλασσα - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δήμαρχος της Λεμεσού ζήτησε η τέφρα του να σκορπιστεί στη θάλασσα, ενώ ο δεύτερος Δήμαρχος της πόλης ήταν ο ιδρυτής του τεκτονισμού στην Κύπρο. Μετά την τραγωδία του 1974, ο Κολακίδης αρνήθηκε να λαμβάνει μισθό, βοηθώντας έτσι στα οικονομικά της πόλης.

Με αφορμή το μνημόσυνο των αείμνηστων Δημάρχων της πόλης, αλλά και ευεργετών και δωρητών του θα τελέσει ο Δήμος Λεμεσού, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας, ψάξαμε στην ιστοσελίδα του Δήμου, την ιστορία των Δημάρχων.

Ανάμεσα στους 13 Δημάρχους, έρχονται ξανά στη δημοσιότητα στοιχεία για το παρελθόν των σημαντικών αυτών προσωπικοτήτων, που για πολλούς πιθανό να είναι άγνωστα ενώ οι παλιότεροι μπορούν να τα επαναφέρουν στη μνήμη τους.

Οι 13 Δήμαρχοι που θα μνημονευτούν είναι οι:

Χριστόδουλος Καρύδης, ο πρώτος Δήμαρχος της πόλης, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Θεμιστοκλή Δέρβη. Γεννηθείς στην Λάρνακα, διετέλεσε Δήμαρχος από το 1878 μέχρι το 1885.

Χριστόδουλος Καρύδης

Δεύτερος Δήμαρχος, γεννηθείς στην πρωτεύουσα, ήταν ο Ιωάννης Καραγεωργιάδη από το 1885 μέχρι το 1887, ενώ βρισκόταν στην Δημαρχία και το 1896-1908.

Ιωάννης Καραγεωργιάδη

Στην ιστοσελίδα του Δήμου διαβάζουμε ότι ήταν ιδρυτής του εν Κύπρω Ελληνικού Τεκτονισμού και εκ των ιδρυτών στη Λεμεσό της πρώτης στοάς “Ζήνων” (1893) και έφερε τον τεκτονικό βαθμό του 33oυ. Επίσης ήταν μέλος του Υπάτου Τεκτονικού Συμβουλίου της Ελλάδας επί σειρά ετών, ως μέγας επιθεωρητής των κυπριακών στοών των υπαγομένων στη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδας.

Από το 1845 μέχρι το 1915, ο Δημοσθένης Χατζηπαύλου, ήταν ο τρίτος κατά σειρά δήμαρχος, από το 1887 μέχρι το 1896.

Δημοσθένης Χατζηπαύλου

Ο Χατζηπαύλου, γεννήθηκε στη Λεμεσό και από νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, επιδοθείς στο εμπόριο, πριν επιστρέψει στην Κύπρο με τον αδελφό του Δημήτρη Χατζηπαύλου και να ιδρύσουν το πρώτο εργοστάσιο κρασιών και οινοπνευμάτων.

Εκ των ιδρυτών του Λαϊκού Ταμιευτηρίου Λεμεσού (1901), ο τέταρτος Δήμαρχος Λεμεσού, Χριστόδουλος Σώζος, βρισκόταν στη Δημαρχεία της πόλης από το 1908 μέχρι το 1912.

Χριστόδουλος Σώζος

Πέμπτος Δήμαρχος Λεμεσού, ο Μιχαήλ Ηράκλης Μιχαηλίδης, μετά από σειρά θητειών Δημοτικός Σύμβουλος, αντιδήμαρχος και δημαρχεύων, ήταν Δήμαρχος από το 1913 μέχρι το 1914.

Μιχαήλ Ηράκλης Μιχαηλίδης

Ο Σπύρος Αραούζος, βρισκόταν στη Δημαρχεία της Λεμεσού, έκτος στη σειρά, από το 1914 έως το 1920, ενώ το 1923 κατόπιν ομόφωνης παράκλησης από τη Γ’ Παγκύπρια Γενική Συνέλευση το 1923, ανέλαβε να παράσχει ως εκπρόσωπος της Κύπρου τις υπηρεσίες του και να διαπραγματευτεί παρά τω Υπουργό Αποικιών στο Λονδίνο για θέματα που αφορούσαν την Κύπρο.

Σπύρος Αραούζος

Από την Αθήνα, με πατέρα από την Λεμεσό, ο Αλέκος Ζήνων του Νικολάου, ήταν με δύο θητείες ο έβδομος Δήμαρχος της Λεμεσού, το 19201926 και το 1927-1930.

Αλέκος Ζήνων

Ανιψιός του πρώην Δημάρχου Δημοσθένη Χατζηπαύλου και πρώτος ξάδελφος του τέταρτου κατά σειρά Δημάρχου, Χριστόδουλου Σώζου, ο Χριστόδουλος Δ. Χατζηπαύλου από το 1930 μέχρι το 1943 ήταν ο όγδοος Δήμαρχος Λεμεσού.

Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, απέστειλε σεβαστό χρηματικό ποσό για κάθε ελληνική νίκη, είτε κατάληψη πόλης.

Ένατος κατά σειρά Δήμαρχος ήταν ο Πλουτής Σέρβας, από το 1943 μέχρι το 1949, ενώ το πραγματικό του όνομα ήταν Πλούταρχος Σαββίδης του Λοΐζου.

Πλουτής Σέρβας

Ο Σέρβας ήταν επίσης εκ των ιδρυτών του ΑΚΕΛ και πρώτος Γενικός Γραμματέας, ενώ ήταν μέλος της διασκεπτικής συνέλευσης, την πρώτη προσπάθεια παροχής Κυπριακού Συντάγματος από τους Βρετανούς το 1947.

Σε ομιλία του για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Σερβα, ο τότε Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου, όπως διαβάζουμε και στη σελίδα του Δήμου, έφυγε με την επιθυμία η τέφρα του μετά τον θάνατο του να σκορπιστεί στη θάλασσα της Λεμεσού, έτσι ώστε η αύρα του να διαχέεται στην ατμόσφαιρα της πόλης, να γίνεται ένα με τους ανθρώπους της.

Τον Πλουτή Σέρβα διαδέχθηκε ο Κώστας Παρτασίδης, ο δέκατος Δήμαρχος Λεμεσού, με δύο θητείες, το 1949-1950 και το 1953-1962.

Γεννηθείς στην Επισκοπή Λεμεσού, ο Παρτασίδης μετέβη στο Λονδίνο ως μέλος συμβουλευτικής αντιπροσωπείας Κυπρίων για τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου το 1959.

Ενδέκατος κατά σειρά Δήμαρχος από το 1964 μέχρι το 1971, ο Νίκος Παττίχης Κυριάκου, γεννηθείς στον Κάτω Δρυ της επαρχίας Λάρνακας.

Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού

Μέγας ευεργέτης μετά της συζύγου του της Λεμεσού και της Λάρνακας, μεταξύ άλλων, διεκπεραίωσε το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού.

Ο Γεώργιος Π. Κατσουνωτός από τον Οκτώβρη του 1971 μέχρι το 1973, ήταν ο δωδέκατος Δήμαρχος Λεμεσού.

Γεννηθείς στην Αλεξάνδρεια το 1923, ο Φώτης Ι. Κολακίδης, διετέλεσε δέκατος τρίτος Δήμαρχος Λεμεσού από το 1973 μέχρι το 1986.

Κατά τη θητεία του, ο Δήμος αντιμετώπισε τα πολλά οικονομικά προβλήματα της πόλης, λόγω του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ενώ κλήθηκε να αντιμετωπίσει και το θέμα της εγκατάστασης στην Λεμεσό χιλιάδων προσφύγων.

Ο Κολακίδης, κατά τα 13 χρόνια της θητείας του στη Δημαρχεία, αρνήθηκε να παίρνει αντιμισθία, έτσι ώστε να συμβάλει στην ομαλοποίηση των δυσμενών οικονομικών του Δήμου.

Ακόμη, ο Δήμος Λεμεσού, τιμά την μνήμη των αμνήστευτων ευεργετών και δωρητών του:
Γενεθλίου Μιτελλά
Στέφανου Λανίτη
Γεώργιου Π. Παυλίδη
Γεώργιου Κίρζη
Ζήνωνος Σώζου
Ιωάννη Τσίρου
Ιωάννη Σχίζα
Αικατερίνης Ι. Σχίζα
Ηράκλη Σπ. Αραούζου
Χαριτίνης Θ. Παρέα
Γεωργίου Π. Συκοπετρίτη
Μαρίτσας Γ Ιακωβίδου
Χριστόδουλου Ε. Παπαδάκη
Χρυσάνθου Μ. Βώλου
Υπατίας Λ. Ζήνωνος
Πέτρου Ι. Τσίρου
Κωνσταντίας Παπαδοπούλου

Κατά το μνημόσυνο της 25ης Φεβρουαρίου, θα διαβαστούν συνολικά 13 ονόματα Δημάρχων και 17 ευεργετών, ενώ στην επιμνημόσυνη δέηση θα παραστεί ο Πρωτοσύγγελλος της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού Αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Μαχαιριώτης.

Χρίστος Ζήνωνος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top