ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επαναπατρισμό Τουρκοκυπρίων μεταναστών θέλει ο Οζερσάι

Επαναπατρισμό Τουρκοκυπρίων μεταναστών θέλει ο Οζερσάι

Σχέδιο καταμέτρησης των Τ/κ στο εξωτερικό και ενθάρρυνσης της επιστροφής τους, καταρτίζει το «υπουργείο εξωτερικών» που σύντομα θα είναι έτοιμο, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι μιλώντας για παραμελημένους «πολίτες της χώρας» που – όπως είπε – «για μας είναι σημαντικοί και θα κάνουμε γι’ αυτούς αυτό που πρέπει».

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, οι δηλώσεις Οζερσάι έγιναν την Τετάρτη (15/3) στη «βουλή», στο τέλος της συζήτησης και έγκρισης του προϋπολογισμού του «υπουργείου» του. Να σημειωθεί ότι χθες σε δηλώσεις του ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν είχε πει ότι θέλουν να επαναπατρίσουν Τ/κ του εξωτερικού και αυτοί να επενδύσουν στην τ/κ πλευρά.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ενώπιον των «βουλευτών» ότι θα επεξεργαστούν τα στοιχεία που θα συλλέξουν και θα εφαρμόσουν νέες πολιτικές. «Θέλουμε όλοι να δούμε το εξής: Οι Τ/κ δεν είναι ούτε λίγοι, ούτε μειονότητα, ούτε θα γίνουν μειονότητα. Σε περίπτωση που σηκώσουμε το κεφάλι μας και δούμε εκτός του νησιού, θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των Τ/κ είναι σε πολύ σημαντικά νούμερα. Αλλά σε αυτό το θέμα δεν έγιναν πολλά και εμείς θα κάνουμε ένα πρόγραμμα γι’ αυτό».

Ο κ. Οζερσάι είπε ότι θα προβούν και σε «νομοθετικές μεταρρυθμίσεις» για θέματα εκτελωνισμού και αγοραπωλησίας ακινήτων όσων ζουν στο εξωτερικό. Προεκλογικά, είπε, ο ίδιος σε συναντήσεις που είχε στην Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο με Τ/κ που ζουν εκεί, είχε μιλήσει για δικαιώματα που πρέπει να δοθούν σε όσους Τ/κ διαμένουν στο εξωτερικό είτε επιστρέψουν στην Κύπρο είτε όχι.

Για πρώτη φορά, σημείωσε, κάνει δημόσια αναφορά στη μελέτη που έχει κάνει επί του θέματος το «υπουργείο εξωτερικών» και είπε ότι το πρόγραμμα θα αρχίσει τον Ιούνιο στην Βρετανία. Δεν είναι μόνο η καταμέτρηση των Τ/κ που ζουν είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στην Αυστραλία, πρόσθεσε, να συλλέξουν μια σειρά πληροφοριών τις οποίες θα κατηγοριοποιήσουν.

Θα αναλάβουν, πρόσθεσε, την πρωτοβουλία για καταμέτρηση των Τ/κ στην Αγγλία κάθε 10 χρόνια. Δεν θα καταμετρούν μόνο, εξήγησε, αλλά θα ρωτούν τους Τ/κ και κάποιες άλλες ερωτήσεις, όπως για το επάγγελμά τους.

Το θέμα, ανέφερε ο κ. Οζερσάι, συζήτησαν κατά την επίσκεψή τους με τον «πρωθυπουργό» Ερχιουρμάν στην Άγκυρα, η οποία στηρίζει το εν λόγω πρόγραμμα.

Οι Τ/κ του εξωτερικού, πρόσθεσε, μπορούν να ενεργοποιηθούν όσον αφορά το λόμπι στις χώρες που ζουν.

Σημείωσε επίσης ότι στην «κυβέρνηση» δεν έχουν την ίδια άποψη όσον αφορά το να δοθεί σε αυτά τα άτομα το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αλλά θα προβούν σε άλλες «νομοθετικές» μεταρρυθμίσεις.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top