ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Αμυντική υπήρξε πάντοτε η διάταξη των δυνάμεών μας»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Αμυντική υπήρξε πάντοτε η διάταξη των δυνάμεών μας»

Το μήνυμα πως όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει στο νησί μας, και όσο η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, παραμένει και πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς να διασφαλίσει, με την αποτρεπτική της ισχύ, στον βαθμό που μας επιτρέπεται, την ειρήνη και την ασφάλεια για τους πολίτες του κράτους μας, έστειλε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού και του νέου Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη και Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Χρυσηλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως «αμυντική υπήρξε πάντοτε η διάταξη των δυνάμεών μας, και όχι επιθετική. Αυτή τη διάταξη θα συνεχίσουμε, αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε, ενισχύοντας τις διπλωματικές προσπάθειες, αλλά ενισχυμένοι και από τη δύναμη αποτροπής της Εθνικής Φρουράς», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από έντονες αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, με νέους κίνδυνους που παρουσιάζονται, νέες απειλές και νέες εστίες πολέμου.
 
"Μέσα σε αυτό το σκηνικό θα ήθελα να εντάξω και τις προοπτικές που διανοίγονται με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τόσο από τη χώρα μας, όσο και από γειτονικές φιλικές χώρες", σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια εξέλιξη "που δημιουργεί νέα γεωστρατηγική δυναμική, την οποία καλούμαστε να χειριστούμε, με ψυχραιμία, αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας, το οποίο πιστά υπηρετούμε".
 
"Γνωρίζοντας τις πραγματικές μας δυνατότητες και χωρίς - το υπογραμμίζω -   υπερφίαλες διακηρύξεις, θα ήθελα να δώσω το μήνυμα πως όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει στο νησί μας και όσο η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, παραμένει και πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς να διασφαλίσει με την αποτρεπτική της ισχύ, στον βαθμό που μας επιτρέπεται, την ειρήνη και την ασφάλεια στους πολίτες του κράτους μας", επεσήμανε.
 
Θέλω να επαναλάβω, ανέφερε "πως αμυντική υπήρξε πάντοτε η διάταξη των δυνάμεων μας και όχι επιθετική. Αυτή τη διάταξη θα συνεχίσουμε, αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε, ενισχύοντας τις διπλωματικές προσπάθειες, αλλά ενισχυμένοι και από τη δύναμη αποτροπής της Εθνικής Φρουράς".

Απευθυνόμενος στον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως "αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας σε μια περίοδο καθοριστική τόσο για την πατρίδα μας όσο και ιδιαίτερα για την Εθνική Φρουρά. Γνωρίζετε πως οι ένοπλες μας δυνάμεις βρίσκονται σε μια κρίσιμη περίοδο μετασχηματισμού τους, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που εσείς, η στρατιωτική ηγεσία, σε συνεργασία πάντοτε με την πολιτική ηγεσία, από κοινού διατυπώσαμε και εφαρμόζουμε".
 
"Σήμερα υλοποιούμε ένα σχέδιο που διαμορφώνει μια νέα δομή δυνάμεων κατά τα σύγχρονα πρότυπα προσαρμοσμένη στις σημερινές ανάγκες και προκλήσεις. Με την πρόσληψη πέραν των 3000 συμβασιούχων οπλιτών, αντρών και γυναικών, αναβαθμίζουμε την ποιότητα του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και ενισχύουμε το αξιόμαχό της, ενώ με τη μείωση της θητείας στους 14 από τους 24 μήνες, καταφέραμε να εξαλείψουμε σχεδόν τη μάστιγα της φυγοστρατίας", ανέφερε.
 
Είπε πως "το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς αλλά και οι νέες αυξημένες πλέον οικονομικές δυνατότητες, μάς επέτρεψαν να δρομολογήσουμε τον σχεδιασμό ενός μακροπρόθεσμου εξοπλιστικού προγράμματος με ορίζοντα δεκαπενταετίας".
 
 "Την ίδια ώρα με τη συμμετοχή μας στην PESCO, τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης, αναβαθμίζουμε τη δράση και παρουσία μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα,  και ταυτόχρονα με τις διεθνείς μας συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει  - πέραν των 40 συμφωνιών και προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας - ενισχύουμε τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή", σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Αναφερόμενος στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανανέωση της θητείας του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ηλία Λεοντάρη και διορισμό του Κωνσταντίνου Χρυσηλίου στη θέση του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, ο Πρόεδρος ανέφερε πως "η απόφαση να σας εμπιστευτούμε τις καίριες αυτές θέσεις στηρίζεται στην αναγνώριση της εργατικότητας, του επαγγελματισμού και της εν γένει αφοσίωσής σας στα στρατιωτικά σας καθήκοντα, κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα πορείας σας".
 
Ιδιαίτερα εκτιμώ το γεγονός ότι είστε δοκιμασμένοι αξιωματικοί σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και επιπλέον εσείς αρχηγέ και σε αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σημείωσε.
 
"Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίσετε και αποκτήσατε κατά τη διάρκεια της πολύχρονης υπηρεσίας σας σας καθιστούν ικανούς να αναλάβετε τα κρίσιμα καθήκοντα, ιδιαίτερα εσείς Αρχηγέ να συνεχίσετε τα κρίσιμα καθήκοντα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και εσείς φίλε κ. Χρυσηλίου του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς διαδεχόμενος ένα καθόλα άξιο προκάτοχο", πρόσθεσε.
 
Είπε επίσης πως "η ολοκλήρωση και επιτυχία των σχεδιασμών μας θα κριθεί από την ικανότητα του σώματος να συνεχίσει την αποτελεσματική αξιοποίηση των νέων επαγγελματιών οπλιτών, καθώς επίσης και από τη δυνατότητα της ηγεσίας του σώματος να υλοποιήσει το βαρύ πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχετε διαμορφώσει στο ΓΕΕΦ, πάντα με συνεργασία βεβαίως - και πρέπει να γίνει αναφορά – με τον τέως Υπουργό Άμυνας κ. Φωκαϊδη. Δεν έχω αμφιβολία για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, αφού όλοι οι σχεδιασμοί φέρουν και τη δική σας σφραγίδα", πρόσθεσε.
 
"Θα σας παρακολουθούμε και αναμένουμε από εσάς τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, για τα οποία είμαι βέβαιος, καθώς θεωρούμε πως ο ρόλος της Εθνικής Φρουράς στην καθιέρωση της ασφάλειας ήταν και παραμένει κρίσιμος", ανέφερε, σημειώνοντας πως "προσβλέπω στη στενή και αγαστή συνεργασία σας όχι μόνο με τον Υπουργό και την Κυβέρνηση ευρύτερα, αλλά και με τους συναδέλφους σας αξιωματικούς και τους οπλίτες μας, ώστε το έργο σας να στεφθεί με επιτυχία».
 
Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είπε ότι την απόφαση για επαναδιορισμό του την εκλαμβάνει ως «ένδειξη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου και αναγνώριση του επιτελεσθέντος έργου".
 
Πρόσθεσε πως «το έργο αυτό, όμως, υλοποιήθηκε με τη δική σας στήριξη, τις κατευθύνσεις του πολιτικού μας προϊσταμένου και απελθόντος Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαϊδη, και βεβαίως με την άψογη και δημιουργική συνεργασία με τον απερχόμενο των τάξεων της Εθνικής Φρουράς σήμερα Ανδρέα Μαρκίδη».

Διαβεβαίωσε ότι «με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προσωπικού μας, και ιδιαίτερα τη γνώση και εμπειρία του νέου Υπαρχηγού, καθώς και με τη συνεργασία με όλους τους φορείς του κράτους, θα συνεχίσω να εργάζομαι για την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Φρουράς, και την ανάδειξή της σε πυλώνα εθνικής ισχύος, εκπέμποντας ισχυρό μήνυμα αποτροπής, μέσω του επιχειρησιακού και κοινωνικού της ρόλου στο διεθνές και εθνικό επίπεδο, με σκοπό να συνδράμουμε την υλοποίηση των στόχων της Κυβέρνησής σας, αλλά και την ικανοποίηση των προσδοκιών του κυπριακού λαού».
 
Από την πλευρά του, ο νέος Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι «έχοντας βαθιά συναίσθηση της μεγάλης τιμής που μου έχετε κάνει, αλλά και πλήρη επίγνωση της ευθύνης και των υποχρεώσεων που επωμίζομαι από την ανάληψη των καθηκόντων του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, σας διαβεβαιώνω ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε να ανταποκριθώ πλήρως στα νέα μου καθήκοντα, και να φανώ απέναντι στην εμπιστοσύνη που μου δείξατε αντάξιος των προσδοκιών σας, προκειμένου να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της Εθνικής Φρουράς".

Επίσης διαβεβαίωσε "ότι κάτω από τις οδηγίες και κατευθύνσεις του Αρχηγού, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, με τη βοήθεια του Θεού θα εργαστώ ως φιλότιμος και πιστός στρατιώτης, προκειμένου να καταστήσουμε την Εθνική Φρουρά μια αξιόμαχη και επιχειρησιακά ικανή δύναμη έτοιμη να φέρει σε πέρας την αποστολή της».
 
Τέλος, ευχαρίστησε τον προκάτοχο του, Αντιστράτηγο Ανδρέα Μαρκίδη, εξαίροντας το έργο του.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο Tik Τοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top