ΔΙΕΘΝΗ

Τσαντ: 20 μέλη της Μπόκο Χαράμ σκοτώθηκαν σε μάχες

Τσαντ: 20 μέλη της Μπόκο Χαράμ σκοτώθηκαν σε μάχες

Είκοσι μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σκοτώθηκαν σε εχθροπραξίες με άνδρες των ένοπλων δυνάμεων του Τσαντ, ανακοίνωσε το επιτελείο το Σάββατο 24/3.


Κατά την ανακοίνωση του επιτελείου, δυνάμεις του στρατού ενεπλάκησαν σε μάχη με τους Nιγηριανούς φονταμενταλιστές σε νησί της Λίμνης Τσαντ, την Παρασκευή.

Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε συνάδελφοί του τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες, στο νησί Τσούκου Χάτζε. Τον περασμένο μήνα, δύο άνδρες των ένοπλων δυνάμεων του Τσαντ, ο ένας από τους οποίους είχε βαθμό λοχαγού, σκοτώθηκαν σε ενέδρα τζιχαντιστών στην ίδια περιοχή, κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία.

Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση μελών της Μπόκο Χαράμ στο έδαφος του Τσαντ από τον Μάιο του 2017, όταν είχαν σκοτωθεί 9 άνδρες του στρατού του Τσαντ. Το Τσαντ συμμετέχει στην πολυεθνική στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε το 2012, με τη συμμετοχή δυνάμεων του Καμερούν, του Νίγηρα και της Νιγηρίας, για να κατασταλεί η δράση της Μπόκο Χαράμ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση εννοεί να επιβάλλει τη δική της, ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου στη βορειοανατολική Νιγηρία, ενώ εξαπολύει συχνά επιθέσεις στις τρεις γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με αξιωματικό των ένοπλων δυνάμεων του Τσαντ, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, "είκοσι στοιχεία της Μπόκο Χαράμ σκοτώθηκαν", και "ανακτήθηκε μεγάλη ποσότητα υλικού", ενώ από πλευράς του στρατού "ένας άνδρας έχασε τη ζωή του" και "πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν".

Κατά τον ίδιο αξιωματικό, ο στρατός το Σάββατο "συνέχιζε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις" του στην περιοχή.

Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ έχουν τα τελευταία χρόνια εκδιωχθεί από τις περισσότερες παραμεθόριες κοινότητες του Τσαντ όπου είχαν παρουσία. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, ο στρατός της Νιγηρίας προσπαθεί να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από το δάσος Σαμπίσα, στην Πολιτεία Μπόρνο, ένα από τα κυριότερα προπύργιά τους.

Η Μπόκο Χαράμ στοχοθετεί συχνά αμάχους και έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε ομαδικές απαγωγές κοριτσιών.

Την Τετάρτη, απελευθερώθηκαν περίπου εκατό μαθήτριες που είχαν απαχθεί τη 19η Φεβρουαρίου. Από το 2009 έχουν σκοτωθεί πάνω από 20.000 άνθρωποι μόνο στη Νιγηρία, θύματα ενεργειών της Μπόκο Χαράμ ή μαχών του στρατού και παραστρατιωτικών που τον υποστηρίζουν με μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top