ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Τα περιορισμένα μέτρα ασφαλείας και το νέο συγκροτημένο Δικαστήριο

ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Τα περιορισμένα μέτρα ασφαλείας και το νέο συγκροτημένο Δικαστήριο

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας (26/2) σε χώρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Το Υπουργείο εξηγεί ότι επειδή διαπιστώνονται περιορισμένα μέτρα ασφαλείας που μπορούν να λαμβάνονται στον χώρο του Δικαστηρίου, ανελήφθη τον συντονισμό για την ανέγερση ενός νέου συγκροτημένου Δικαστηρίου.

Η ανακοίνωση εξηγεί επίσης ότι για την έρευνα αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς είναι η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. 

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε, σήμερα, σε χώρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ενημερώνει ότι έχοντας διαπιστώσει ότι οι λειτουργικές ανάγκες και τα περιορισμένα μέτρα ασφαλείας που μπορούν να λαμβάνονται στον χώρο του Δικαστηρίου λόγω της διασποράς του σε επτά κτήρια, ανέλαβε τον συντονισμό για την ανέγερση ενός νέου συγκροτημένου Δικαστηρίου, το οποίο θα στεγάζει όλες τις δικαιοδοσίες του Επαρχιακού. Πρόκειται για μια ανάγκη η οποία ήταν επιβεβλημένη από το 1985, αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2004 και την οποία, αναλάβαμε και προωθούμε από το 2014 παρότι ο προϋπολογισμός για τις κτηριακές εγκαταστάσεις των δικαστηρίων αφορά την Δικαστική Εξουσία.

Συγκεκριμένα, αφού έχει επιλεγεί ο κατάλληλος χώρος ανέγερση του νέου κτηρίου, ο οποίος βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο των Δικαστηρίων, προωθήσαμε την μετακίνηση των υποστατικών της Ειρηνευτικής Δύναμης (UNFICYP) η οποία συμπληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2015. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές έρευνες από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για ενδεχόμενη ανεύρεση αρχαιοτήτων, οι οποίες δεν έφεραν στο φως οποιαδήποτε αρχαιολογικά ευρήματα. Σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθαρίστηκε το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ακινήτου – ένα θέμα που ηγέρθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, αφού ο χώρος ήταν εγγεγραμμένος στην Βασίλισσα της Αγγλίας.

Τον Ιανουάριο υποβλήθηκε το Σημείωμα Έργου (PCN) προς τη Γενική Διεύθυνση ΕΠΣΑ και στο Υπουργείο Οικονομικών για να ενταχθεί το έργο στον Προϋπολογισμό της Δικαστικής Υπηρεσίας για το 2019, ενώ έχει οριστεί χρονολογικό πρόγραμμα μέχρι την ολοκλήρωσή του. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2019 θα διεξαχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και βάσει της επιλογής του σχεδίου θα προωθηθεί η διαδικασία διαγωνισμού ανάθεσης του έργου, για το οποίο εκτιμάται ότι απαιτούνται 46.672,000 ευρώ.

Για τις εξελίξεις ενημερώνονται τόσο ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας σε συγκεντρώσεις που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με πιο πρόσφατη την γραπτή ενημέρωση που είχαν στις 8 Ιανουαρίου 2018 αναφορικά με όλα τα αναπτυξιακά έργα, περιλαμβανομένου και του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Αρμόδιοι για την έρευνα και τη σχετική ενημέρωση όσον αφορά τα αίτια της σημερινής πυρκαγιάς, τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και κατά πόσον αυτά ικανοποιούνταν στους υφιστάμενους χώρους του Επαρχιακού Δικαστηρίου, είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top