ΔΙΕΘΝΗ

ΣΧΟΛΙΟ-ΑΦΡΙΝ: Οι Τούρκοι ξαναβάζουν τους τζιχαντιστές στο ‘παιχνίδι’ της Συρίας

ΣΧΟΛΙΟ-ΑΦΡΙΝ: Οι Τούρκοι ξαναβάζουν τους τζιχαντιστές στο ‘παιχνίδι’ της Συρίας

Η κατάφορη παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των Κούρδων από την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να μείνει στα στενά πλαίσια του κουρδικού ζητήματος.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Η εισβολή, το πλιάτσικο, η έπαρση των τουρκικών σημαιών (δίπλα στις αντικαθεστωτικές συριακές), οι καταστροφές και οι βαρβαρότητες δεν είναι μεμονωμένες στιγμές.

Οι Κούρδοι της Συρίας είτε στο Κομπάνι είτε στο Αφρίν έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και των τζιχαντιστών, με την υποστήριξη μάλιστα μεγάλων δυνάμεων.

Κατάφεραν να τους απωθήσουν και μέχρι πριν λίγο καιρό μάζευαν τα συντρίμμια τους, όταν ο τουρκικός στρατός, σε συνεργασία με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό εξαπέλυσε εισβολή στη βόρεια Συρία, με τελικό προορισμό το Αφρίν.

Οι Κούρδοι αντιστάθηκαν. Το Αφρίν, όμως, έπεσε στα χέρια Τούρκων στρατιωτών και Σύρων ανταρτών, οι οποίοι λεηλάτησαν τη μισοάδεια, μετά την προσφυγοποίηση χιλιάδων Κούρδων, πόλη.

Τα πράγματα, όμως, έχουν προεκτάσεις. Οι τζιχαντιστές, που εν πολλοίς συνδέθηκαν στο παρελθόν με το παλάτι της Άγκυρας, ανασυντάσσονται και ετοιμάζονται να παίξουν ξανά ρόλο στο συριακό ζήτημα.

Γι’ αυτό ευθύνεται η Τουρκία. Το καθεστώς Ερντογάν έβαλε τους τζιχαντιστές από την πίσω πόρτα, πρώτα στο Ιράκ και μετά στη Συρία.

Όπως γράφει το κουρδικό πρακτορείο ANF, μετά την τουρκική επίθεση στο Αφρίν, το «Ισλαμικό Κράτος» κινητοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές, όπως στη Μοσούλη, στο Κιρκούκ, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον ιρακινών δυνάμεων.

Και την ώρα που συμβαίνει αυτό, η τόσο κοντινή βόρεια Συρία, εκκενώνεται προς τέρψη του Ταγίπ Ερντογάν και των στρατιωτών που κάνουν πλιάτσικο σε σπίτια Κούρδων προσφύγων, παραβιάζοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.

Επομένως, η επάνοδος των Κούρδων στο Αφρίν, ακόμα και αν Δύση και Ρωσία νίπτουν τας χείρας τους, θα στείλει μήνυμα προς τους ανασυντασσόμενους τζιχαντιστές. Κι ας θυμώσει ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας που ζητά και τα ρέστα…

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top