ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

AOZ: Δεσμεύουν περιοχή για έρευνες

AOZ: Δεσμεύουν περιοχή για έρευνες

Την Τετάρτη 28/2 εκδόθηκε από το αρμόδιο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Navtex με την οποία δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 1.800 τετρ. χιλιομέτρων από τις 2.400 τετρ. χιλιόμετρα που είναι η συνολική έκταση του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον 'Φιλελεύθερο' αν και η περιοχή δεσμεύεται για την περίοδο 11 Μαρτίου μέχρι 20 Απριλίου για «περιβαλλοντικές έρευνες», είναι φανερό ότι πρόκειται για την περιοχή που βρίσκονται οι στόχοι «Δελφίνος», «Ανθείας» και «Γλαύκος» θα διεξάγουν εξιδεικευμένες έρευνες τα δύο ειδικά πλοία που ναύλωσε για τον σκοπό αυτό η ExxonMobil.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων μεγάλο μέρος των ερευνών αφορά και την συλλογή και ετοιμασία των στοιχείων για τις αιτήσεις για έκδοση περιβαλλοντικών αδειών για τις δύο πρώτες γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει η ExxonMobil στο τεμάχιο 10.

Τα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ θα καταγράψουν πέραν της ακριβούς διαμόρφωσης του βυθού και στοιχεία όπως τυχόν ναυάγια ή άλλα αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στοιχεία σε σχέση με την υποθαλάσσια ζωή σε εκείνο το βάθος ώστε να μελετηθεί τυχόν επηρεασμός από την γεώτρηση. Παράλληλα θα γίνουν και σειρά τεχνικών μελετών που αφορούν στα δεδομένα των στόχων, με σκοπό την επιλογή βασικών και εναλλακτικών σημείων των γεωτρήσεων.

Το κυρίως ερευνητικό πλοίο, φέρει σημαία Παναμά και θεωρείται ειδκό για τους σκοπούς των ερευνών που θα διεξάγει η ExxonMobil στις ευρύτερες περιοχές των στόχων «Δελφίνος», «Ανθείας» και «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10.

Το δεύτερο ερευνητικό πλοίο που συμμετέχει στις έρευνες, έχει αποστολή, με βάση και τον υπερσύγχρονο ειδικό εξοπλισμό του, τις έρευνες στους στόχους για συλλογή των απαραίτητων βαθυμετρικών και ωκεανογραφικών δεδομένων, ενώ διαθέτει και επιστημονικά εργαστήρια για επι τόπου αναλύσεις. 

Χάρτης όπως δημοσιεύεται από τον 'Φιλελεύθερο':

1. Με πράσινο χρώμα η περιοχή που δεμσέυτηκε με Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τεμάχιο 10 για τις έρευνες της ExxonMobil.
2. Με κίτρινο χρώμα η περιοχή που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για τις επιστημονικές έρευνες του γερμανικού ωκεανογραφικού.
3. Με λευκό και πράσινο χρώμα περιοχές που δεσμεύτηκαν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας για ασκήσεις του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
4. Περιοχή που δέσμευσε παράνομα η Τουρκάι για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού.
5. Η περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex που ισχύει μέχρι τις 10 Μαρτίου στο τεμάχιο 3.
6. Η περιοχή όπου το τελευταίο δίμηνο κεινείται το σεισμογραφικό "Μπαρμπαρός".

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top