ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα θέματα του αγροτικού κόσμου ενώπιον του Υπουργού

Τα θέματα του αγροτικού κόσμου ενώπιον του Υπουργού

Τα θέματα του αγροτικού κόσμου συζήτησε η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής με τον Υπουργό Γεωργίας.

Τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο συζήτησαν με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντρέας Καυκαλιάς, είπε πως είχαν σήμερα μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Γεωργίας για τα ζητήματα του αγροτικού τομέα.

Χαρακτήρισε ουσιαστική τη συζήτηση εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αποδειχτεί και παραγωγική. Σημείωσε ότι από την πλευρά του ΑΚΕΛ τονίστηκε η ανάγκη όπως το κράτος αντιληφθεί τη σημασία και την κρισιμότητα του αγροτικού τομέα όπως επίσης και την αξιακή βαρύτητα του τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας για τη χώρα και υποστηρίξει, με τις ανάλογες αποφάσεις και πολιτικές, τον τομέα.

Μεταξύ άλλων, κατά τη συζήτηση, όπως είπε, τέθηκαν θέματα τα οποία ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο και πιέζουν την αγροτική οικονομία. Θέματα, όπως πρόσθεσε, για τα οποία δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

Ενδεικτικά ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε τα εξής: τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ημικρατικοί οργανισμοί που συνδέονται με τον αγροτικό τομέα ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης (ΟΓΑ, Επιτροπή Σιτηρών, Συμβούλιο Πατατών), τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των γεωργών, τη μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται για τη μονάδα αφαλάτωσης νερού στην Πάφο και την εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά το σχέδιο παραχώρησης αγροτικού πετρελαίου κίνησης

«Όλα αυτά συνιστούν σοβαρές πιέσεις προς τον αγροτικό τομέα», είπε, και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ καλεί τον Υπουργό Γεωργίας και την Κυβέρνηση να στηρίξουν τον αγροτικό τομέα, τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, και να αποδώσει σε αυτόν τη θέση που του αξίζει.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι έκαναν σήμερα μια πρώτη συζήτηση με τον Υπουργό Γεωργίας για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν τον αγροτικό κόσμο, υποδεικνύοντας πως πρόθεση τόσο της Βουλής όσο και της Κυβέρνησης είναι η καλλιέργεια μιας αγαστής συνεργασίας για την επίτευξη των κοινών στόχων.

Ο κ. Κουλλά σημείωσε πως ήδη έχουν γίνει αρκετά για τον αγροτικό κόσμο και ότι έχουν ήδη τροχοδρομηθεί αρκετές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες και θα πρέπει να ολοκληρωθούν, υποδεικνύοντας πως ακριβώς για την ολοκλήρωση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα χρειαστεί η συνεργασία τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Βουλής και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας.

Ο βουλευτής Πάφου, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, καταδίκασε με όλη τη δύναμη της ψυχής του, όπως ο ίδιος είπε, «τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να αντιμετωπίζεται η επαρχία Πάφου από την εκτελεστική εξουσία».

Όπως εξήγησε, η τοποθέτηση του αφορά το θέμα της μονάδας αφαλάτωσης. «Είχαμε διαβεβαιώσεις από τον προηγούμενο Υπουργό Γεωργίας ότι πριν το τέλος της προηγούμενης διακυβέρνησης όλες οι πόλεις της ελεύθερης Κύπρου θα καλύπτονταν από μονάδες αφαλάτωσης. Δυστυχώς η Πάφος παρέμεινε ακάλυπτη, υπήρχε η μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια, προχώρησε ο πρώην Υπουργός Γεωργίας στη διάλυση της, και, ενώ μας διαβεβαίωνε ότι πριν το τέλος του 2019 θα λειτουργούσε η νέα μονάδα αφαλάτωσης, σήμερα ο νέος Υπουργός Γεωργίας μας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει η νέα μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο πριν το τέλος του 2020», είπε.

Διερωτήθηκε πώς θα αντιμετωπίσει η πόλη και επαρχία Πάφου όχι μόνο το θέμα της άρδευσης αλλά και της ύδρευσης, κάνοντας λόγο για δυσμενή μεταχείριση της επαρχίας Πάφου από την εκτελεστική εξουσία και σε αυτό το θέμα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top