ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΗ: Η Ολομέλεια ενέκρινε κανονισμούς για τον Γ. Διευθυντή στο ΥΦΥΠ. Ναυτιλίας

ΒΟΥΛΗ: Η Ολομέλεια ενέκρινε κανονισμούς για τον Γ. Διευθυντή στο ΥΦΥΠ. Ναυτιλίας

Με 43 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τους κανονισμούς με τους οποίους τροποποιήθηκε το υφιστάμενο σχέδιο υπηρεσίας της θέσης Γενικού Διευθυντή και περιλήφθηκαν σε αυτό πρόνοιες που να αφορούν την τοποθέτηση γενικού διευθυντή και σε Υφυπουργείο.

Επί του παρόντος το σχέδιο υπηρεσίας αφορά τον διορισμό Γενικού Διευθυντή στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Νωρίτερα η Ολομέλεια απέρριψε τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών – Συνεργασία Πολιτών (7 υπέρ, 37 εναντίον, 2 αποχές), που διαφωνούσε με τη αύξηση των θέσεων Γενικού Διευθυντή και εξίσωσης του Γενικού Διευθυντή Υφυπουργείου με τον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου,

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής ότι έγιναν τεχνικές διορθώσεις στο κείμενο των κανονισμών και η Επιτροπή ομόφωνα εισηγείται την έγκριση τους.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφερόμενος στην τροπολογία του Κινήματος, είπε πως, δεν έχει αντίρρηση ως προς τα προσόντα του Γενικού Διευθυντή, αλλά έχει αντίρρηση στην ισόβαθμη θέση Γενικού Διευθυντή Υφυπουργείου με Γενικό Διευθυντή Υπουργείου.

Αφού παρατήρησε ότι ψηφίστηκε ήδη το κονδύλι για τη θέση, είπε πως είναι αδόκιμο και αντιδεοντολογικό να δίνονται προνόμια στον Γενικό Διευθυντή Υφυπουργείου την ώρα που δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πολιτικό προϊστάμενο.

Διερωτήθηκε περαιτέρω γιατί να μπαίνουν στο ίδιο καλάθι, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου και Γενικός Διευθυντής Υφυπουργείου, στο όνομα μιας εναλλαγής, από τη στιγμή που αυτή καταργείται με τη θέσπιση ειδικών προσόντων για δύο θέσεις Γενικών Διευθυντών, αναμένονται και άλλες.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι εγκρίνουμε και άλλες θέσεις στον κρατικό προϋπολογισμό προσθέτουμε και άλλο κόστος για τη διοίκηση, παραβιάζοντας απόφαση που πήρε η Βουλή πέρσι το καλοκαίρι.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι δημιουργείται θεσμικό κενό. Πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε θεσμικές αλλαγές, δεν νοείται να βάζουμε Γενικό Διευθυντή για 140, υπαλλήλους και ανέφερε ότι πρέπει να εξετάσουμε σε μεταγενέστερο στάδιο σχέδιο υπηρεσίας για Γενικό Διευθυντή Υφυπουργείου και δήλωσε ότι η Αλληλεγγύη θα στηρίξει για λόγους αρχής τροπολογία των Οικολόγων.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας παρατήρησε ότι δημιουργώντας Υφυπουργεία θα πρέπει να αναμένουμε πρόσθετο διοικητικό κόστος. Πρόσθεσε πως διαφωνεί για τα συγκεκριμένα προσόντα για τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και της ΕΠΣΑ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι έγνοια του κόμματος του είναι όπως μέσα από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας δεν υπάρχει διαρχία. Παρατήρησε πως υπάρχουν προβλήματα στην έναρξη της λειτουργίας του θεσμού του Υφυπουργείου, πρόσθεσε ότι καταργείται θέση στο σχετικό ημικρατικό οργανισμό και ότι το ΑΚΕΛ ψηφίζει για να δοθεί ώθηση στον σημαντικό τομέα της ναυτιλίας.

Η Ολομέλεια της Βουλής με 34 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον τροποποίησε το υφιστάμενο σχέδιο Υπηρεσία του Διευθυντή στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστούν οι πρόνοιές του αναφορικά με τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι είναι απαράδεκτο για τη θέση Διευθυντή ή και για τις ανώτερες βαθμίδες μισθολογικά στη δημόσια υπηρεσία στα προσόντα το επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας να είναι όπως και μια άλλη γλώσσα. Πρόσθεσε ότι αυτό συνιστά υποβάθμιση της ίδιας μας της γλώσσας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημήτριου απάντησε πως αυτά είναι ζητήματα που εξετάζονται στην Υποεπιτροπή Νομικών για τα σχέδια υπηρεσία, που θα εξετάσει το ζήτημα που θα προκύπτει σε κάθε σχέδιο υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως παρουσιάζεται το φαινόμενο συμβούλια να διεξάγουν συνεδρίες στα αγγλικά και να τηρούν πρακτικά στα αγγλικά. Με αυτά και άλλα δεν θα έχουμε κράτος, αλλά υποτελές κράτος, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι τα θέματα με τα σχέδια υπηρεσίας γενικότερα θα τύχουν οριζόντιας αντιμετώπισης, προσθέτοντας ότι θα τεθεί οδοδείκτης, στην υποεπιτροπή νομικών.

Κανονισμοί για κρίσεις στην Εθνική Φρουρά

Η Ολομέλεια της Βουλής με 46 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον (ΕΛΑΜ) ενέκρινε τροποποίηση των βασικών κανονισμών, έτσι ώστε αξιωματικοί που διορίζονται στο στρατό, μετά από διαγωνισμό, στο βαθμό του υπολοχαγού ή του λοχαγού να δύναται να προαχθούν σε ανώτερο βαθμό, εφόσον προαχθεί στον ανώτερο αυτό βαθμό ένας τουλάχιστον από τους αξιωματικούς όπλων του στρατού ξηράς που κατά το έτος διορισμού των εν λόγω απευθείας διορισθέντων αξιωματικών προήχθησαν στο βαθμό του υπολοχαγού ή λοχαγού, αντίστοιχα.

Τροποποίηση του κόστους αδειών για καζαντί.

Η Ολομέλεια με 38 ψήφους υπέρ μια 1 αποχή τροποποίησε το βασικό νόμο μειώνοντας το ποσό που καταβάλλεται ως δικαίωμα για την εξασφάλιση άδειας μηχανής “καζαντί” από διακόσια δέκα ευρώ που ισχύει σήμερα σε είκοσι πέντε ευρώ.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου τήρησε αποχή, διαμαρτυρόμενος όπως είπε για το γεγονός ότι παρά την απαγόρευση να εκτίθενται ζωντανά ζώα σε καζαντί τα βλέπουμε από εδώ και εκεί συνεχώς.

Προϋπολογισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας

Η Ολομέλεια ψήφισε ομόφωνα σε νόμο τον Προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για το έτος 2018, ο οποίος προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €17.608.084 και δαπάνες ύψους €17.595.600.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι έγνοια του κινήματος είναι το λογισμικό και ο οδικός χάρτης παράδοσης του.

Κυρωτικοί νόμοι

Η Ολομέλεια ψήφισε ομόφωνα την κύρωση της Συμφωνίας Προσχώρησης για το Καθεστώς και Λειτουργίες της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων, επίσης κύρωσε σε νόμο τη Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την Προστασία και Επιστροφή Κλεμμένης ή Παράνομα Εισηγμένης ή Εξαχθείσας ή Μεταφορά Πολιτιστικής Περιουσίας.

Ο κ. Περδίκης παρατήρησε ότι θα ψηφίσουμε τον κυρωτικό νόμο για να πάει 'το καταταλαιπωρημένο αγγείο στην Αίγυπτο'.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top