ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περδίκης: 'Παρέμβαση για δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλον για επενδυτές'

Περδίκης: 'Παρέμβαση για δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλον για επενδυτές'

Στη Βουλή η πρόταση για κατάργηση μεταβιβαστικών σε μισθώσεις γης.

Με αιχμές ότι εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι επενδυτές, συζητήθηκε σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών η πρόταση νόμου που προνοεί την κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών για πράξεις μίσθωσης ακίνητης ιδιοκτησίας.

Η πρόταση κατατέθηκε εκ μέρους της επιτροπής από τον Πρόεδρό της Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από συνεννόηση με την εκτελεστική εξουσία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, μετά τη θέσπιση νομοθεσίας και κανονισμών για την επιβολή ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα προς οικοδόμηση, έχει προκύψει στρέβλωση σε σχέση με κατηγορία πράξεων, οι οποίες συνίστανται σε μίσθωση ή και ενοικίαση ακίνητης ιδιοκτησίας σε υποκείμενο σε ΦΠΑ πρόσωπο για σκοπούς άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και κατά την εγγραφή πράξεων στο Κτηματολόγιο.

Αναφέρεται ακόμη ότι ελλείψει ρητής πρόνοιας στην νομοθεσία περί πλήρους απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής μεταβιβαστικών τελών κατά την εγγραφή τέτοιας πράξης μίσθωσης στο Κτηματολόγιο, εφόσον για την ίδια πράξη καταβάλλεται ΦΠΑ, όπως προβλέπεται από τη ισχύουσα νομοθεσία για όλες τις άλλες πράξεις οικοπέδων για τις οποίες δεν καταβάλλονται τέλη, οι εν λόγω πράξεις υπόκεινται σε τέλη ή δικαιώματα μεταβίβασης μειωμένων κατά 50%.

Ο Πάμπος Χαραλάμπους, εκπρόσωπος του Κτηματολογίου, ανέφερε ότι με την τροποποίηση διορθώνεται μια ατέλεια, διότι με την υφιστάμενη νομοθεσία δεν θα επιβάλλονται μεταβιβαστικά για την μεταβίβαση μιας μίσθωσης για την οποία έχει επιβληθεί ΦΠΑ.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε πως το πρόβλημα παρουσιάστηκε στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο Λάρνακας όταν επενδυτής διαμαρτυρήθηκε ότι καταβάλλει ΦΠΑ και επιβαρύνεται και με τα τέλη μεταβίβασης

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών για το ποιοι χρησιμοποιούν τη μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης, ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης είπε πως η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται από την Εκκλησία, για την κατασκευή ξενοδοχείων και την ανέγερση φωτοβολταϊκών και ανέγερση αποθηκών.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε πως στην επιτροπή έγινε «η αποκάλυψη ότι με παρέμβαση της κυβέρνησης προς το ΔΗΣΥ και με παραπλανητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην επιτροπή στήθηκε μία πρόταση νόμου για να δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για ένα ή δύο επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν μέσα από τη μίσθωση ακίνητης ιδιοκτησίας να μην πληρώσουν τα μεταβιβαστικά».

«Αυτή η πρόταση νόμου έχει στόχο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και δη το EDEN City. Η πρόφαση ότι διαμαρτυρήθηκε ένας επενδυτής στην επαρχία Λάρνακας είναι προσχηματική», είπε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top