ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: 'Αναμένονται δείγματα γραφής από την Τουρκία'

Κ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: 'Αναμένονται δείγματα γραφής από την Τουρκία'

Η Λευκωσία θεωρεί ότι η επαναδραστηριοποίηση του ευρωτουρκικού διαλόγου μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για τις επιλογές και τη συμπεριφορά της Τουρκίας, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου να λέει ότι μετά τη συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα αναμένονται «δείγματα γραφής», ενδεχομένως και στο Κυπριακό.

Για τη νέα δόση των €3 δις. στο προσφυγικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε εξάλλου ότι η Λευκωσία θα κατευθύνει το μερίδιο της στους πρόσφυγες που είναι εγκατεστημένοι σε Λίβανο και Ιορδανία, αντί στην Τουρκία, όπως έπραξε και στο παρελθόν.

Ερωτηθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως αξιολογεί η Λευκωσία τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι στη συνάντηση της Βάρνας προωθήθηκαν στην πράξη τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και η γενικότερη πολιτική της Ένωσης για τις αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «χωρίς περιστροφές οι Πρόεδροι Τουσκ και Γιούνκερ, μεταφέροντας την υποστήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση των ενεργειακών της αποθεμάτων στην ΑΟΖ, σημείωσαν ταυτόχρονα ότι χρειάζεται πρόοδος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».

Παρέπεμψε παράλληλα στην έκφραση αλληλεγγύης του Προέδρου Τουσκ, εκ μέρους της ΕΕ, προς τη Λευκωσία για τα θέματα εκμετάλλευσης των ενεργειακών της πόρων, με παράλληλη αναφορά στη σημασία επίλυσης του Κυπριακού.

Όταν λέμε για πρόοδο στις σχέσεις με Κύπρο, εξυπακούεται ότι μιλάμε για τη στάση της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού, αλλά και σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σημείωσε επίσης ότι «παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απτά αποτελέσματα» όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση, ωστόσο «υπάρχει πρόθεση για επαναδραστηριοποίηση του ευρωτουρκικού διαλόγου».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top