ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον Μάιο θα εξεταστεί το ζήτημα με το Διανέλλειο Γυμνάσιο

Τον Μάιο θα εξεταστεί το ζήτημα με το Διανέλλειο Γυμνάσιο

Δεν έχει εξευρεθεί λύση μέχρι σήμερα για το Διανέλλειο Γυμνάσιο Λάρνακας και η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής αποφάσισε να επανέλθει το Μάιο για να εξετάσει εκ νέου το ζήτημα.

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζήτησε και σήμερα για το Διανέλλειο Γυμνάσιο Λάρνακας, μετά από πρόταση των βουλευτών Γιώργου Κ. Γεωργίου, Γιώργου Λουκαϊδη, Αντρέα Καυκαλιά, Γιώργου Τ. Γεωργίου, Γεώργιου Προκοπίου, Πανίκου Λεωνίδου, Χρίστου Ορφανίδη και Κωστή Ευσταθίου.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι συζητήθηκε για άλλη μια φορά το θέμα της Διανελείου Τεχνικής Σχολής στη Λάρνακα.

«Ένα θέμα το οποίο χρονολογείται και για το οποίο δεν έχει εξευρεθεί λύση μέχρι και σήμερα, αν και υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από το 2015 για εκπαιδευτική χρήση του χώρου», πρόσθεσε.

Αναμένουν, συνέχισε, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής να γίνει διάλογος με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μεταξύ των εμπλεκομένων μερών για οριστική και άμεση επίλυση του θέματος.

«Τον Μάιο θα επανέλθουμε για να εξετάσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα και αυτό που οφείλουμε να πούμε είναι ότι δεν μπορεί ένα ζήτημα που απασχολεί την πόλη και επαρχία της Λάρνακας τόσο χρόνια και έχει τόση ιδιαίτερη σημασία να παραμένει μετέωρο. Έστω και τώρα αναμένουμε να επιλυθεί σύντομα και αναμένουμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την απαίτηση ευαισθησία που χρειάζεται», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Κ. Γεωργίου, σε δηλώσεις του είπε ότι ο χώρος του πρώην Διανελλείου, Τεχνικής Σχολής και Ορφανοτροφείου, έχοντας μια ιστορία ενός και πλέον αιώνα, είναι απόλυτα συνυφασμένος με τα εκπαιδευτικά πράγματα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Λάρνακας.

«Από το 2011, όταν ανεγέρθηκε σε άλλο χώρο το Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού, το Διανέλλειο εγκαταλείφθηκε και ερήμωσε. Έκτοτε η Σχολική Εφορεία, οι σύνδεσμοι γονέων, το Δημοτικό Συμβούλιο, κόμματα και άλλοι φορείς της Λάρνακας ζητούν όπως ο χώρος παραμείνει σχολικός, όπως είναι χαρακτηρισμένος στο τοπικό σχέδιο της πόλης, και στη θέση του να ανεγερθεί άλλο σχολείο, για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της Λάρνακας σε σχολικές υποδομές. Με αυτή τη θέση, θεωρητικά, συναινούν και τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών», πρόσθεσε.

«Ερωτούμε την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Έχετε την πολιτική βούληση να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα; Θα συνεχίσετε να κοροϊδεύετε, με αφόρητο τρόπο τους Λαρνακείς; Ως ΑΚΕΛ, μέσα και έξω από τη Βουλή θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση αυτού του δίκαιου και καθολικού αιτήματος της Λάρνακας», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι το Μάιο του 2014 είχαν γίνει κάποιες συναντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών με την Διαχειριστική Επιτροπή του Διανέλλειου.

«Από ότι φαίνεται αυτή η συνάντηση δεν οδήγησε σε σωστό δρόμο. Η ευθύνη βαραίνει το Υπουργείο Εσωτερικών πρώτιστα γιατί είχαν υποσχεθεί στην Διαχειριστική Επιτροπή για ανταλλαγή κάποιων κρατικών κτημάτων προς το ίδρυμα. Το ίδρυμα έχει να επιτελέσει και ένα ρόλο, διότι είναι γνωστό ότι έχει κάτω υπό την επίβλεψη του το Ορφανοτροφείο, το οποίο φροντίζει και 350 περίπου παιδιά . Η εικόνα σήμερα ξεκαθάρισε διότι πολλές φορές και εμείς οι Λαρνακείς έχουμε την εντύπωση ότι την ευθύνη έχει η Διαχειριστική Επιτροπή. Σήμερα έχει γίνει ολική ανατροπή. Την ευθύνη την βαραίνει αποκλειστικά το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δεν ανταποκρίθηκε και κρύφτηκε πίσω από μία επιστολή την οποία έχει αποστείλει και η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή για τα συγκεκριμένα τεμάχια γης τα οποία θα δίνονταν στην Διαχειριστική Επιτροπή», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ότι το Υπουργείο Παιδείας θέλει το χώρο και σημείωσε ότι δεν είναι στους προγραμματισμούς τους να κτίσουν σχολείο την επόμενη χρονιά, αλλά είναι στις προθέσεις τους, στους μακροπρόθεσμους προγραμματισμούς τους εκεί να αναγείρουν σχολείο, γι’ αυτό θέλουν να παραμείνει ως εκπαιδευτική ζώνη και να γίνει ανταλλαγή.

Σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 2 Απριλίου 2015 να εγκρίνει τη διαδικασία κατεδάφισης του κτιρίου της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής Λάρνακα, η οποία θα γίνει με ευθύνη του Ιδρύματος Διανέλλειου Ορφανοτροφείου, με τη συμφωνία ότι, μετά την επίτευξη συμφωνίας ανταλλαγής, θα δοθεί στο ίδρυμα ποσό μέχρι €50.000 συ ΦΠΑ, με την υποβολή τιμολογίων

Σε σημερινό γραπτό υπόμνημα του προς την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής , το οποίο κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής ο Γραμματέας του Ιδρύματος, ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος του Ορφανοτροφείου και τεχνικής Σχολής Δ.Γ. Διανέλλου, Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος αναφέρει ότι από πλευράς λειτουργών του Κράτους, γίνεται μια προσπάθεια να προκληθεί σύγχυση, «ίσως γιατί η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και τους αφήνει εκτεθειμένους».

Σημειώνει, επίσης, ότι δεν προχώρησε το κράτος για να απαλλοτριώσει το ακίνητο, αλλά φρόντισε να διατηρήσει την δέσμευση πάνω στο ακίνητο του ορφανοτροφείου με ένα άδικο και αντισυνταγματικό τρόπο, εμποδίζοντας τους να αξιοποιήσουν την περιουσία αυτή για εξυπηρέτηση των αγαθοεργών σκοπών του ιδρύματος.

«Συγκεκριμένα, δέσμευσαν στο Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας το ακίνητο του Ορφανοτροφείου με περιορισμό μόνο για ειδική χρήση. Με λίγα λόγια κατέστησαν όμηρο την περιουσία μας, εντελώς αδικαιολόγητα και αντισυνταγματικά, αποφεύγοντας αυτό που επέβαλλε το Σύνταγμα και οι σχετικοί Νόμοι, για να προχωρήσουν σε απαλλοτρίωση του ακινήτου και να καταβάλουν σε μας μια δίκαιη αποζημίωση, όπως γίνεται για κάθε ιδιοκτήτη, εδώ στην Κύπρο, σύμφωνα με τις αρχές ενός κράτους δικαίου και μάλιστα ευρωπαϊκού», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι η Επιτροπή καταχώρησε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να βρουν το δίκαιο τους και η υπόθεση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, πριν τις τελικές αγορεύσεις.

Η Επιτροπή, σημειώνει ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής, καλεί το κράτος να προχωρήσει άμεσα σε απαλλοτρίωση του ακίνητου και να προσφέρει την δίκαιη αποζημίωση που προβλέπεται από τους νόμους και το σύνταγμα, αλλά εάν το κράτος για οιανδήποτε λόγο πραγματικά δυσκολεύεται, είναι έτοιμοι να διευκολύνουν την κατάσταση και να προτείνουν στο κράτος χωρίς να καταβάλει την αξία της γης να συμφωνήσουν σε μια μακρά μίσθωση του ακινήτου προς το κράτος.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top