ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Θα κλείσουν τατουατζίδικα -Σαρωτικές αλλαγές

ΚΥΠΡΟΣ: Θα κλείσουν τατουατζίδικα -Σαρωτικές αλλαγές

Η λειτουργία των εργαστηρίων δερματοστιξίας (τατουάζ) και σωματικής διαπέρνησης (piercing) χρήζει άμεσης νομοθετικής ρύθμισης, δήλωσαν η εισηγήτρια του θέματος που τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου (Επαρχία Λεμεσού).

Η Επιτροπή Υγείας ζητά από τη Νομική Υπηρεσία να προωθήσει το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί το 2012, καθώς η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η κ. Κυριακίδου αφού ανέφερε ότι το θέμα άρχισε να συζητείται πριν 12 χρόνια, πρόσθεσε ότι το 2012 ετοιμάστηκε νομοσχέδιο από το Υπουργείο Υγείας το οποίο διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία.

Διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία για συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Υγείας προήλθε από τον ίδιο το Σύνδεσμο των επαγγελματιών που ασχολούνται με τα τατουάζ και τη σωματική διαπέρνηση (Tattoo and Piercing Artist Cyprus Association), τα μέλη του οποίου ανησυχούν επειδή ανοίγουν συνεχώς νέα εργαστήρια χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς να διασφαλίζεται ότι τηρούνται οι σωστές προδιαγραφές.

Η κ. Κυριακίδου είπε πως όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή Υγείας σε ολόκληρο το Λονδίνο υπάρχουν 200 τέτοια αδειοδοτημένα εργαστήρια, στην Κύπρο έχουν 300 και ανέφερε ότι το θέμα άπτεται της ασφάλειας της δημόσιας υγείας καθώς εκτός των ενηλίκων κάνουν τατουάζ και διαπέρνηση παιδιά.

Παρατήρησε ότι με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, τατουάζ και διαπέρνηση μπορούν να κάνουν ενήλικα άτομα (άνω των 18 ετών), ενώ στην Κύπρο το όριο είναι 16 ετών, χωρίς να υπάρχει επαρκής έλεγχος για παιδιά μικρότερης ηλικίας και χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν προκαλούνται προβλήματα στην υγεία τους.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άμεσα επιβάλλεται νομοθετική ρύθμιση, τόσο για να προστατευθούν οι πολίτες όσο και οι σωστοί επαγγελματίες» , είπε προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Υγείας αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στη Νομική Υπηρεσία και να ζητήσει όπως το νομοσχέδιο προωθηθεί στη Βουλή το συντομότερο δυνατό.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας 6 χρόνια και πιθανόν να πρέπει επικαιροποιηθεί με βάση τις νέες συνθήκες, ανέφερε η κ. Κυριακίδου, που εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα ρυθμιστεί τους επόμενους μήνες.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον καθορισμό προσόντων, η κ. Κυριακίδου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Υπουργείο Υγείας ετοίμασε το νομοσχέδιο στη βάση των όσων ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αν κάποιος λειτουργεί ένα εργαστήριο στο σπίτι του, ποιος διασφαλίζει τα υλικά που χρησιμοποιεί, αφού δεν υπάρχει έλεγχος, διερωτήθηκε.

Η κ. Κυριακίδου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι τα μέλη του Συνδέσμου χρησιμοποιούν έντυπο δήλωσης για την κατάσταση υγείας του ενδιαφερόμενου να κάνει τατουάζ και συγκατάθεση κηδεμόνα για άτομα άνω των 16 και μέχρι 18 ετών.

Ερωτηθείσα εάν έχει αποδειχθεί ιατρικά πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το τατουάζ και τα τρυπήματα στο σώμα δεν προκαλούν προβλήματα, είπε πως δεν είναι η ίδια γιατρός για να μπορέσει να εκφέρει τέτοια γνώμη, ωστόσο, πρόσθεσε είναι ένα επάγγελμα που ασκείται πάρα πολλά χρόνια σε πάρα πολλές χώρες.

Είπε επίσης πως για πρώτη φορά ενημερώθηκε η Επιτροπή ότι αποφεύγουν να χρησιμοποιούν κάποια χρώματα επειδή αυτά προκαλούν αλλεργίες.

Ο κ. Γεωργίου, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης της λειτουργίας των εργαστηρίων τατουάζ, είπε πως η συζήτηση του θέματος «κρατά από το 2006».

Αφορά την υγεία και κυρίως την υγεία των νέων παιδιών που αρέσκονται στα τατουάζ, είπε προσθέτοντας ότι δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες μιας άναρχης εικόνας, με τις γειτονιές και τους δρόμους με καταστήματα για τατουάζ, χωρίς πολεοδομικές άδειες και άδειες οικοδομικής και χωρίς πλαίσιο λειτουργίας για προστασία της ασφάλειας και της υγείας.

Απαιτείται νομοθετικό πλαίσιο για προστασία πρωτίστως της υγείας, είπε τέλος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top