ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν προχωρά η παραχώρηση άδειας πατρότητας - Προβλήματα στην εφαρμογή της

Δεν προχωρά η παραχώρηση άδειας πατρότητας - Προβλήματα στην εφαρμογή της

Προβλήματα παρουσιάζονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή σε σχέση με την παραχώρηση άδειας και επιδόματος πατρότητας. Οι βουλευτές έγιναν δέκτες πολλών παραπόνων από πατεράδες, οι οποίοι δεν "καλύφθηκαν" από τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη (20/2) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, με τους βουλευτές να κρίνουν πως θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση και συμπλήρωση της νομοθεσίας, ώστε να καλυφθούν και αυτές οι περιπτώσεις, ώστε η νομοθεσία να έχει νόημα και περιεχόμενο.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συζήτηση του θέματος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Φακοντής, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα ζευγάρι δεν έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή δεν έχει τελέσει γάμο και απλώς συμβιώνει, για να σημειώσει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η νομοθεσία δεν τους καλύπτει.

«Πρόσφατα η Βουλή ψήφισε νομοθεσία για την παραχώρηση άδειας και επιδόματος πατρότητας μια νομοθεσία η οποία κρίθηκε ως πρωτοποριακή και ως πολύ θετική. Στην εφαρμογή της η νομοθεσία έχει παρουσιάσει προβλήματα. Γίναμε δέκτες πολλών παραπόνων από πατεράδες οι οποίοι δεν είχαν καλυφθεί από τη συγκεκριμένη νομοθεσία. Κρίναμε ότι θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση και συμπλήρωση της νομοθεσίας, ώστε να καλυφθούν και αυτές οι περιπτώσεις για να μπορεί και η ίδια η νομοθεσία να έχει νόημα και περιεχόμενο», είπε ο κ. Φακοντής.

Συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να δοθεί και στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν δεν έχει συνάψει γάμο, να είναι κοντά στο παιδί του, όπως ήταν και φιλοσοφία της νομοθεσίας.

Ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνεδρία οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας ενημέρωσαν ότι παρά το ότι στη νομοθεσία δεν υπάρχει πρόνοια έχουν κάνει αποδεκτές τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες υπάρχει σύμφωνο συμβίωσης .

«Άρα», είπε, «θα προχωρήσουμε και θα συμπληρώσουμε στον υφιστάμενο νόμο ότι οι δικαιούχοι στο επίδομα και στην άδεια πατρότητας είναι και οι πατεράδες, οι οποίοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «συνεχίζει να υπάρχει διαφωνία στις περιπτώσεις που ένα ζευγάρι, το οποίο συμβιώνει να μην γίνεται αποδεκτό από το Υπουργείο να καλυφθεί και να παίρνει επίδομα πατρότητας και άδεια πατρότητας ο πατέρας του παιδιού», συμπληρώνοντας ότι «το επιχείρημα είναι ότι δυσκολεύονται να ελέγξουν εάν όντως υπάρχει συμβίωση».

Είπε ότι έγινε αναφορά ότι σε άλλες νομοθεσίες υπάρχει και παραχωρούνται ουσιαστικά επιδόματα στην περίπτωση που υπάρχει συμβίωση.

«Θέλω να αναφερθώ στο νόμο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στη νομοθεσία για το επίδομα τέκνου, ακόμα και στο πρόσφατο που η κυβέρνηση είχε αποφασίσει για την προίκα του μωρού. Στις περιπτώσεις αυτές ζευγάρια τα οποία συμβιώνουν κάτω από την ίδια στέγη καλύπτονται από τις νομοθεσίες. Έχουμε εισηγηθεί να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε είτε με μια βεβαίωση της μητέρας του παιδιού ότι ο πατέρας είναι κάτω από την ίδια στέγη και συμβιώνει δηλαδή με τη μητέρα ή ακόμη όταν υπάρχει και βεβαίωση από τον κοινοτάρχη - που σε άλλες περιπτώσεις η βεβαίωση του κοινοτάρχη γίνεται αποδεκτή - ώστε να καλύψουμε αυτό το κενό και να δίδεται η δυνατότητα και σε αυτές τις περιπτώσεις να είναι δικαιούχοι στην άδεια πατρότητας και στο επίδομα πατρότητας», ανέφερε.

Σημείωσε, παράλληλα, πως οι Επίτροποι Προστασίας του Παιδιού, Διοικήσεως και Ισότητας συμφώνησαν απόλυτα με την πρόταση νόμου που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής, σημειώνοντας πως συμφώνησαν και όλοι οι άλλοι παρευρισκόμενοι με εξαίρεση τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες είχαν κάποιες αμφιβολίες όσον αφορά τη διακρίβωση του εάν διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Ανέφερε, τέλος, πως η Επιτροπή Εργασίας θα επανέλθει την άλλη εβδομάδα για να τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, ώστε η πρόταση να οδηγηθεί το συντομότερο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top