ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Aλλαγές στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία - Η Αντωνίου τις πιο πολλές εξετάσεις

ΚΥΠΡΟΣ: Aλλαγές στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία - Η Αντωνίου τις πιο πολλές εξετάσεις

 Με στόχο την ορθότερη λειτουργία της στη βάση διεθνών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών, προωθούνται αλλαγές στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τοποθέτηση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας Χριστίνας Γιαννάκη ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

 

Η Επιτροπή είχε ενώπιον της αυτεπάγγελτο θέμα για το  βαθμό αξιοπιστίας των ιατροδικαστικών εξετάσεων, πρακτικές και συμπεριφορές στο αρμόδιο τμήμα καθώς και τη διεθνή πρακτική.

Η κ. Γιαννάκη κατέθεσε υπόμνημα εισηγήσεων στην Επιτροπή, στο οποίο εμπεριέχονται σειρά εισηγήσεων για αλλαγές στη λειτουργία της Υπηρεσίας, περιλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της επανεξέτασης της λειτουργίας πέντε νεκροτομείων και της μείωσης τους σε δύο σε Λευκωσία και Λεμεσό, της δημιουργίας «ομάδας επίβλεψης» ιατροδικαστών διεθνούς κύρους που θα ελέγχει ιατροδικαστικές εκθέσεις ή ακόμη και θα καλείται να συνδράμει τους Κύπριους ιατροδικαστές σε περιπτώσεις διερεύνησης φόνου ή σε άλλες σπάνιες περιπτώσεις, τη διενέργεια αυτοψίας του χώρου μόνο με το φως της ημέρας, καθώς και την ενεργοποίηση δύο ιατροδικαστών σε δύσκολα περιστατικά.    

Όλες οι εισηγήσεις θα συζητηθούν μαζί με τους ίδιους τους ιατροδικαστές, καθώς και σε συνεδρία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και την Αστυνομία.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή το 2017 η Ελένη Αντωνίου διενέργησε 264 ιατροδικαστικές εξετάσεις, η Αγγελική Παπέττα 98, ο Σοφοκλής Σοφοκλέους 77 και ο Νίκολας Χαραλάμπους 62.  

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το θέμα έχει απασχολήσει τρεις φορές την Επιτροπή Υγείας τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι κατατέθηκε μια έκθεση όσον αφορά το μέλλον της λειτουργίας του τμήματος.

Η προσπάθεια, όπως είπε, «θα ξεκινήσει μέσα από διάλογο όλων των εμπλεκομένων πολύ σύντομα, ούτως ώστε να βρεθεί η κοινή συνισταμένη για την καλύτερη λειτουργία». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και σκέψεις για μετάβαση αυτού του τμήματος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής υπάρχει ένα πελώριο ζήτημα για το οποίο έγινε αναφορά στην συνεδρία.  «Δεν μπορεί να υπάρχει νοοτροπία ετσιθελισμού, αλλά και ούτε νοοτροπία κράτους εν κράτη μέσα στο ίδιο το τμήμα και οι συμπεριφορές κάποιων εκ των ιατροδικαστών να είναι ετσιθελικές, να είναι απόλυτες, μονόπλευρες και επιλεκτικές», ανέφερε.

Και δεν μπορεί, συνέχισε, «να αρνούνται κάποιοι να μεταβούν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία για να κάνουν τη δουλειά τους γιατί εκεί υπάρχει ο Α ή ο Β βοηθός νεκροτομείου, τον οποίο δεν γουστάρουν ή δεν θέλουν να συνεργαστούν ή να δουλέψουν μαζί του». Αυτό, είπε, «είναι ένα παράδειγμα τέτοιας νοοτροπίας, η οποία έγινε και παραδεκτή».

«Όλα αυτά θα πρέπει πρώτα να εκλείψουν, οι απαράδεκτες συμπεριφορές, πρακτικές αλλά και νοοτροπίες και ιδιοσυγκρασίες που είναι ξένες με την άσκηση των καθηκόντων ενός δημοσίου λειτουργού σε δημόσιο τομέα», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

«Δεν πρόκειται ως Βουλή τουλάχιστον ν’ ανεχθούμε επαναλήψεις τέτοιων πρακτικών και συμπεριφορών», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι το θέμα ενέγραψε η κοινοβουλευτική του ομάδα.  «Με αφορμή τα πρόσφατα συγκλονιστικά γεγονότα που ζήσαμε και λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Υγείας της Βουλής φαίνεται ξεκάθαρα ότι χρειάζονται σοβαρές αλλαγές στο σύστημα της λειτουργίας των ιατροδικαστών ώστε να καταστεί πιο αξιόπιστο», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, «επιβάλλεται να ενισχυθεί αμέσως η ιατροδικαστική επιστήμη στην Κύπρο με την εισαγωγή νέων διεθνών βέλτιστων πρακτικών, ώστε η εξέταση να καθίσταται τεκμηριωμένη και τελεσίδικη με την εισαγωγή στοιχείων, τεκμηρίων και φωτογραφικού υλικού».

Χρειάζεται, είπε, «η δημιουργία εργαστηρίων για να γίνονται οι νεκροψίες και οι νεκροτομές». Πρόσθεσε ότι «είναι ανάγκη το κράτος να προχωρήσει στην στελέχωση των υπηρεσιών με προσωπικό ώστε να ενισχυθεί το έργο των ιατροδικαστών».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι «η ίδια η ζωή επιβάλλει να καθιερωθεί σύστημα αξιόπιστου ελέγχου της νομιμότητας των ιατρικών πράξεων».

«Το κράτος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του κατευθύνοντας και καθιερώνοντας ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο αξιόπιστο σε ότι αφορά τον έλεγχο και με την εφαρμογή ενός νέου πρωτοκόλλου συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ «να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις ώστε να γίνει πραγματικότητα η απόκτηση ενός πιο αξιόπιστου συστήματος της ιατροδικαστικής επιστήμης που θα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία και την απρόσκοπτη βοήθεια της ιατροδικαστικής επιστήμης για να φέρει σε πέρας το έργο της στη βάση των ευρωπαϊκών αλλά και διεθνών πρακτικών».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04, μετά από απόπειρα φόνου στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top