ΠΟΛΙΤΙΚΗ

'Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της ΕΕ' - Όλα στο τραπέζι από Χριστοδουλίδη - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

'Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της ΕΕ' - Όλα στο τραπέζι από Χριστοδουλίδη - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε την Τρίτη (20/3) στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Τους Υπουργούς Εξωτερικών απασχόλησε η κατάσταση στην Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράν, ενώ ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για το πρόσφατο περιστατικό στο Salisbury. Οι ‘28’ παρακάθισαν, επίσης, σε γεύμα εργασίας με την Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης προέβη σε ενημέρωση για τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες οδήγησαν στην αναβολή των προγραμματισμένων γεωτρήσεων της ιταλικής εταιρείας ENI στο Τεμάχιο 3. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις προοπτικές που διαγράφονται σε σχέση με τον ενεργειακό πλούτο της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής πολιτικής της Ένωσης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και τις προοπτικές που προσφέρει για υλοποίηση της πολιτικής της Ένωσης για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των ενεργειακών διαδρόμων.

Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης αφού τόνισε ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της ΕΕ, υπενθύμισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι και σε πλήρη αντίθεση με την υποχρέωση της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, για σχέσεις καλής γειτονίας και για ομαλοποίηση των σχέσεων της έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι, υπό το φως των τουρκικών ενεργειών, σε πρώτο στάδιο, αναμένουμε την έμπρακτη και απερίφραστη αλληλεγγύη της ΕΕ προς υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της, των συμφερόντων και πολιτικών της Ένωσης αλλά και της διεθνούς νομιμότητας.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κατάσταση στη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. για το συριακό κ. Staffan de Mistura για εξεύρεση πολιτικής λύσης και επίτευξη ειρήνης στη χώρα. Αφού αναφέρθηκε στην επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα και ιδιαίτερα στο Afrin, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει την πολιτική της ΕΕ στο εν λόγω θέμα.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στις τελευταίες εξελίξεις στο Afrin ο κ. Χριστοδουλίδης όπως και αριθμός άλλων Υπουργών Εξωτερικών, τόνισε ότι, ως ΕΕ, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις ιδιαίτερα δραματικές επιπτώσεις που έχουν δημιουργήσει οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αfrin, για τις οποίες έχουμε υποχρέωση, ως ΕΕ, να τοποθετηθούμε. Θα πρέπει συλλογικά να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, τονίζοντας την προσήλωσή μας στον στόχο για μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη Συρία, υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε ειδική αναφορά και στην ανάγκη συνέχισης της στήριξης της ΕΕ προς την Ιορδανία και τον Λίβανο για αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων, ιδιαίτερα στην οικονομία των χωρών αυτών, ως συνέπεια της παρουσίας μεγάλου αριθμού Σύρων προσφύγων σε σχέση με τον γηγενή πληθυσμό.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων των ‘28’ για τη Συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία της συμφωνίας και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για αντιμετώπιση των όποιων ανησυχιών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top