ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα υψηλότερα της Ευρωζώνης τα επιτόκια της Κύπρου

Στα υψηλότερα της Ευρωζώνης τα επιτόκια της Κύπρου

Σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο υποχώρησαν τον Ιανουάριο του 2018 τα επιτόκια καταθέσεων για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις που αφορούν νέες συμβάσεις, ενώ αύξηση σημείωσε το επιτόκιο για δάνεια αγορά κατοικίας, παραμένοντας, ωστόσο, το δεύτερο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Ωστόσο, παρά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που καταγράφουν στην Κύπρο τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων για αγοράς κατοικίας, εξακολουθούν να είναι τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη. Στα υψηλότερα της Ευρωζώνης και τα κυπριακά επιτόκια για δάνεια προς επιχειρήσεις. Εκ των χαμηλότερων της Ευρωζώνης είναι μόνο το κυπριακό επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια.

Οι κυριότερες εξελίξεις επιτοκίων που αφορούν νέες συμβάσεις καταθέσεων και δανείων, περιλαμβανομένων των συμβάσεων οι οποίες έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης, συνοψίζονται ως εξής:

Επιτόκια Καταθέσεων

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά παρουσίασε μείωση στο 1,11%, σε σύγκριση με 1,17% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι το χαμηλότερο επιτόκιο που καταγράφηκε ποτέ στην Κύπρο.

Ωστόσο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο επιτόκιο στις άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης, το κυπριακό επιτόκιο είναι το 3ο υψηλότερο.

Νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο κατέγραψε και το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες, σημειώνοντας πτώση στο 1,11%, σε σύγκριση με 1,32% τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση, ωστόσο, με τα αντίστοιχα επιτόκια που υπάρχουν στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, το επιτόκιο για καταθέσεις από επιχειρήσεις είναι με διαφορά το υψηλότερο με δεύτερο να έρχεται αυτό της Ελλάδας με 0,96%.

Επιτόκια Δανείων

Εξάλλου, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2018 μείωση στο 4,09%, σε σύγκριση με 4,20% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι το 4ο χαμηλότερο στην Ευρωζώνη.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασε αύξηση στο 2,60%, σε σύγκριση με 2,53% τον προηγούμενο μήνα. Το ύψος του επιτοκίου είναι το δεύτερο χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο στην Κύπρο, με το χαμηλότερο να έχει καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα όταν το επιτόκιο υποχώρησε στο 2,53%.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επιτόκια στην Ευρωζώνη, αποτελεί το 4ο υψηλότερο με πρώτο να είναι αυτό της Ιρλανδίας με 2,96%, δεύτερο αυτό της Μάλτας με 2,85% και τρίτο της Ελλάδας με 2,78%.

Επίσης, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. αυξήθηκε στο 3,68%, σε σύγκριση με 3,56% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι το υψηλότερο με διαφορά στην Ευρωζώνη ακολουθούμενο από το αντίστοιχο επιτόκιο της Λετονίας με 3,44%.

Τέλος, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. κατέγραψε πτώση στο 3,20%, σε σύγκριση με 3,50% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι το χαμηλότερο στην Κύπρο από τον Μάρτιο του 2017, αλλά είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top