ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ: Αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης λόγω της πυρκαγιάς - Συνέχεια τον Μάρτιο

ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ: Αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης λόγω της πυρκαγιάς - Συνέχεια τον Μάρτιο

Υπέρ της κατάθεσης της έκθεσης για τα τραπεζικά δεδομένα των κατηγορούμενων Μιχάλη Πάντη, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Γιώργο Κουλλαπή, Νικόλα Κουλλαπή και την εταιρεία N.E MIDORIACO LTD, αγόρευσε ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής Νίνος Κέκκος στο πλαίσιο εκδίκασης της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Η επιχειρηματολογία της κατηγορούσας Αρχής στηρίχθηκε κυρίως στο γεγονός ότι τα τραπεζικά δεδομένα που αποτελούν και το υπόβαθρο της έκθεσης αποκαλύφθηκαν νόμιμα στη βάση των προνοιών της νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα ο Νίνος Κέκκος είπε ότι η κατηγορούσα Αρχή εξασφάλισε με βάση σχετικά διατάγματα την αποκάλυψη των τραπεζικών δεδομένων των κατηγορούμενων και υποστήριξε πως από τη στιγμή που η κατηγορούσα Αρχή κατέχει νόμιμα τα δεδομένα αυτά τότε νομιμοποιείται να τα χρησιμοποιήσει για να αποδείξει τη διάπραξη των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι βάσει του κατηγορητηρίου της υπόθεσης.

«Η έκθεση πρέπει να κατατεθεί αφού το υπόβαθρο της, δηλαδή τα τραπεζικά δεδομένα, κατέχονται νόμιμα» σημείωσε σχετικά, υποδεικνύοντας παράλληλα πως το ζήτημα δεν είναι η σχετικότητα της έκθεσης, όπως υποστήριξε η υπεράσπιση, αλλά η βαρύτητα που θα δοθεί σε αυτήν από το Δικαστήριο κατά τη λήψη της τελικής του απόφασης.

Ο κ. Κέκκος υποστήριξε ακόμη ότι τα τραπεζικά δεδομένα των κατηγορούμενων τόσο κατά την επίδικη περίοδο όσο και λίγο πριν από αυτή αλλά και μετά βοηθά τον εμπειρογνώμονα να καθοδηγήσει, μέσω της έκθεσης του, το Δικαστήριο σε σχέση με την εικόνα της οικονομικής κατάστασης των κατηγορούμενων αλλά και για σκοπούς σύγκρισης των εσόδων των κατηγορούμενων πριν, κατά και μετά την επίδικη περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη δικάσιμο υπεβλήθη ένσταση από τους κατηγορούμενους Μιχάλη Πάντη, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Γιώργο Κουλλαπή, Νικόλα Κουλλαπή και την εταιρεία N.E MIDORIACO LTD σε σχέση με την κατάθεση εκθέσεων που αφορούν τα τραπεζικά τους δεδομένα που ετοίμασε ο Λογιστής Θεόδωρος Χατζηδημητρίου.

Η ένσταση υπεβλήθη για δύο κυρίως λόγους, όπως εξήγησε ο συνήγορος υπεράσπισης του Ανδρέα Λουρουζιάτη, Ανδρέας Πελεκάνος, με τον πρώτο να έχει να κάνει με τη σχετικότητα της έκθεσης και τον δεύτερο να αφορά παραβίαση του δικαιώματος της μη αυτοενοχοποίησης. Επίσης ο συνήγορος υπεράσπισης των Γιώργου Κουλλαπή, Νικόλα Κουλλαπή και της N.E MIDORIACO LTD Άθως Κανναουρίδης είχε κάνει λόγο για κατάχρηση σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης υποστηρίζοντας ότι στην ανάλυση δεν καθορίζεται το ποσοστό συνεισφοράς τρίτου προσώπου σε κοινό λογαριασμό.

Σε σχέση με το επιχείρημα της υπεράσπισης για παραβίαση του δικαιώματος της μη αυτοενοχοποίησης ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής είπε ότι το δικαίωμα αυτό δεν παραβιάζεται με την έκθεση του Λογιστή και πως αυτή η θέση ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα έγγραφα που αναλύονται στην έκθεση είναι έγγραφα που δημιουργήθηκαν από την Τράπεζα και όχι από τους ίδιους τους κατηγορούμενους.

Σημείωσε επίσης ότι η νομολογία που επικαλείται η υπεράσπιση σχετικά με την κατ’ ισχυρισμό παραβίαση του δικαιώματος τη μη αυτοενοχοποίησης αφορά αστικές υποθέσεις και όχι ποινικές και συνεπώς δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση της υπό εκδίκαση υπόθεσης.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα του συνηγόρου υπεράσπισης Άθου Καννουρίδη σε σχέση με τους κοινούς λογαριασμούς, ο κ. Κέκκος υπέδειξε ότι η όποια συνεισφορά σε κοινό λογαριασμό είναι θέμα μαρτυρίας.

Εν κατακλείδι η κατηγορούσα Αρχή υποστήριξε ότι πρέπει να επιτραπεί η κατάθεση των εκθέσεων, και πως υπάρχει σχετικότητα της έκθεσης ως έχει με την υπόθεση. «Είναι θέμα αντεξέτασης και θέμα βαρύτητας που θα προσδώσει το Δικαστήριο» συμπλήρωσε.

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα ανακοινώσει την απόφαση του επί της ένστασης στις 7 Μαρτίου, ακυρώνοντας τις δικάσιμους που ήταν προγραμματισμένες για αύριο 28 Φεβρουαρίου και τη Δευτέρα 5 Μαρτίου ένεκα και της ανωμαλίας που προκάλεσε η χτεσινή πυρκαγιά στο κτήριο 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή από την πυρκαγιά καταστράφηκαν τεκμήρια της υπόθεσης, γεγονός ωστόσο το οποίο δεν αναμένεται να επηρεάσει την εξέλιξη της δίκης καθώς όπως ανακοινώθηκε από την έδρα στο πλαίσιο της σημερινής δικάσιμου, το Δικαστήριο έχει στην κατοχή του αντίγραφα όλων των τεκμηρίων που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί.

Ας σημειωθεί πως λόγω των ζημιών που προκάλεσε στο κτήριο 4 η χτεσινή πυρκαγιά το Κακουργιοδικείο συνεδρίασε σήμερα σε αίθουσα άλλου κτιρίου.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top