ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυκνή ομίχλη στην επαρχία Λευκωσίας - Συστάσεις

Πυκνή ομίχλη στην επαρχία Λευκωσίας - Συστάσεις

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι λόγω πυκνής ομίχλης που επικρατεί στις περιοχές Αγρού, Ζωοπηγής, Καλού Χωριού και Άγιου Θεόδωρου, η ορατότητα για τους διερχόμενους οδηγούς είναι περιορισμένη.

Καλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κινούνται με ασφαλή, χαμηλή ταχύτητα, να τηρούν απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο τους όχημα και να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας των οχημάτων τους.

Αστυνομία Κύπρου: Απλά μέτρα ασφάλειας που λαμβάνουμε κατά την οδήγηση σε βροχερές καιρικές συνθήκες

Με αφορμή τις βροχερές καιρικές συνθήκες που επικρατούν την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, 2018, αναφέρονται πιο κάτω κάποια μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε κατά τις διακινήσεις μας στους δρόμους κάτω από βροχερές καιρικές συνθήκες.

Η οδήγηση σε βρεγμένους δρόμους κρύβει πολλές παγίδες και κινδύνους γι’ αυτό οι οδηγοί οχημάτων πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση και απόλυτα συγκεντρωμένοι στο δρόμο, αφού η βροχή αυξάνει την ολισθηρότητα του οδοστρώματος.

Ειδικά στο ξεκίνημα της βροχής, οι δρόμοι μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ολισθηροί. Για τη δική μας ασφάλεια, ώστε να μην βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων, είναι καλό να λαμβάνουμε τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης:

• Η προετοιμασία για ένα ταξίδι στη βροχή, απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου του οχήματος – τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι – καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις. Όταν ξεκινάμε ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια μας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίβουμε τις σόλες των παπουτσιών στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν ξεκινήσουμε τον κινητήρα του οχήματος μας.

• Βεβαιωνόμαστε ότι οι υαλοκαθαριστήρες του οχήματος μας δεν έχουν φθαρεί και ότι υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο για το πλύσιμο του ανεμοθώρακα. Πολλές φορές η λάσπη που βρίσκεται στο οδόστρωμα, εκτοξεύεται στον μπροστινό ανεμοθώρακα του οχήματος μας από άλλα διερχόμενα οχήματα, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίος ο καθαρισμός του ανεμοθώρακα με τη χρήση των υαλοκαθαριστήρων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει νερό στο δοχείο των υαλοκαθαριστήρων, η ορατότητα μας στο δρόμο είναι μηδαμινή και ο κίνδυνος τροχαίας σύγκρουσης είναι προφανώς άμεσος.

• Ελέγχουμε τα ελαστικά του οχήματος μας πριν βγούμε στο δρόμο. Βεβαιωνόμαστε ότι τα ελαστικά έχουν τόσο το προβλεπόμενο βάθος στις αυλακώσεις του πέλματος όσο και τη σωστή πίεση. Το κανονικό βάθος στις αυλακώσεις πέλματος συμβάλλει στην αποφυγή της πλαγιολίσθησης και της υδρολίσθησης.

• Ελέγχουμε ότι τα φώτα πορείας, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και οι πορτοκαλί δείκτες πορείας (φλας) του οχήματος μας λειτουργούν κανονικά, ώστε να είμαστε ευδιάκριτοι στους άλλους διερχόμενους οδηγούς. Ανάβουμε τα φώτα πορείας και οδηγούμε με προσοχή για όσο διαρκεί η περιορισμένη ορατότητα.

• Τα κλειστά παράθυρα κατά τη διάρκεια της βροχής οδηγούν γρήγορα στο θάμπωμα των τζαμιών, χρησιμοποιούμε το σύστημα κλιματισμού – αέρα, για το καθάρισμα των τζαμιών.

• Σε κατοικημένες περιοχές, επιδεικνύουμε ιδιαίτερη προσοχή στους πεζούς που κινούνται ή περιμένουν σε πεζοδρόμιο. Η αμυντική οδήγηση σημαίνει πως προβλέπουμε κινδύνους που μπορεί να προκύψουν ξαφνικά στο οδικό δίκτυο. Για παράδειγμα, είναι πιθανόν οποιοσδήποτε πεζός σε πεζοδρόμιο να γλιστρήσει και να πέσει εντός του δρόμου αιφνιδιάζοντας μας. Η πρόληψη τροχαίων δυστυχημάτων με την αμυντική οδήγηση επιτυγχάνεται με την πρόβλεψη τέτοιων περιστατικών, ελαττώνουμε λοιπόν ταχύτητα όταν περνούμε από σημεία όπου κινούνται πεζοί στο οδικό δίκτυο.

• Μειώνουμε ταχύτητα, αφού η οδήγηση με ελαττωμένη ταχύτητα επιτρέπει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επαφή του πέλματος των ελαστικών του οχήματος με το δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση. Διατηρούμε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

• Στη βροχή το προσπέρασμα άλλων οχημάτων απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή, διότι ο υπολογισμός της ταχύτητας των άλλων αυτοκινήτων είναι πιο δύσκολος και η απότομη αλλαγή λωρίδας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου μας.

• Αποφεύγουμε να περνούμε μέσα από νερά που κινούνται εάν δεν μπορούμε να έχουμε ευρύτερη εποπτεία του περιβάλλοντος. Είναι πιθανό η δυνατή βροχή να σχηματίζει χείμαρρους, οι οποίοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι.

• Πριν από κάθε διακίνηση μας ενημερωνόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top