ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Παρουσίαση έρευνας στη βουλή- 'Υλικό για διδάγματα και αποφυγή λαθών'

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Παρουσίαση έρευνας στη βουλή- 'Υλικό για διδάγματα και αποφυγή λαθών'

Την ελπίδα ότι τα διδάγματα από το παρελθόν, μέσω της περαιτέρω αξιοποίησης του υλικού που παραδίδει το American Hellenic Institute, παράλληλα με τη δρομολογηθείσα από τη Βουλή και τη Βουλή των Ελλήνων δημοσιοποίηση των τόμων του Φακέλου της Κύπρου, θα συμβάλουν τα μέγιστα στην αποφυγή επανάληψης παλαιότερων λαθών, προς όφελος μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Σε χαιρετισμό, όπως τον μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών , σε εκδήλωση που έγινε το πρωί της Τρίτης (13/3) για παρουσίαση της έρευνας του συνεργάτη-ερευνητή του American Hellenic Institute Foundation Gregory Graves με τίτλο “The Cyprus Crisis: A Declassified Dossier”, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι με την εκδήλωση, αναδεικνύονται ο ρόλος της νομοθετικής εξουσίας και η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Βουλή των Αντιπροσώπων σε θεματικές που επιδιώκουν να φωτίσουν καίριες πτυχές της ιστορίας του τόπου και να οδηγήσουν σε παραγωγικό προβληματισμό και συζήτηση.

"Το ΑΗΙ παραδίδει σήμερα στη Βουλή πληθώρα πρωτογενών εγγράφων, αμερικανικών και άλλων κρατικών αρχείων, που κινούνται στα πλαίσια των σχέσεων των ΗΠΑ με Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία κατά την περίοδο 1973 – 76 και ειδικότερα υλικό της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 1974, το οποίο αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα. Το υλικό θα μπορεί να αξιοποιηθεί συμπληρωματικά από τη Βουλή και την Κύπρο γενικότερα, καθιστώντας ουσιαστικά τα προαναφερθέντα στοιχεία προσβάσιμα στο ευρύ κοινό", ανέφερε.

"Σχεδόν σαράντα τέσσερα χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η Κύπρος εξακολουθεί να υπομένει τη συνεχιζόμενη κατοχή, με όλες τις συνέπειες της παρανομίας και την ανοχή της διεθνούς κοινότητας, ενώ σήμερα ιδιαίτερα γινόμαστε μάρτυρες νέων τουρκικών προκλήσεων, μεθοδεύσεων και απειλών κατά της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος έχει αναγάγει σε ύψιστης σημασίας το αναγκαίο της κατανόησης των πραγματικών παραμέτρων της διεθνούς ιστορίας και διπλωματίας και το επιτακτικό της διαλεύκανσης των μαύρων γεγονότων της τραγικής εκείνης εποχής για την Κύπρο", ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σημείωσε ακόμη ότι η γνώση των διεθνών ιστορικών παραμέτρων είναι εκ των ων ουκ άνευ και της διπλωματικής μας προσπάθειας, εκτελεστικής και κοινοβουλευτικής για άσκηση ουσιαστικών πιέσεων προς την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, έχοντας ως συνεχή μας προσανατολισμό μια αξιοπρεπή και λειτουργική λύση του εθνικού μας προβλήματος, με πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και δη των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και με προσήλωση στο στόχο για μια Κύπρο απαλλαγμένη από την κατοχή, τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και κάθε είδους επεμβάσεις και παρεμβάσεις.

Ο κ. Συλλούρης αναφέρηκε ιδιαίτερα στην πολυσχιδή δράση και διαχρονική στήριξη του AHI στην Κύπρο και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, στη διαρκή στηλίτευση της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία και γενικότερα της τουρκικής επιθετικότητας, καθώς και για τον ανεκτίμητο ρόλο που διαδραματίζει το Ινστιτούτο στις ΗΠΑ για ενδυνάμωση της Διασποράς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top