ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΟ: Ο Ναμί, ο Ακιντζί, οι εκβιασμοί και τα διλήμματα – «Και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο»

ΣΧΟΛΙΟ: Ο Ναμί, ο Ακιντζί, οι εκβιασμοί και τα διλήμματα – «Και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο»

«Ας είναι όλοι έτοιμοι για επιστράτευση», πρόσταξε ο Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο (24/2) και έγινε χαμός.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Πανικός επικράτησε και όλοι θυμήθηκαν ξαφνικά ότι το τουρκικό καθεστώς έχει ανοικτά πολεμικά μέτωπα στον περίγυρό της.

Πάει αυτό. Ύστερα ήρθε ο Οζντίλ Ναμί που ξεδίπλωσε στον «Φιλελεύθερο» και στον Λευτέρη Αδειλίνη ό,τι σιγοβράζει εδώ και καιρό στις ανώτερες τάξεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο κατά τα άλλα διαλλακτικός Ναμί απαιτεί φόρμουλα συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, ενώ προβάλλει εκβιασμούς και διλήμματα που θα απασχολήσουν την πλευρά μας τον αμέσως επόμενο καιρό.

Ο πρώην διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας και νυν «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας» του ψευδοκράτους, αφενός προτάσσει την πολιτική που θέλει η Άγκυρα και αφετέρου καθιστά πασιφανές ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει την παραμικρή διάθεση να συμβάλει σε νέα προσπάθεια για λύση.

Ο κ. Ναμί, στο ίδιο κλίμα με τον Μουσταφά Ακιντζί, θέτει τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια. Οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν σε όλους τους Κύπριους. Επομένως και οι δύο πλευρές πρέπει συμμετέχουν σε έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι θα έχουν λόγο και θα επωφεληθούν από αυτούς τους φυσικούς πόρους.

Το γεγονός ότι δεν προβήκαμε σε καμία ενέργεια σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 10 δεν σημαίνει ότι δεν θα προβούμε σε ενέργειες στο μέλλον».

Ο κ. Ναμί απειλεί ευθέως. Απαιτώντας συνδιαχείριση επί παντός επιστητού και «από το άλφα ως το ωμέγα», όπως λέει, αποδεικνύει τη δυσκολία και την κρισιμότητα των στιγμών.

Ο κ. Ναμί δεν είναι χθεσινός και δεν λέει πράγματα για εσωτερική κατανάλωση. Ήταν διαπραγματευτής, προσπάθησε μαζί με τον Μουσταφά Ακιντζί, τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να πάρουν το Κυπριακό στην επόμενη φάση και να λύσουν και τα προβλήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό, η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επέμενε ότι υπάρχει πρόοδος. Ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι πιο διαλλακτική από ποτέ. Κι ύστερα έπαθε εμπλοκή στο Κραν Μοντανά, για να έρθει το κραχ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, του φυσικού αερίου και του τεμαχίου 3.

Δυστυχώς, ο κ. Ναμί θέλει και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο. Καταδεικνύοντας την αδυναμία της κατεχόμενης Λευκωσίας να απεμπλακεί από τα συρματοπλέγματα του Ερντογάν και να συμμετάσχει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Θέτοντας διλήμματα και εκβιασμούς, αγνοώντας παντελώς το Διεθνές Δίκαιο και το της Θαλάσσης Δίκαιο, οι «ηγέτες» των Τουρκοκυπρίων, πιστοί εκπρόσωποι της κατοχής, πυροβολούν ανηλεώς πάνω στα τραπέζια των συνομιλιών.

Από κει και πέρα, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται και θα βρεθεί μπροστά σε επικίνδυνες ατραπούς. Η επιμονή για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, την ώρα που η άλλη πλευρά θέτει τους παραπάνω εκβιασμούς, είναι σαφώς επικίνδυνη, ειδικά με το προηγούμενο των αποτυχημένων διασκέψεων και της αναβολής των ενεργειακών σχεδιασμών.

Ο κίνδυνος, δηλαδή, να βουτήξουμε στον λάκκο που σκάβει το καθεστώς Ερντογάν είναι ορατός όταν επιμένουμε να εμπλακούμε σε συνομιλίες με τους όρους της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Οπότε θέλει μεγάλη προσοχή.

Τι να κάνουμε; Δεν είμαστε προφήτες. Πάντως, καλύτερα να μην πάρουν στον λαιμό τους τον κυπριακό λαό, ο οποίος, ας μην ξεχνάμε, παρακολουθεί υπομονετικά όλο αυτό το πολεμικό σκηνικό στις δικές του θάλασσες. Όπως παρακολουθεί υπομονετικά όλα όσα συντελούνται εις βάρος του τόσα και τόσα χρόνια. Και, ας μην ξεχνάμε, είναι το μόνο θύμα όλης αυτής της κατάστασης. Ούτε ο Ναμί είναι ούτε ο Ακιντζί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top