ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στον μηχανισμό δανείων έκτακτης ανάγκης (ELA), ζητά ο Ντράγκι

Αλλαγές στον μηχανισμό δανείων έκτακτης ανάγκης (ELA), ζητά ο Ντράγκι

 Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τάχθηκε υπέρ αλλαγής των κανόνων για τα αμφιλεγόμενα δάνεια έκτακτης ανάγκης για πληγείσες τράπεζες, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Ερωτώμενος γιατί η ΕΚΤ δεν εμπόδισε πρόσφατα δάνεια έκτακτης ανάγκης προς τη λετονική τράπεζα ABLV, που βρίσκεται σε κρίση, ο Ντράγκι δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι αυτό θα ήταν δυνατό μόνο εάν η βοήθεια συνδεόταν με νομισματικά καθήκοντα.

Η λετονική Κεντρική Τράπεζα είχε την περασμένη Παρασκευή αυξήσει αισθητά τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας προς την ABVL, που βρίσκεται λίγο πριν τη χρεοκοπία. Αυτό συνέβη λίγο πριν η ΕΚΤ πιστοποιήσει την πιθανότατη κατάρρευση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Λετονίας.

“Οι κανόνες του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας θα πρέπει να αλλάξουν”, δήλωσε χθες ο Ντράγκι ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου. Ο ίδιος έχει, όπως είπε, πολλές φορές έχει ζητήσει να λειτουργεί “κεντρικά” το σύστημα χορήγησης δανείων έκτακτης ανάγκης του μηχανισμού. Τα δάνεια έκτακτης ανάγκης δεν δίνονται για την ώρα από την ΕΚΤ, αλλά από τις εθνικές Κεντρικές τράπεζες, οι οποίες φέρουν όμως και τους κινδύνους. Ο μηχανισμός ELA έγινε γνωστός κατά κύριο λόγο εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. Οι ελληνικές τράπεζες επιβίωσαν με δάνεια έκτακτης ανάγκης ύψους αισθητά μεγαλύτερου των εκατό δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top