ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμούς οργανισμών στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Οικονομικών

Προϋπολογισμούς οργανισμών στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Οικονομικών

Τους προϋπολογισμούς του Γραφείου του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων για το έτος 2018 , του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων για τα έτη 2017 και 2018, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού Κύπρου για το έτος 2018 και της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος για το 2018, εξέτασε την Παρασκευή (9/3) η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος Ρέα Γεωργίου, παρουσιάζοντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τον προϋπολογισμό της Αρχής είπε ότι ο προϋπολογισμός της Αρχής προβλέπει εισπράξεις ύψους €811.455 και δαπάνες ύψους €889.318, δηλαδή παρουσιάζει έλλειμμα ύψους €77.864 το οποίο θα καλυφθεί από εξοικονομήσεις του προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας για το 2018.

Σημείωσε ότι οι κυριότερες πηγές είσπραξης είναι τα τέλη εποπτείας στα αναγνωρισμένα σώματα ελεγκτών, τους νόμιμους ελεγκτές και τα νόμιμα ελεγκτικά γραφεία (€711.455), καθώς και η κρατική χορηγία η οποία, σύμφωνα με τον περί Ελεγκτών Νόμο του 2017 , καλύπτει το 20% του Προϋπολογισμού εξόδων της Αρχής.

Επιπρόσθετα, η κ. Γεωργίου ανέφερε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 περιλαμβάνονται πιστώσεις για παροχή χορηγίας ύψους €100.000, ενώ οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται σε €889.318.

Είπε, επίσης, ότι σήμερα εγκεκριμένο Σώμα Ελεγκτών είναι ο ΣΕΛΚ.

«Υπάρχει αίτηση του ΣΟΕΛΚ. Έχουμε ζητήσει στοιχεία με ποιο Κώδικα Δεοντολογίας θα ακολουθούν. Έχουμε στείλει επιστολή πρόσφατα στο ΣΟΕΛΚ που του εξηγούμε ποια είναι τα στοιχεία που θέλουμε να μας στείλει για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου και να στείλουμε την εισήγηση μας, βάση του νόμου, στον Υπουργό Οικονομικών, για κατάθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση ή απόρριψη. Έχουμε κάθε υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι έχει όλα τα εχέγγυα που χρειάζεται. Με κάθε καλή θέληση και αυτό το έχουμε συζητήσει και στο Συμβούλιο μας για να αποδεκτή ή όχι ανάλογα με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από τον νόμο», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, η κ. Γεωργίου είπε ότι όλοι οι νόμιμοι ελεγκτές θα πρέπει να είναι εγκεκριμένοι σε αναγνωρισμένο σώμα ελεγκτών.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι ο προϋπολογισμός εξόδων καλύπτεται 20% από κρατική χορηγία και 80% από τους εποπτευόμενους.
Η κ. Γεωργίου ανέφερε ότι είναι υποχρέωση όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν επόπτες των ελεγκτών και σημείωσε ότι αυτός ο επόπτης έχει υποχρέωση να ελέγχει κατευθείαν τους ελεγκτές και των οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος.

Όσον αφορά τις νέες θέσεις στην Αρχή, η κ. Γεωργίου είπε ότι μιλάμε για ένα οργανισμό ο οποίος ελέγχει όλους τους ελεγκτές και κάθε χρόνο ελέγχει τους τέσσερις μεγάλους ελεγκτικούς οίκους, με τεράστια τεχνογνωσία, όπως είναι PwC, KPMG, Ernst & Young, Deloitte, και θα πρέπει να διασφαλίσει με τη δική του ομάδα και με τους δικούς του τεχνοκράτες ότι έχουν τις γνώσεις και ικανότητες να ελέγξουν αυτούς τους τέσσερις ελεγκτικούς οίκους αν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Σημείωσε ότι με επαφές που έχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ομάδα της Αρχής θεωρείται σε εξαιρετικά ψηλό επίπεδο. «Έχουμε, με δική μας εισήγηση, οργανωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των κρατών μελών, ομάδα Smaller Regulators και την προεδρεύει η Κύπρος. Μετά από εισήγηση δική μας θα έρθει ειδικός για ΙΤ τον Ιούλιο και θα κάνει ειδικό έλεγχο», συμπλήρωσε.

Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Γραφείου του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ)για το έτος 2018, το σύνολο των δαπανών για τη λειτουργία του Γραφείου ανέρχεται στο ποσό των €4.025.783, το οποίο συγκρινόμενο με το σύνολο των δαπανών του 2017, που ανερχόντανε σε €4.511.514 παρουσιάζει μείωση ύψους €485.731.

Τα έσοδα για το έτος 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού , θα ανέλθουν στο ποσό των €3.393.255 και συγκρινόμενα με τα έσοδα του 2017, που ήταν €2.873.599, παρουσιάζουν αύξηση ύψους €519.656.

Για το 2018, το άθροισμα του προϋπολογισμού εσόδων του ΓΕΡΗΕΤ και του αναμενόμενου αποθεματικού κατά την 31 Δεκεμβρίου 2017 αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό δαπανών.

Συγκεκριμένα, συγκρίνοντας το σύνολο του προϋπολογισμού δαπανών ύψους €4.025.783 και το σύνολο του προϋπολογισμού εσόδων ύψους €3.393.255 είναι φανερό ότι ο προϋπολογισμός για το 2018 θα είναι ελλειμματικός κατά €632.528. Το ποσό αυτό θα καλυφτεί από το αποθεματικό του ΓΕΡΗΕΤ, γεγονός που θα οδηγήσει σε μηδενικό προϋπολογιζόμενο χρηματικό υπόλοιπο κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Ο Προϋπολογισμός του ΓΕΡΗΕΤ δεν χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του κράτους, αλλά από τα ετήσια διοικητικά τέλη που καταβάλλουν οι αδειοδοτημένοι παροχείς δικτύων και υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Σε περίπτωση μη υλοποίησης μέρους του προϋπολογισμού του ΓΕΡΗΕΤ σε ένα οικονομικό έτος, υπάρχει πρόνοια επιστροφής στην αγορά του υπόλοιπου των τελών στον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους.

Οι πρόνοιες του προϋπολογισμού έχουν ως στόχο την υλοποίηση των υποχρεώσεων του Επιτρόπου, που απορρέουν από τη νομοθεσία του και τη διασφάλιση ρυθμιστικής σταθερότητας και βεβαιότητας και τη δημιουργία προϋποθέσεων αύξησης των επενδύσεων στις αγορές των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Κύριες πρωτοβουλίες του ΓΕΡΗΕΤ κατά το 2018, σύμφωνα με υπόμνημα προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον προϋπολογισμό του Γραφείου, είναι αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αγορά ταχυδρομικών υπηρεσιών και προώθηση δράσεων στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του «ενημερωμένου καταναλωτή» σε ότι αφορά στα δεδομένα των αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Καταναλωτών, την Υπηρεσία Προστασίας του καταναλωτή και τους παροχείς υπηρεσιών και δικτύων.

Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων

Ο Προϋπολογισμός του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων προνοεί για το 2018 έσοδα ύψους €820.854, ενώ οι αντίστοιχες συνολικές δαπάνες ανέρχονται σε €917.669, με αποτέλεσμα να προκύπτει έλλειμμα για το έτος 2018 ύψους €96.815.

Το Συμβούλιο κατέθεσε και τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος προνοεί έσοδα ύψους €811.359, ενώ οι αντίστοιχες συνολικές δαπάνες ανέρχονται σε €949.059, με αποτέλεσμα να προκύπτει έλλειμμα για το έτος 2017 ύψους €137.700.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή από το Συμβούλιο, λόγω της καθυστέρησης που προέκυψε στη διευκρίνιση της διαδικασίας που θα ακολουθείτο για την έγκριση του Προϋπολογισμού του Συμβουλίου δεν κατέστη δυνατή η υποβολή του προϋπολογισμού για το έτος 2017 ενωρίτερα και έτσι υποβλήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο κατ’ εξαίρεση μαζί με τον προϋπολογισμό του 2018.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αντώνης Κουτσούλλης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι το προσωπικό του Συμβουλίου είναι γύρω στα 20 άτομα, διαθέτει γραφεία σε όλες τις Επαρχίες και με το μικρό αριθμό προσωπικού που διαθέτει διεξάγει ελέγχους στην κάθε Επαρχία όσον αφορά την τήρηση του νόμου.

Σκοπός του Συμβουλίου, συνέχισε, είναι να διασφαλίζει μέσα από την λειτουργία του και την προστασία του κοινού και την αναβάθμιση στην ποιότητα των παροχών υπηρεσιών από τους εργολήπτες.

«Το Συμβούλιο πέρασε τα τελευταία χρόνια μια δύσκολη περίοδο ενόψει του γεγονότος ότι ο κατασκευαστικός τομέας ήταν ο τομέας ο οποίος κτυπήθηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση και είχαμε μείωση και στον αριθμό των εργοληπτών που ζητούσαν έγκριση της άδειας τους, είχαμε πολλές αναστολές τα τελευταία χρόνια. Από τα πέρσι και φέτος, το κλίμα είναι πολύ θετικό και καλύτερο διότι βλέπουμε μια επαναδραστηριοποίηση των μελών του Συμβουλίου και βλέπουμε αρκετούς από εκείνους οι οποίοι είχαν τις άδειες τους σε αναστολή να έρχονται για να τις ανανεώσουν. Βλέπουμε ότι επαναδραστηριοποιείται ο τομέας των κατασκευών», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πειθαρχική υπόθεση εναντίον ΣΑΠΑ, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα €58.300, ο κ. Κουτσούλλης είπε ότι το Συμβούλιο, ενόψει του θέματος και των διαστάσεων που πήρε το θέμα και αφορούσε μέλη του Συμβουλίου, αυτεπάγγελτα, δεν είχε καμία καταγγελία, πήρε την απόφαση του να προχωρήσει με πειθαρχική διαδικασία εναντίον των εργοληπτικών εταιρειών και των τεχνικών τους διευθυντών που είχαν σχέση με το ΣΑΠΑ.

«Η διαδικασία αυτή για το Συμβούλιο ήταν μια δύσκολη και πρωτόγνωρη διαδικασία, με την έννοια ότι δεν ήταν μια συνηθισμένη διαδικασία ενός ελέγχου που προέκυψε, παραδείγματος ότι δεν υπήρχε εγγεγραμμένος εργολήπτης ή οτιδήποτε που έπρεπε να κινήσουμε διαδικασία ποινική ή πειθαρχική. Ήταν ένα θέμα το οποίο απασχόλησε την κοινή γνώμη και θεωρήσαμε σοβαρό όσον αφορούσε και το Συμβούλιο που αφορούσε μέλη του και προχωρήσαμε με αυτή τη διαδικασία και απευθυνθήκαμε και διορίσαμε, το γραφείο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος διαδραματίζει ένα ρόλο κατηγορούσας αρχής και οι εργολήπτες οι οποίοι υπόκεινται σε αυτή την διαδικασία είναι εργολήπτες πρώτης τάξης, εγγεγραμμένοι στο Συμβούλιο», συμπλήρωσε.

Τα ονόματα, συνέχισε, αφορούν την εταιρεία Iacovou Brothers και τον τεχνικό τους Διευθυντή, την εταιρεία Melco και τον τεχνικό της Διευθυντή, την εταιρεία Nemesis και τον τεχνικό της Διευθυντή, εταιρεία Άτλας Παντού και τον τεχνικό της Διευθυντή και την εταιρεία Loizos Iordanou και τον τεχνικό της Διευθυντή και την εταιρεία Γενικών Κατασκευών.

«Έχουμε υποχρέωση όλες τις διαδικασίες να τις κάνουμε σωστά και σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο και εμείς μηχανικοί και όχι νομικοί. Το Συμβούλιο μετατρέπεται σε δικαστικό σώμα. Το Μάιο του 2015 η απόφαση του Συμβουλίου ήταν αυτεπάγγελτα για πειθαρχική διαδικασία και το Συμβούλιο διόρισε ερευνώσα λειτουργό η οποία προχώρησε έκανε την έρευνα του και το Συμβούλιο όφειλε να περιμένει το πόρισμα της. Αυτή η διαδικασία πήρε κάποιο χρόνο. Αυτή την στιγμή γίνεται δικαστική διαδικασία. Το Συμβούλιο διαδραματίζει ρόλο δικαστηρίου, έχουμε κατηγορούσα αρχή. Είμαστε ένα δικαστικό σώμα που προχωρούμε με μεγάλη προσοχή την όλη διαδικασία, δεν μας επιτρέπεται να μπούμε σε λεπτομέρειες της διαδικασίας, αλλά είμαστε σε ένα στάδιο που η διαδικασία προχωρεί», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι για το θέμα αυτό έχουν ένα κόστος, το οποίο ζήτησαν την αρωγή του Υπουργείο το οποίο τους έδωσε το 2017 50 χιλιάδες ευρώ και φέτος έχουν τους δικούς τους πόρους.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν μπορούν να προκαθορίσουν το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας .

Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑΝΑΔ)

Ο Πρόεδρος της ΑΝΑΔ Δημήτρης Κιττένης, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της Αρχής για το 2018 ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της ΑΝΑΔ βασίζεται στους στόχους της Αρχής για το 2018, οι οποίοι έχουν προσδιοριστεί με σκοπό την επιτέλεση του ρόλου και της αποστολής της και την επίτευξη των στρατηγικών επιδιώξεων της , οι οποίοι είναι η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου, η βελτίωση της παραγωγικότητας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων και η ενίσχυση της διασφάλισης της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του συστήματος κατάρτισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στρατηγικών επιδιώξεων έχουν καθοριστεί οι στόχοι της ένταξης των ανέργων και του αδρανούς δυναμικού στην απασχόληση, της δια βίου μάθησης των απασχολουμένων, της διασφάλισης της ποιότητας του συστήματος κατάρτισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, της προώθησης της έρευνας και ανάπτυξης και της αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κιττένης είπε ότι στο σκέλος των εσόδων, ο προϋπολογισμός της Αρχής για το 2018 προβλέπει έσοδα ύψους €32.578.000 σε σύγκριση με €28.670.000 που υπολογίζεται ότι θα είναι το 2017, ενώ το σκέλος των εξόδων, ο προϋπολογισμός προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €35.073.000 σε σύγκριση €28.264.000 που υπολογίζεται ότι θα είναι το 2017.

Σημείωσε ότι το προβλεπόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο ανέρχεται σε €2.495.000, θα καλυφθεί από τα πλεονάσματα του Ταμείου Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, τα οποία στο τέλος του 2018 αναμένεται να μειωθούν σε €51.212.711(περιλαμβανομένου του ποσού που είναι διαθέσιμο για σκοπούς του Σχεδίου Συντάξεων και Χορηγημάτων στους Υπαλλήλους της Αρχής και καταβολής φιλοδωρήματος σε εργοδοτουμένους που απασχολούνται με σύμβαση στην Αρχή).

Ανέφερε, επίσης, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΑΔ πιστεύει ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι ορθό η Αρχή να διαθέτει από τα πλεονάσματα της συμβάλλοντας στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για ανάκαμψης της οικονομίας και αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Αισθανόμαστε ευτυχής διότι η ΑΝΑΔ έβαλε ένα μικρό λιθαράκι στην μείωση της ανεργίας», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top