ΔΙΕΘΝΗ

Σενάρια τρομοκρατικής επίθεσης εξετάζει η Βρετανία για δηλητηρίαση Ρώσου κατάσκοπου

Σενάρια τρομοκρατικής επίθεσης εξετάζει η Βρετανία για δηλητηρίαση Ρώσου κατάσκοπου

Συνεχίζεται στη Βρετανία η αναταραχή ως αποτέλεσμα της δηλητηρίασης του 66χρονου Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της 32χρονης κόρης του Γιούλια στην πόλη Σόλσμπερι.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, «λόγω των ασυνήθιστων συνθηκών που περιβάλλουν το περιστατικό» αποφασίστηκε η διερεύνηση της υπόθεσης να ανατεθεί στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Διευκρινίζεται ότι το περιστατικό δεν έχει κηρυχθεί «τρομοκρατικό», αλλά η ανάληψη του συντονισμού της έρευνας από την αντιτρομοκρατική έγινε λόγω της υψηλής κατάρτισης της υπηρεσίας.

Σε δήλωσή του ο προσωρινός επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της κομητείας του Γουίλτσιρ όπου συνέβη το περιστατικό, Κιρ Πρίτσαρντ έκανε λόγο για «έρευνα που κινείται με γοργούς ρυθμούς».

Επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία συνεργάζεται με υπηρεσίες δημόσιας υγείας μέχρι να εξακριβωθεί ποια ουσία ευθύνεται για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο νοσηλευόμενοι, χωρίς όμως να θεωρείται ότι συντρέχει λόγος ανησυχίας για το κοινό.

Παρόλα αυτά, διάφορα σημεία στο Σόλσμπερι από τα οποία πιστεύεται ότι πέρασε ο Σκρίπαλ και η κόρη του έχουν αποκλειστεί, ανάμεσα στα οποία και το παγκάκι, όπου εντοπίστηκαν από τις Αρχές, ενός εστιατορίου και μίας παμπ.

«Η έμφαση δίνεται στην προσπάθεια διακρίβωσης του τι έκανε αυτούς τους ανθρώπους να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και κατά πόσο τελέστηκε εγκληματική ενέργεια», συμπλήρωσε ο αστυνομικός αξιωματούχος.

Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι ένας μικρός αριθμός μελών υπηρεσιών έκτακτης επέμβασης νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα που περιλάμβαναν ερεθισμό στα μάτια και δυσκολία στην αναπνοή.

Λίγο νωρίτερα, απαντώντας σε έκτακτη επερώτηση της αντιπολίτευσης για την υπόθεση στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είχε πει ότι «καμία απόπειρα στέρησης αθώας ζωής επί βρετανικού εδάφους δε θα μείνει χωρίς κύρωση ή ατιμώρητη».

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία ίσως υποχρεωθεί να εξετάσει ξανά το καθεστώς κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εφόσον αποδειχθεί η εμπλοκή του Κρεμλίνου στην υπόθεση.

Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι θα ήταν δύσκολο να φανταστεί πως θα υπήρχε βρετανική εκπροσώπηση στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου που διεξάγεται στη Ρωσία το καλοκαίρι. Αργότερα, ωστόσο, αξιωματούχος του Foreign Office διευκρίνισε ότι ο Υπουργός αναφερόταν στην παρουσία Βρετανών αξιωματούχων στα ρωσικά γήπεδα και όχι εθνικών ομάδων.

Έντονη ήταν η αντίδραση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στις δηλώσεις Τζόνσον, με εκπρόσωπό του να τις χαρακτηρίζει «ξέφρενες».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top