ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ: 'Αν δεν χειριστούμε το Κυπριακό σωστά η Τουρκία θα πετύχει πλήρη κατάληψη και έλεγχο του νησιού'

ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ: 'Αν δεν χειριστούμε το Κυπριακό σωστά η Τουρκία θα πετύχει πλήρη κατάληψη και έλεγχο του νησιού'

Εάν η δική μας πλευρά δεν χειριστεί το Κυπριακό βάσει στρατηγικής και ενός ορθά σχεδιασμένου πλάνου, τότε η Τουρκία θα καταφέρει να πετύχει το διαχρονικό της στόχο, για πλήρη κατάληψη και έλεγχο του νησιού, προς εξυπηρέτηση δικών της πολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 των χωριών Τάλας και Κισσόνεργας, που τελέστηκε το πρωί  στον Ιερό Ναό Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού, στην Τάλα, ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως “για μας πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο και στόχο ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να είναι μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, η οποία θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ θα σέβεται παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών”.

Οφείλουμε, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθότι οποιαδήποτε άδικη, ανεπαρκής και ετεροβαρής συνθηκολόγηση θα καταλύσει τη φυσική και εθνική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως θα πρέπει επίσης να αντιληφθούμε ότι η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, και η δυναμική που απορρέει από τη θέση της Κύπρου ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να αποτελεί τον κύριο μοχλό πίεσης για λύση του κυπριακού προβλήματος.

Επεσήμανε ότι παράλληλα με τον εθνικό - πολιτικό μας αγώνα, καθήκον μας αποτελεί επίσης και η δόμηση ενός ευνομούμενου και εξελιγμένου κυπριακού κράτους, με εκσυγχρονισμένους θεσμούς και αναβαθμισμένες κρατικές μηχανές.

Ενός κράτους πρόνοιας, απαλλαγμένο από διαφθορά, διαπλοκή και κακονομία, σε πλαίσιο ισονομίας και ισοπολιτείας, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε, ακόμη, πως εδώ έγκειται ο δικός μας αγώνας σήμερα, στην προστασία της εθνικής μας ταυτότητας, των εδαφών και των δικαιωμάτων μας, αλλά και στην αναβάθμιση του κράτους και της πολιτείας μας.

Μεταφερόμενοι στο παρόν και στα δεδομένα του σήμερα, είπε,  πρέπει καταρχάς να μας προβληματίζει σοβαρά, το γεγονός ότι η πατρίδα μας παραμένει ημικατεχόμενη, υπομένοντας ακόμη τις συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αδιάλλακτη Τουρκία, η οποία φαίνεται να μην έχει τη θέληση να συζητήσει και να ενεργήσει με σκοπό την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

“Η Τουρκία -η οποία όπως ξεκάθαρα φαίνεται είναι ο κύριος χειριστής της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, χειραγωγώντας ταυτόχρονα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία- συνεχίζει", είπε ο κ. Συλλούρης,  να προσέρχεται στο τραπέζι των συνομιλιών με επεκτατικές διαθέσεις και υπερβολικές απαιτήσεις, εμμένοντας σε θέσεις οι οποίες πλήττουν κάθε εθνικό και άλλο δικαίωμα των Κυπρίων πολιτών”.

Δείχνει επίσης, συνέχισε, καθημερινά το αληθινό της πρόσωπο, όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο και στη Συρία, περιορίζοντας έτσι κάθε περιθώριο για μια δίκαιη και σοβαρή συνθηκολόγηση για το εθνικό μας ζήτημα.

Χωρίς να θέλει να  επιρρίπτει ευθύνες, ούτε να ισοπεδώνει καταστάσεις, όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο ίδιος αντιμετωπίζει την πραγματικότητα με ρεαλισμό, βλέποντας και κρίνοντας τα δεδομένα

“Σήμερα, λοιπόν, εμείς, μνημονεύοντας τους ήρωες της πατρίδας μας, εκπληρώνουμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορία και την ίδια στιγμή δίνουμε την προσωπική μας υπόσχεση, για συνέχιση των δικών μας αγώνων, για ευημερία και δικαίωση”,  συμπλήρωσε.

Ο σκοπός του αγώνα των ηρώων μας που αγωνίστηκαν, τόσο στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, όσο και σε άλλους εθνικούς αγώνες, δεν διαφέρει από τον δικό μας αγώνα σήμερα, είπε ο κ. Συλλούρης, σημειώνοντας πως μπορεί ο δικός μας αγώνας να μην είναι ένοπλος, ωστόσο πάλι αποβλέπει στην προστασία της χώρας μας από ξένες επιβολές, στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας του νησιού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και στην επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

Ο κ. Συλλούρης έστειλε το μήνυμα ότι εάν θέλουμε να αποκαλούμαστε συνεχιστές μιας τέτοιας κληρονομιάς, θα πρέπει να αντλήσουμε τα βαθύτερα μηνύματα που απορρέουν από τους αγώνες του έθνους μας, τις θυσίες των ηρώων μας και τις σελίδες της ιστορίας μας, εμμένοντας δυναμικά στους δικούς μας εθνικούς στόχους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (24/4) στην επαρχία Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top