ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: 'Η χρήση ξοβέργων οργιάζει'

ΚΥΠΡΟΣ: 'Η χρήση ξοβέργων οργιάζει'

Η χρήση ξοβέργων οργιάζει στην Κύπρο, ενώ η πάταξη του φαινομένου της παγίδευσης πουλιών έφτασε στο ελάχιστο, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Committee Against Bird Slaughter (Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών ή CABS).

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Φθινοπωρινής Περιοδείας Προστασίας Πτηνών με την υποστήριξη του Ιδρύματος Pro Biodiversity (SPA), η CABS λέει ότι οι εθελοντές της οργάνωσης έχουν αφαιρέσει μαζί με τις Αρχές 6.248 ξόβεργα σε ολόκληρο το 2017 και εκτιμούν ότι μόνο τις 60 ημέρες το φθινόπωρου περίπου 185.000 πουλιά πιθανόν να πέθαιναν στα ξόβεργα που βρέθηκαν από τους εθελοντές.

«Με 64 ημέρες δραστηριότητας στο πεδίο το φθινόπωρο και πάνω από 200 ημέρες περιοδείας σε ολόκληρο το 2017, οι εθελοντές της οργάνωσης CABS συνέβαλαν σημαντικά στην καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης στην Κύπρο» προστίθεται.

Δεδομένου ότι η περιοδεία της επικεντρώνεται μόνο σε ένα μέρος του νησιού, η οργάνωση υπολογίζει ότι «περίπου 15.000 ξόβεργα και 200 δίκτυα χρησιμοποιήθηκαν στην Κύπρο μόνο το περασμένο φθινόπωρο, ενδεχομένως σκοτώνοντας περίπου 860.000 πουλιά».

Αναφέρεται ότι αυτός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για τους τοπικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς των πουλιών, καθώς περίπου 155 είδη πουλιών επηρεάζονται από αυτή την παράνομη δραστηριότητα, ενώ τα μισά περίπου από αυτά τα είδη βρίσκονται σε παρακμή ή απειλούνται.

Την ίδια στιγμή, προστίθεται, «η εμπλοκή των Αρχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη Δημοκρατία έχει φτάσει στο ελάχιστο, αφήνοντας μόνες τις οργανώσεις στη μάχη ενάντια σε αυτό το έγκλημα».

Όπως λέει η οργάνωση, το Ταμείο Θήρας μείωσε περαιτέρω τον αριθμό των συλληφθέντων παγιδευτών με μόλις 19 περιπτώσεις το φθινόπωρο του 2017 σε σύγκριση με 78 το φθινόπωρο του 2013. Επιπλέον, αναφέρει ότι ο Ουλαμός Πάταξης της Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας παρέμεινε υποστελεχομένος καθ’ όλη την φθινοπωρινή περίοδο, επιτυγχάνοντας έτσι μόνο 13 συλλήψεις το φθινόπωρο σε σύγκριση με τα 39 το προηγούμενο φθινόπωρο.

Η οργάνωση καταλήγει λέγοντας ότι μια πιο αυστηρή προσέγγιση από τις Αρχές είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτής της βάρβαρης δραστηριότητας.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top