ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΠΑΪΡΑΚ: Για 'διπλωματικές επαφές' στην Ιταλία ο Οζερσάι

ΜΠΑΪΡΑΚ: Για 'διπλωματικές επαφές' στην Ιταλία ο Οζερσάι

Επιβεβαίωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι ότι μετέβη στην Ιταλία και είχε κάποιες «διπλωματικές επαφές» για τα θέματα ενέργειας, λέγοντας ότι «η τ/κ πλευρά ενεργεί ως ένας παράγοντας στις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου.

Η τ/κ πλευρά πλέον είναι στη θέση ενός παράγοντα και όχι ενός θεατή». Πριν από την Τουρκία, σημείωσε, συνομιλητής είναι ο τ/κ «λαός», η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

«Στο θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είτε η ε/κ ηγεσία είτε οι διεθνείς παράγοντες και εταιρείες, θα αναγκαστούν να έχουν συνομιλητές και τους Τ/κ». Τις προηγούμενες ημέρες, πρόσθεσε, προέβη σε κάποιες διπλωματικές πρωτοβουλίες είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό και είχε κάποιες «διεθνείς επαφές. Κάναμε διπλωματικές επαφές. Στο τέλος αυτές οι επαφές είχαν το αποτέλεσμα που βλέπουμε. Πέραν αυτό δεν θα πω στο παρόν στάδιο κάτι περισσότερο ή να επιβεβαιώσω».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ», ο «υπουργός εξωτερικών», που ήταν φιλοξενούμενος στην τηλεοπτική εκπομπή «17η ώρα» είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες, προέβη σε κάποιες διπλωματικές κινήσεις «εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και την τ/κ πλευρά στο θέμα του φυσικού αερίου». Κατά τον κ. Οζερσάι, ιδιοκτήτες των φυσικών πηγών γύρω από την Κύπρο είναι οι δύο «λαοί». Η αναλογία συζητείται, αυτό είναι ένα χωριστό θέμα, αλλά αυτές οι πηγές είναι κοινής ιδιοκτησίας, πρόσθεσε.

«Χωρίς τη δική μας συγκατάθεση το να εξορυχθούν αυτές οι πηγές μέσω κάποιων, να διοχετευθούν στη διεθνή αγορά και να υπάρξουν από αυτό κέρδη, το να λέγεται ‘εγώ θα σας δώσω στην αναλογία που θέλω’ δεν έχει κανένα νόημα. Όσοι το κάνουν αυτό χωρίς τη δική μας συγκατάθεση είναι αντίθετοι και προς το διεθνές δίκαιο και προς τις αρχές της δικαιοσύνης. Εάν κάτι ανήκει σε δύο κοινούς ιδιοκτήτες, τότε θα πρέπει να ληφθεί η συγκατάθεση και της άλλης πλευράς, δεν μπορείτε εσείς (οι Ε/κ) να είστε μόνοι σας οι ιδιοκτήτες αυτού του πλούτου. Δεν μπορεί να δίδεται αρμοδιότητες σε κάποιες εταιρείες και να συνεχίζεται τον δρόμο σας μόνοι σας».

Η τ/κ πλευρά μαζί με την Τουρκία έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα «δεν θα επιτρέψουμε να μας απωθήσουν σε μια παθητική θέση. Στο θέμα της από κοινού εκμετάλλευσης αυτής της πηγής, της εξόρυξης και της διοχέτευσης της στην αγορά έχουμε κάνει προς εσάς (τους Ε/κ) μια πρόταση που είναι ακόμα έγκυρη. Αν θέλετε, ορίστε να το κάνουμε μαζί. Εάν αποφεύγετε να το κάνετε τότε αυτό που ζούμε σήμερα είναι η ενεργός απόδειξη της αναφοράς ότι χωρίς τη συγκατάθεση και την άδειά μας δεν θα επιτρέψουμε να το κάνετε», είπε.

Σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι, το μήνυμα που έστειλαν οι Τ/κ έχει γίνει κατανοητό από όλους, προσθέτοντας ότι παρά τις παραστάσεις και τα παράπονα της ε/κ πλευρά εάν κάποιος δει το περιεχόμενο των δηλώσεων της Ρωσίας, των ΗΠΑ και των ΗΕ διαβλέπει ότι η διεθνής κοινότητα και οι διεθνείς εταιρείες αναγνωρίζουν πως εδώ δεν υπάρχει μια φυσιολογική κατάσταση και (οι Ε/κ) δεν είναι ιδιοκτήτες και αρμόδιοι ολόκληρου του νησιού. «Γι’ αυτό το λόγο πλέον και να παραπονεθεί η ε/κ πλευρά και να προβεί σε διπλωματικές πρωτοβουλίες, αυτό δεν λέει κάτι», είπε.

Εάν, συνέχισε, οι Ε/κ θέλουν να κάνουν κάτι, να προσεγγίσουν θετικά και εποικοδομητικά τις δικές μας διπλωματικές πρωτοβουλίες και η κρίση θα ξεπεραστεί διαφορετικά. Για ακόμη μια φορά, συμπλήρωσε, όλοι είδαν ότι «εάν πριν από μια περιεκτική λύση του Κυπριακού θέλουμε να κάνουμε κάτι με αυτόν τον πλούτο θα το κάνουμε με την συγκατάθεση και των δύο πλευρών ή αν κάποιος προσπαθήσει μονομερώς να το πράξει, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε».

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για το θέμα, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι απευθυνόταν για την εσωτερική κοινή γνώμη, προσθέτοντας ότι η πραγματικότητα είναι πως δεν μπόρεσε να λύσει με διπλωματικό τρόπο το θέμα της ιταλικής εταιρείας και αναγκάστηκε να αναστείλει τις εργασίες στην περιοχή. «Γι’ αυτό να μην νομίζει κανείς ότι μετά από τις τελευταίες εξελίξεις οι άλλες πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν τον δρόμο τους σαν μην έγινε τίποτα, αυτό δεν είναι εξάλλου ρεαλιστική προσέγγιση». Ούτε η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, εάν πει ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο τον ενεργειακό σχεδιασμό της, έμπρακτα θα μπορέσει να το κάνει.

Κατά τον «υπουργό εξωτερικών», αποτελεί παρελθόν η θέση ότι το θέμα του φυσικού αερίου ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και εάν λυθεί το Κυπριακό θα επωφεληθούν και οι δύο πλευρές. «Δηλαδή, πότε θα έρθει η λύση; Εχει 50 χρόνια που διαπραγματευόμαστε και αποτέλεσμα δεν βγήκε». Δεν δείχνουν να ανησυχούν από τη συνέχιση του παρόντος καθεστώτος, πρόσθεσε. Κανείς δεν μπορεί σήμερα να εξαπατήσει τους Τ/κ για ένα υποθετικό μέλλον, συμπλήρωσε.

Το να λυθεί το θέμα του φυσικού αερίου μετά τη λύση είναι το ιδεατό, αλλά εάν πριν από τη λύση οι δύο πλευρές συνεργαστούν πάνω σε αυτό και επωφεληθούν, ίσως να είναι σημαντικό για τη λύση και να αποτελέσει παράδειγμα, ώστε να δουν όλοι ότι με τη συνεργασία μπορούν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές, πρόσθεσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top