ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός Παιδείας: 'Προτεραιότητα μας η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση' - VIDEO

Υπουργός Παιδείας: 'Προτεραιότητα μας η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση' - VIDEO

Προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι η ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, όπως είχε εξαγγελθεί προεκλογικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο νέος πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Κώστας Χαμπιαούρης.

«Ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας βρίσκεται η καθημερινότητα του μαθητή και των εκπαιδευτικών μας και πώς αυτή μπορεί να βελτιωθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αντιμετωπίζουμε άμεσα τα απλά, τα καθημερινά αλλά ταυτόχρονα σημαντικά ζητήματα. Στόχος να αναδείξουμε το ανθρωποκεντρικό σχολείο, όπου ο καθένας θα απολαμβάνει τη χαρά της μάθησης και της δημιουργίας», όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Ανέφερε, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα ξεκινήσει άμεσα την έναρξη διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου, μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Χαμπιαούρης σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υποστηρίζει τον θεσμό των τετραμήνων και πιστεύει στην αξία των εξετάσεων, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανοικτό στον διάλογο.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, αναφέρθηκε και στη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Ερωτηθείς για το νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι το θέμα αυτό έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Όπως είπε, έχουν κατατεθεί κάποιες προτάσεις οι οποίες δεν έχουν γίνει αποδεκτές από κάποιους εταίρους.

«Θα ξεκινήσουμε άμεσα την έναρξη διαλόγου με όλους για το νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου, αρχής γενομένης μετά τις γιορτές του Πάσχα. Για μας είναι ύψιστης σημασίας το θέμα αυτό, καθώς θα δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την παρεχόμενη εκπαίδευση στα παιδιά μας και να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που έχουν κάποια προβλήματα», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των τετραμήνων και τη θέση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο κ. Χαμπιαούρης τόνισε ότι εδώ και ένα χρόνο έχει ψηφιστεί σχετική νομοθεσία.

«Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υποστηρίζουμε τον θεσμό των τετραμήνων και πιστεύουμε στην αξία των εξετάσεων, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα σχολεία μας δεν πρέπει να γίνουν εξεταστικοκεντρικά και να μην καλλιεργείται η απομνημόνευση. Αντίθετα, θα δώσουμε έμφαση σε νέους, σύγχρονους τρόπους αξιολόγησης του μαθητή, και αν όλοι, ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί, γίνουν κοινωνοί αυτής της προσπάθειας πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το κλασσικό παραδοσιακό διαγώνισμα ή εξέταση. Δηλαδή οι μαθητές να «φωτογραφίζουν» κάποιες γνώσεις και να τις αποτυπώνουν την επόμενη μέρα σε ένα κομμάτι χαρτί, τις οποίες σε λίγες μέρες θα ξεχάσουν», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαμπιαούρης, θα γίνει προσπάθεια ώστε μέσα από αυτή τη μορφή της διαμορφωτικής, της συντρέχουσας, της αυθεντικής αξιολόγησης, να μπορέσει ο μαθητής να ξεφύγει από την απομνημόνευση της γνώσης, την κατανόηση και την εφαρμογή και να περάσει σε υψηλότερου επιπέδου νοητικές λειτουργίες, όπως είναι η ανάλυση, η σύνθεση, η αξιολόγηση, η κριτική και δημιουργική σκέψη, «γιατί είναι αυτού του επιπέδου πολίτες που θέλουμε να δώσουμε αύριο στην κοινωνία».

Σημειώνοντας, παράλληλα, ότι γνωρίζει τις αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών, ο κ. Χαμπιαούρης τόνισε: «Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο. Θεωρούμε και πιστεύουμε ότι τα τετράμηνα θα βοηθήσουν να φύγει το άγχος από τους μαθητές καθώς δεν θα εξετάζονται σε όλη την ύλη στο τέλος του χρόνου».

«Σημαντικό όμως είναι, επίσης, ότι οι εξετάσεις του Δεκεμβρίου θα είναι ένα σκαλοπάτι στο οποίο οι μαθητές μας, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα παίρνουν μια ανατροφοδότηση για το πού βρίσκονται τα παιδιά, ούτως ώστε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, να μπορούν να κάνουν διορθωτικές κινήσεις για να οδεύουν προς τον Μάιο με τους καλύτερους οιωνούς», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέφερε ότι συστάθηκε ειδική Επιτροπή η οποία να μελετά όλες τις προοπτικές και όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Όπως είπε, βάσει του χρονοδιαγράμματος της, η εν λόγω Επιτροπή θα καταθέσει τις εισηγήσεις της περί τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου.

«Της Επιτροπής προεδρεύει ο Προϊστάμενος των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, ο κ. Παύλος Παρασκευάς και συμμετέχουν σε αυτή συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, από όλες τις βαθμίδες, που έχουν ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητές του ως νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι θα δοθεί έμφαση στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τη Νεολαία.

«Σε συνεργασία με τα διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου και τους συνεργάτες μου καθορίσαμε τις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου, πάντα σε αναφορά με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δίνοντας έμφαση σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στόχος είναι να αναβαθμιστεί ο Πολιτισμός, μέσω της δημιουργίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού καθώς και της επιτάχυνσης της λειτουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι ευρύτερα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στοχεύει στο να εκσυγχρονιστεί το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, μέσω της διεθνοποίησης και της διασφάλισης της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μέσω της προσέλκυσης σημαντικών ξένων πανεπιστημίων για δημιουργία παραρτημάτων στην Κύπρο, να αξιοποιηθούν σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα και ευκαιρίες χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, τόσο στο βασικό όσο και στο ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης και να προχωρήσει το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών.

Επιπρόσθετα, είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας στοχεύει στο να ενσωματωθούν λειτουργικά οι νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας στα σχολεία μας, ώστε να βελτιωθεί το μαθησιακό κλίμα και τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών, να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση για καλύτερη οργάνωση, επικοινωνία και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και κοινωνικών εταίρων, να εφαρμοστεί η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία προς όφελος των νέων, να επεκταθεί ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου και να διαμορφωθεί νέα ολοκληρωμένη πολιτική για την Ειδική Εκπαίδευση, μέσα από διαβούλευση.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «μέσω ειδικής πλατφόρμας που έχουμε ανοίξει, παίρνουμε ανατροφοδότηση από όλους τους επιθεωρητές και εκπαιδευτικούς για το πώς έχουν εφαρμοστεί τα αναλυτικά και τα ωρολόγια προγράμματα τελευταία χρόνια, για να δούμε τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Το έργο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο, ανέφερε ο κ. Χαμπιαούρης.

«Απαιτεί προγραμματισμό, χρονοδιαγράμματα, σταθερά και μικρά βήματα, συναίνεση, συλλογικότητα, διαβουλεύσεις και θεωρώ ότι θα πάμε καλά», κατέληξε.

https://www.youtube.com/watch?v=4VJDeLp594w

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top