ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΟ: Ριπές συμπερασμάτων αλλά ούτε λόγος για κυρώσεις - Κι η Τουρκία τον... αμανέ της

ΣΧΟΛΙΟ: Ριπές συμπερασμάτων αλλά ούτε λόγος για κυρώσεις - Κι η Τουρκία τον... αμανέ της

Αφενός, καλά κάνει η κυβέρνηση να αισθάνεται ικανοποιημένη για τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης (22/3), στα οποία καθίσταται σαφής η αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Κύπρο και Ελλάδα.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Αφετέρου, οι ραδιουργίες της Άγκυρας συνεχίζονται και το καθεστώς Ερντογάν δεν δείχνει συγκινημένο από τα Συμπεράσματα.

Και δεν δείχνει συγκινημένο, όχι γιατί τα Συμπεράσματα δεν ήταν σωστά και δεν συμφωνήθηκαν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά γιατί παρακολουθεί μια Ευρωπαϊκή Ένωση που συζητά κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη δηλητηρίαση ενός Ρώσου πράκτορα αλλά ούτε λέξη δεν προφέρει για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Η οποία Τουρκία συνεχίζει να βολτάρει στην κυπριακή ΑΟΖ, να κρατά όμηρο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και δυο Έλληνες στρατιωτικούς, συνεχίζει να αποκλείει με Navtex ελληνικό νησί, το Καστελόριζο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα», αλλά δεν στήνει στον τοίχο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Εξαντλεί την αυστηρότητά του στη Ρωσία –όποτε θυμηθούν τις βάζουν κυρώσεις– αλλά στον Ερντογάν που εισβάλλει στα ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας, στο Αφρίν και σύντομα στο Ιράκ, στέλνουν Συμπεράσματα.

Τον πυροβολούν με ανακοινώσεις αλληλεγγύης, αντί να εφαρμόσουν την τελωνειακή ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εκκρεμεί από το 2005 και η οποία κωλυσιεργεί εξαιτίας της Τουρκίας.

Εμείς, όμως, πανηγυρίζουμε διότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναλαμβάνει την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις καλές γειτονικές σχέσεις και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ε και; Μας αρνήθηκαν ποτέ τέτοια Συμπεράσματα; Γι’ αυτό πανηγυρίζουμε; Για ένα κομμάτι χαρτί που το πολύ πολύ να διατηρηθεί στο προσκήνιο μέχρι τη Δευτέρα (26/3) και την ευρωτουρκική σύνοδο της Βάρνας, στην οποία θα χαρίσουν άλλα τρία δισεκατομμύρια στον κύριο Ερντογάν;

Χαρτοπόλεμος κανονικός. Θα βάλουμε τα Συμπεράσματα στο στήθος και θα αντισταθούμε στον Ταγίπ Ερντογάν. Ευτυχώς, δηλαδή, που η Βρετανία ήταν απασχολημένη με το θέμα του Ρώσου πράκτορα γιατί ίσως να φεύγαμε από τις Βρυξέλλες χωρίς τα Συμπεράσματα και με κυρώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία…

Υ.Γ.: Λέγεται ότι ούτε τα Συμπεράσματα δεν θα παίρναμε αν δεν προηγείτο η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Ας ελπίσουμε να ζητήσει και κυρώσεις, καθώς δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε διαλλακτικότητα στις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκτός κι αν γίνονται όλα για το θεαθήναι...

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top