ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φυσικό αέριο, Κυπριακό και οικονομικό πρωτόκολλο στις επαφές Ερχιουρμάν στην Άγκυρα

Φυσικό αέριο, Κυπριακό και οικονομικό πρωτόκολλο στις επαφές Ερχιουρμάν στην Άγκυρα

Οι σχέσεις με την Τουρκική Δημοκρατία είναι ζωτικής σημασίας για μας και στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό θα επιβεβαιώσουμε για ακόμη μια φορά ότι αμοιβαία θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τις διευρύνουμε και να τις συνεχίσουμε με τον καλύτερο τρόπο, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν έχοντας δίπλα του τον «υπουργό εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, πριν από την αναχώρησή τους το βράδυ της Τρίτης 6/3 για την Άγκυρα όπου αύριο το πρωί θα έχουν συνάντηση με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.


 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι το ραντεβού τους με τον Τούρκο Πρωθυπουργό είχε ζητηθεί από την επομένη της ψήφου εμπιστοσύνης στη «βουλή» αλλά ήταν γεμάτο το πρόγραμμα του κ. Γιλντιρίμ και τελικά η ημερομηνία οριστικοποιήθηκε σήμερα. Αύριο, πρόσθεσε, εκτός από τον Τούρκο Πρωθυπουργό θα συναντηθούν και με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ. Μπορεί, συνέχισε, να έχουν συναντήσεις και με άλλους Τούρκους αρμοδίους.
 
Ερωτηθείς τι υπάρχει στην ατζέντα των επαφών τους στην Άγκυρα, ο Τουφάν Ερχιουρμάν έκανε λόγο για το νέο οικονομικό πρωτόκολλο αλλά και γενικά για το πώς θα καλυτερέψουν οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους και πώς θα αναπτυχθεί μέσω συνεργασίας το ψευδοκράτος. «Είναι φυσικό να ανταλλάξουμε απόψεις και για το Κυπριακό, να αξιολογήσουμε τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε».
 
Ο κ. Ερχιουρμάν μίλησε για τις πρωτοβουλίες του «υπουργού εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι στο θέμα του φυσικού αερίου. «Έχουμε ανάγκη να ανταλλάξουμε απόψεις και γι’ αυτό».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το οικονομικό πρωτόκολλο, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι μετά την έγκριση του «κρατικού προϋπολογισμού» θα επιταχυνθούν οι προετοιμασίες που ήδη ξεκίνησαν και το «πρωθυπουργικό γραφείο» - πρόσθεσε – έχει ήδη μελετήσει κάποια έργα που μπορούν να γίνουν, τα οποία θα συζητήσει με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Το αν θα γίνει μια κοινή ομάδα Τουρκίας – ψευδοκράτους για τον καταρτισμό του οικονομικού πρωτοκόλλου, είπε, θα το δουν αφού τελειώσουν με την διαδικασία του προϋπολογισμού.
 
Ρωτήθηκε και για τα συναισθήματα με τα οποία πηγαίνει στην Άγκυρα όπου ο ίδιος έζησε 13 χρόνια ως φοιτητής και αμέσως μετά και την έχει χαρακτηρίσει ως «δεύτερη πατρίδα» (σσ: επρόκειτο για απάντηση σε συζήτηση στη «βουλή» σε επικρίσεις για το αν η Τουρκία ήθελε ή όχι την τετρακομματική «κυβέρνηση»). Ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Οζερσάι έζησαν πολλά χρόνια στην Άγκυρα όπου σπούδασαν και οι δύο και είναι και οι δύο που την αισθάνονται ως «δεύτερη πατρίδα». Το να πηγαίνει τώρα σαν «πρωθυπουργός», είπε ο Τουφάν Ερχιουρμάν, δεν διαφοροποιεί τα ανθρώπινα συναισθήματα που έχει επιστρέφοντας σε ένα μέρος που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της νεότητάς του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top