ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: 'Έξαρση της αλαζονείας της Τουρκίας'

Φωτίου: 'Έξαρση της αλαζονείας της Τουρκίας'

Η Τουρκία θέλει να ελέγχει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δηλώνει ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Η Τουρκία με την έξαρση της επιθετικής της πολιτικής το τελευταίο διάστημα θέλει να εξυπηρετήσει τις παράνομες βλέψεις της θέτοντας υπό τον έλεγχο της όχι μόνο ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του στον εορτασμό των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου του 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών στα Λιβάδια, ο κ. Φωτίου είπε πως «οι θυσίες των ηρώων του 1821 και του 1955 και οι θυσίες και τα δάκρυα της γενιάς του 1974 μας δείχνουν το χρέος που επωμιζόμαστε όλοι οι σημερινοί Έλληνες».

Ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε στην έξαρση της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα και είπε πως η χώρα αυτή, «κατά παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου αμφισβητεί με σκαιό τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, δήθεν για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, ενώ στην πραγματικότητα είναι τις δικές της παράνομες βλέψεις που προσπαθεί να εξυπηρετήσει θέτοντας υπό τον έλεγχο της όχι μόνο ολόκληρη την Κύπρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σημείωσε πως "η έξαρση αυτή της αλαζονείας και της επιθετικότητας της Τουρκίας, σε συνδυασμό και με απαράδεκτες αξιώσεις που προβάλλουν Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, έχουν δυσχεράνει αρκετά την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, παρόλο που η δική μας πλευρά έχει καταστήσει σαφές και προς τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι είναι έτοιμη να προσέλθει άμεσα σε διάλογο που να άπτεται των εσωτερικών πτυχών, αλλά και να συμμετάσχει σε μια νέα διεθνή διάσκεψη, εφόσον προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία και συμμετάσχουν επίσης σε αυτήν ενεργά τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Θα πρέπει όμως προηγουμένως – και αυτό έχει καταστεί επίσης σαφές – να αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι όποιες απαράδεκτες αξιώσεις από πλευράς Τουρκοκυπρίων, ώστε οι νέες διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν σε ένα κλίμα που να μπορεί να υποβοηθήσει τη θετική τους εξέλιξη, εάν βέβαια αυτό είναι και στις προθέσεις της Τουρκίας η οποία θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις που της αναλογούν για την αίσια έκβαση τους», ανέφερε.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, συνέχισε, «στόχος και επιδίωξη της δικής μας πλευράς είναι η απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και η επανένωση του νησιού μέσω μιας μόνιμης και διαρκούς λύσης που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, χωρίς εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας, πόσο μάλλον της Τουρκίας που παράνομα κατέχει εδώ και 44 χρόνια σημαντικό τμήμα των εδαφών μας στερώντας από το λαό μας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του».

Είπε ακόμα ότι «στον αγώνα μας αυτό μας εμπνέουν τα μηνύματα των εθνικών επετείων. Η αγωνιστικότητα, η πίστη προς τα δίκαια μας, η συστράτευση, η ενότητα, ο παραμερισμός των παθών και των μικροτήτων, και η απαίτηση όπως υπεράνω όλων να τίθεται το εθνικό συμφέρον, είναι οι προϋποθέσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε πολύ καλύτερες ημέρες και η Κύπρος να μετατραπεί τόπο ειρήνης, δημοκρατίας, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top