ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Επιτροπή Θεσμών ενημερώθηκε για νέο ευρωπαϊκό κανονισμό

Η Επιτροπή Θεσμών ενημερώθηκε για νέο ευρωπαϊκό κανονισμό

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών έτυχαν σήμερα ενημέρωσης από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου για τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή στις 25 Μαΐου.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι με το νέο κανονισμό καταργείται η παλιά νομοθεσία που ισχύει από το 2001 και η οποία δημιουργούσε μια ανομοιομορφία σε ότι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Είπε ότι με το νέο κανονισμό θα ισχύουν τα ίδια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτοντας ότι ο νέος κανονισμός διέπεται από τις ίδιες αρχές προστασίας που είχε και η προηγούμενη νομοθεσία, ωστόσο είναι πιο λεπτομερής και πιο αυστηρός.

Σημείωσε ότι με τη παλιά νομοθεσία η Επίτροπος μπορούσε να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο μέχρι €30,000 ενώ με το νέο κανονισμό θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμο μέχρι τα 20 εκ. σε μεγάλες εταιρείες ή ποσοστό πάνω στον τζίρο των εταιρειών.

Ανέφερε ότι η Επίτροπος ενημέρωσε αρκετές επιχειρήσεις για όλα όσα αλλάζουν στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, προσθέτοντας ότι κάθε εταιρεία θα πρέπει να έχει υπεύθυνο για τα προσωπικά δεδομένα.

Συνεπώς, όπως είπε, δημιουργείται ένα νέο επάγγελμα που θα διέπεται από την αρχή της λογοδοσίας. Είπε επίσης ότι θα δημιουργηθεί ένα μητρώο για όσους έχουν εγκαταστημένες κάμερες, για παράδειγμα σε υπεραγορές, σε περίπτερα και αλλού.

«Ο νέος κανονισμός θα δώσει λύσεις στα προβλήματα από τη μη ομοιόμορφη εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του, είπε ότι « σε μια εποχή που οι σύγχρονες τεχνολογίες εισβάλλουν κυριολεκτικά στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή των πολιτών εμείς είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και ευαισθητοποιημένοι σε ότι αφορά την προστασία αλλά και την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων».

«Γι’ αυτό σήμερα στα πλαίσια της συζήτησης που είχαμε στην Επιτροπή Θεσμών για το νέο κανονισμό που θα εισαχθεί στην Κύπρο από το Μάιο αναφορικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εκφράσαμε την ικανοποίηση μας για το νέο εκσυγχρονισμένο πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί και στο Ευρωκοινοβούλιο ενισχύσαμε αυτή την προσπάθεια και συνάμα θέσαμε στην Επίτροπο μια σειρά από ζητήματα τα οποία μας προκαλούν ανησυχίες», πρόσθεσε.

«Αυτά τα ζητήματα δεν είναι ακόμη ενώπιον μας όμως θα μας απασχολήσουν στη Βουλή τις αμέσως επόμενες εβδομάδες», είπε και αναφέρθηκε στο ζήτημα των δεδομένων των πολιτών που ταξιδεύουν με αεροπλάνα, το γνωστό PNR(Passenger Name Recognition).

«Είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε από την Αμερική και καταγράφει με λεπτομέρεια από τα προσωπικά δεδομένα μέχρι τα ταξίδια και το περιεχόμενο των ταξιδιών των πολιτών», είπε ενώ αναφέρθηκε και σε μια οδηγία που αφορά το ποινικό δίκαιο και σχετίζεται με ανάλογα ζητήματα.

«Αμέσως μετά το Πάσχα αυτά τα θέματα θα μας απασχολήσουν πολύ συγκεκριμένα όπως και άλλες επιμέρους πτυχές», είπε και έφερε ως παράδειγμα τη νομιμότητα της χρησιμοποίησης κλειστών κυκλωμάτων «όχι σε ιδιωτικούς χώρους αλλά σε δημόσιους» και τη καταγραφή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων «χωρίς να γνωρίζουν οι πολίτες αλλά το μαθαίνουν την ώρα ακριβώς ένα αριθμό».

«Όλα αυτά τα θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής την προστασία προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικής επικοινωνίας θα είναι ενώπιον μας και θα τα συζητήσουμε πολύ εκτεταμένα μέσα στον Απρίλιο», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top