ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Υγειονομικές βόμβες- Οικονομική αιμορραγία και όχι μόνο, λόγω υποστελέγχωσης του Τμ. Περιβάλλοντος

ΚΥΠΡΟΣ: Υγειονομικές βόμβες- Οικονομική αιμορραγία και όχι μόνο, λόγω υποστελέγχωσης του Τμ. Περιβάλλοντος

Σοβαροί κίνδυνοι ελλοχεύουν από τη σοβαρή υποστελέχωση του Τμήματος Περιβάλλοντος, τόσον όσο αφορά στη δημόσια υγεία, αλλά και όσο αφορά στις οικονομικές απώλειες του κράτους.

Του Χρίστου Ζήνωνος

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει το ThemaOnline αλλά και με διεθνή έρευνα, στο Τμήμα Περιβάλλοντος εργάζονται 35 μόνιμοι υπάλληλοι και άλλοι τόσοι υπό καθεστώς έκτακτου συνεργάτη, τη στιγμή που αυτός ο αριθμός θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον τετραπλάσιος.

Κλασσικό παράδειγμα, του κινδύνου στην υγειονομική ασφάλεια των πολιτών, είναι το περιστατικό στην Κοφίνου την Τρίτη (21/2), όταν εντοπίστηκε μεγάλος όγκος μολυσματικών κλινικών αποβλήτων σε μονάδα που διαχειρίζεται νοσοκομειακά απόβλητα.

Ακόμη, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το Τμήμα χρειάζεται άμεσα πέντε εξειδικευμένα άτομα, ενώ στον κλάδο ελέγχου επιτήρησης και παρακολούθησης οι ανάγκες για 30 νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να καλυφθούν μερικώς μέσω αποσπάσεων ως άμεση λύση, με τα πιο πάνω όπως φαίνεται να χρειάζονται πολιτική απόφαση από τους αρμόδιους.

 Όπως ανάφερε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, δεν πραγματοποιήθηκε καμία επίσκεψη στη συγκεκριμένη εγκατάσταση στην Κοφίνου τους τελευταίους μήνες.

Τόνοι ιατρικών αποβλήτων, εντοπίστηκαν καμουφλαρισμένοι σε άλλες σακούλες για μνα μεταφερθούν σε άγνωστη τοποθεσία.

Η ιστοσελίδα μας κατέχει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία λόγω θεμάτων οργάνωσης που πηγάζουν κατά μεγάλο βαθμό από την υποστελέχωση, παρατηρείται σοβαρή αύξηση περιπτώσεων περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Ακόμη, οι ελλείψεις στο Τμήμα προκαλούν οικονομική αιμορραγία στο κράτος, αφού μεγάλα αναπτυξιακά έργα καθυστερούν ή δεν αξιολογούνται σωστά, ενώ σχετικές παρεμβάσεις γίνονται και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που οδηγεί στην απώλεια εκατομμυρίων από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αλυσιδωτά, λόγω των πιο πάνω, επηρεάζεται και το τουριστικό προϊόν της Κύπρου αφού η κακοδιαχείριση αποβλήτων σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλεί ρύπανση σε τουριστικές περιοχές.

Πάντως, όσον αφορά σ΄ αυτή την υπόθεση της Κοφίνου, ο Διευθυντής του Τμήματος σε συνεργασία με την Αστυνομία έχουν συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία, με σκοπό να ξεκινήσουν έρευνες για διαλεύκανση της υπόθεσης, κάτι που θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα, αν υπήρχε περισσότερο προσωπικό.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top