ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

AOZ: Διαβήματα και επαφές από το Προεδρικό - Ενημερώνονται για την κατάσταση τα κόμματα

AOZ: Διαβήματα και επαφές από το Προεδρικό - Ενημερώνονται για την κατάσταση τα κόμματα

Συναγερμό σήμανε στο Προεδρικό η έκδοση νέας τουρκικής Navtex που επηρεάζει το τεμάχιο 3, σύμφωνα με τον 'Φιλελεύθερο', καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει με κάθε μέσο την ένταση στην Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη αποσκοπώντας σε πάγωμα των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η διπλωματική κινητικότητα δεν απέτρεψε το αδιέξοδο, με τη Λευκωσία πλέον να επιχειρεί τη μεταφορά της πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ενεργοποίηση των χαρτιών που έχει στα χέρια της.

Σ' αυτό το επίπεδο συνεχίζονται και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες από τρίτες χώρες που έχουν συμφέροντα και επιθυμούν όπως εξελιχθούν ομαλά οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ενεργειακά. Η Λευκωσία, παράλληλα, προβαίνει σε διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Λευκωσία, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που επικαλείται ο 'Φιλελεύθερος', είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει τη διακοπή της ιδιότητας του υπό ένταξη κράτους για την Τουρκία, όπως και τη διακοπή της παροχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομικής βοήθειας προς την Άγκυρα. Το πρώτο βήμα θα γίνει στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής 23/2, με τον Πρόεδρο να επιχειρεί να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν την πίεση πάνω στην Τουρκία, η οποία έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα την πειρατική δράση της στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία κρατών - μελών της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την Τρίτη 20/2 τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς συντονισμό της δράσης τους, με τον ίδιο να επικοινωνεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, και συζήτησε τις τουρκικές ενέργειες.

Τσίπρας και Μέρκελ θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή 23/2 στις Βρυξέλλες και η τουρκική προκλητικότητα θα είναι ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης. 

Επιπλέον, την Τρίτη 20/2 πραγματοποιήθηκε δίωρη σύσκεψη στο Προεδρικό ανασκόπησε την κατάσταση και εξέτασε διάφορα σενάρια. Είτε διπλωματικά είτε νομικά. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων.

Την Τετάρτη 21/2, ο Πρόεδρος θα ανταλλάξει απόψεις για τις τουρκικές προκλήσεις και την αντιμετώπισή τους με τους ηγέτες των κομμάτων.

Ακολουθεί συνάντηση με την πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top