ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: Στις Βρυξέλλες το επίκεντρο – Τι θα ζητήσει η Λευκωσία

ΑΟΖ: Στις Βρυξέλλες το επίκεντρο – Τι θα ζητήσει η Λευκωσία

Με τη στήριξη του Συμβουλίου Αρχηγών και τις βολές του Μουσταφά Ακιντζί «μετακομίζει» στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι διπλωματικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Μετά την αποτυχία του μακρόθεν διπλωματικού παρασκηνίου, ο Πρόεδρος, αφού εξασφάλισε ότι το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι στην ημερήσια διάταξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ταξιδεύει στη βελγική πρωτεύουσα με σκοπό να καταγγείλει την Τουρκία στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Παρόλα αυτά, λόγω του άτυπου χαρακτήρα, η Σύνοδος δεν θα εκδώσει καν συμπέρασμα και ως εκ τούτου η Λευκωσία αναμένεται να ζητήσει αφενός φραστικές υποδείξεις προς τον Ταγίπ Ερντογάν και αφετέρου μια ακόμα έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα.

Ενώ, όμως, το γεωτρύπανο παραμένει καθηλωμένο λίγα μίλια μακριά από τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3, οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων δεν πρέπει να θεωρούνται κάτι σπουδαίο, καθώς έχουν γίνει και στο παρελθόν με τον ίδιο τρόπο.

Επί τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση στοχεύει να διερευνήσει ενδεχόμενο ακύρωσης της ευρωτουρκικής Συνάντησης Κορυφής που θα γίνει στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου.

Αντικείμενο της Συνάντησης αναμένεται να είναι η παραχώρηση άλλων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και ως εκ τούτου κρίνεται σημαντική από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση των Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να παρευρεθεί.

Πέραν της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, καθώς και με τους Εμανουέλ Μακρόν, Πάολο Τζεντιλόνι και Αλέξη Τσίπρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top