ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Κυπριανού: ‘Θετικά αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα τα Συμπεράσματα ΕΕ για την Κύπρο’

Α. Κυπριανού: ‘Θετικά αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα τα Συμπεράσματα ΕΕ για την Κύπρο’

Θετικά, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στα μείζονα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό, είναι τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση στην οποία προέβη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα ήθελε να ήταν συγκεκριμένη η αναφορά για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τα Συμπεράσματα στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα κάνει μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση αφού μελετήσει τα Συμπεράσματα στο σύνολό τους.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα Συμπεράσματά του καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την Ελλάδα», είπε.

Το Συμβούλιο, πρόσθεσε, «καλεί επίσης την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων και αυτό είναι σημαντικό».

Επαναλαμβάνει επίσης, συμπλήρωσε, τα Συμπεράσματα Οκτωβρίου 2014 και τη Δήλωση Σεπτεμβρίου 2005.

Υπενθυμίζει, ανέφερε, «την υποχρέωση της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί αυτά τα ζητήματα».

«Όλα αυτά κατά την άποψή μας συνιστούν θετικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν», σημείωσε o κ. Κυπριανού.

«Την ίδια στιγμή πρέπει να σας πω ότι μας προβληματίζει το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε να καταδικάσει γενικά και αόριστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αποφεύγοντας να αναφέρει ότι η πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Τουρκίας συντελέστηκε εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας σε οριοθετημένη περιοχή και αδειοδοτημένο οικόπεδο, σε ένα μάλιστα τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ το οποίο δεν περιλαμβάνεται σε αυτά που η Τουρκία διεκδικεί παράνομα για λογαριασμό της», είπε.

Εμείς, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «θα θέλαμε να ήταν συγκεκριμένη η αναφορά των Συμπερασμάτων».

Συνέχισε λέγοντας ότι «για εμάς το κύριο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι από τη μια η τουρκική προκλητικότητα  και επιθετικότητα, η οποία δυστυχώς φαίνεται ότι κλιμακώνεται και από την άλλη, συνυφασμένο με αυτό, είναι και το αδιέξοδο το οποίο υπάρχει στο Κυπριακό».

«Καλά και θετικά λοιπόν τα Συμπεράσματα αλλά δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά αυτά τα δύο μείζονα ζητήματα», είπε.

 ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top