ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: Φτάνει στον απόηχο των δηλώσεων Ντόχερτι το Med Surveyor – ΧΑΡΤΗΣ

ΑΟΖ: Φτάνει στον απόηχο των δηλώσεων Ντόχερτι το Med Surveyor – ΧΑΡΤΗΣ

Αναμένεται την Πέμπτη (15/3) στο λιμάνι της Λεμεσού το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil για να προχωρήσει με έρευνες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Το Med Surveyor, που ξεκίνησε από τη Χάιφα του Ισραήλ, βρίσκεται λίγο έξω από τη Λεμεσό, χωρίς να γνωστοποιείται πόσες μέρες θα παραμείνει στο λιμάνι της πόλης.

Πάντως, εκεί θα συναντήσει και το πρώτο ερευνητικό σκάφος που έφτασε από το Λαύριο, το Ocean Investigator.

Το συγκεκριμένο πλοίο θα διεξάγει ελέγχους στις περιοχές των γεωτρητικών στόχων, ενώ το Med Surveyor θα διενεργήσει περιβαλλοντικές έρευνες που θα διαρκέσουν γύρω στις τέσσερις εβδομάδες.

Όλα αυτά τοποθετούνται στον απόηχο της διάσκεψης Τύπου που διενήργησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Κάθλιν Αν Ντόχερτι.

Η κ. Ντόχερτι στάθηκε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ με πολύ διπλωματικό τρόπο έστειλε μηνύματα προς την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σημείωσε πως θα περάσουν πολλά χρόνια για την εισροή εσόδων από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και ως εκ τούτου η εξεύρεση λύσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει κατανομή σε όλους τους Κυπρίους.

Θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια και στις δύο κοινότητες οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως τόνισε, τοποθετώντας στον Οκτώβρη τη γεώτρηση της ExxonMobil.

Εντελώς διπλωματικά, η κ. Ντόχερτι υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν έσοδα πριν τη λύση του Κυπριακού και άρα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Φυσικά, κατά πως είναι σύνηθες, η πρέσβειρα των ΗΠΑ δεν στάθηκε ιδιαίτερα στις μέχρι τώρα τουρκικές προκλήσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top