ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Κύπριος δικαστής που επαναδιορίστηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Κύπριος δικαστής που επαναδιορίστηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το διορισμό εννέα δικαστών και τριών γενικών εισαγγελέων, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 28 της ΕΕ (COREPER). Όπως ανακοινώθηκε, η θητεία τους είναι εξαετής, αρχής γενομένης από τις 7 Οκτωβρίου 2018. Οι διορισμοί έγιναν στο πλαίσιο της μερικής ανανέωσης της σύνθεσης του Δικαστηρίου, η οποία πραγματοποιείται κάθε τρία έτη.

Οκτώ πρόσωπα διορίστηκαν εκ νέου δικαστές είναι οι εξής:

κ. Alexander Arabadjiev (Bουλγαρία)
κ. Jean-Claude Bonichot (Γαλλία)
κ. Thomas von Danwitz (Γερμανία)
κ. Carl Gustav Fernlund (Σουηδία)
κ. Egils Levits (Λετονία)
κ. Κωνσταντίνος Λυκούργος (Κύπρος)
κ. Jiří Malenovský (Τσεχική Δημοκρατία)
κα Alexandra (Sacha) Prechal (Κάτω Χώρες)

Η κα Lucia Serena Rossi (Ιταλία) διορίστηκε για πρώτη φορά δικαστής.

Επιπλέον ο κ. Yves Bot (Γαλλία), ο κ. Giovanni Pitruzzella (Ιταλία) και ο κ. Maciej Szpunar (Πολωνία) διορίστηκαν γενικοί εισαγγελείς. Ο διορισμός του κ. Bot και του κ. Szpunar ήταν ανανέωση της θητείας τους. Συνολικά, η θητεία δεκατεσσάρων δικαστών και πέντε γενικών εισαγγελέων λήγει στις 6 Οκτωβρίου 2018. Ακόμη πέντε δικαστές και δύο γενικοί εισαγγελείς πρέπει να διοριστούν το 2018.

Το Συμβούλιο της ΕΕ υπενθυμίζει ότι βάση της Συνθήκης, "το Δικαστήριο αποτελείται από έναν δικαστή από κάθε κράτος μέλος και από έντεκα γενικούς εισαγγελείς". Σημειώνεται ότι "οι δικαστές και οι γενικοί εισαγγελείς διορίζονται για θητεία έξι ετών, η οποία είναι ανανεώσιμη", ενώ "κάθε τρία έτη πραγματοποιείται μερική ανανέωση των δικαστών και των γενικών εισαγγελέων".

Οι δικαστές και οι γενικοί εισαγγελείς διορίζονται με κοινή συμφωνία των κυβερνήσεων των κρατών μελών κατόπιν διαβούλευσης με αρμόδια επιτροπή που γνωμοδοτεί σχετικά με την επάρκεια των υποψηφίων για την άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων. Το Συμβούλιο τονίζει τέλος ότι οι διορισθέντες "επιλέγονται μεταξύ ατόμων των οποίων η ανεξαρτησία δεν αμφισβητείται και τα οποία διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό, στην χώρα τους, στα ανώτατα δικαστικά αξιώματα ή είναι νομικοί αναγνωρισμένου κύρους".

ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top