ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: 'Η συζήτηση της 16ης Απριλίου αφορά αναζήτηση προθέσεων'

Ακιντζί: 'Η συζήτηση της 16ης Απριλίου αφορά αναζήτηση προθέσεων'

Η συνάντηση της 16ης Απριλίου αφορά την αναζήτηση προθέσεων, δεν είναι μια συνάντηση έναρξης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία ότι μετά από αυτή θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σύμφωνα με τον κ. Ακινζτί.

Σε δηλώσεις του μετά την εβδομαδιαία συνάντηση με τον «πρωθυπουργό», Τουφάν Ερχιουρμάν ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι θέλουν να ξεπεράσουν τη δυσκολία που έχει δημιουργηθεί από το ότι δεν έχουν συναντηθεί εδώ και 10 σχεδόν μήνες «γιατί όταν υπάρχει ένα πρόβλημα – που υπάρχει – εκεί χρειάζεται και ο διάλογος. Αυτό το διάλογο θα τον πραγματοποιήσουν πρωτίστως οι δύο εκλελεγμένοι από τον λαό ηγέτες, αυτό είναι το δικό μας καθήκον».

Αυτό, συνέχισε, θα είναι καλό και για τις δύο πλευρές γιατί το μέλλον αυτού του νησιού ενδιαφέρει – όπως είπε – και τις δυο κοινότητες και τους ίδιους, ως εκλελεγμένοι ηγέτες, και θα συναντηθούν για να πουν ο ένας στον άλλο τί σκέφτονται για το μέλλον αυτού του νησιού. «Βλέπουμε τα πράγματα από την ίδια σκοπιά, έχουν πάρει τα ίδια μαθήματα από αυτά που έγιναν ή δεν έγιναν; Εγώ θα πάω με ανοικτό μυαλό για να τα συζητήσω όλα αυτά».

Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να τίθενται προϋποθέσεις πριν από την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, ούτε να γίνεται προσπάθεια να μεγαλοποιήσουμε ή να μειώσουμε τη σημασία της.

Να δούμε, συνέχισε, πώς βλέπουμε το δρόμο από το σταυροδρόμι στο οποίο βρισκόμαστε. «Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα κομβικό σημείο. Ποιον δρόμο θα πάρουμε; Υπάρχει δρόμος που μπορούμε να περπατήσουμε μαζί από δω και πέρα ή θα πάρουμε χωριστούς δρόμους. Εγώ θεωρώ ότι αυτή είναι η σημασία και το νόημα αυτής της συνάντησης».

Από τώρα και μέχρι τις 16 Απριλίου που θα γίνει η συνάντηση, συνέχισε, πρέπει όλες οι πλευρές να μην προσπαθήσουν να ρίξουν σκιά σε αυτή τη συνάντηση ή να τεντώσουν το σκοινί.

Ο Τ/κ ηγέτης θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τ/κ αλλά όχι και την αριθμητική, υποστηρίζοντας ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η τ/κ πλευρά, εκτός από την πολιτική ισότητα, ποτέ δεν ζήτησε αριθμητική ισότητα σε κάθε επίπεδο των ομοσπονδιακών θεσμών. «Σίγουρα θα υπάρχουν και θεσμοί όπου θα υπάρχει ίσος αριθμός. Για παράδειγμα στη Γερουσία έχει συμφωνηθεί ότι θα είναι 20-20».

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρόσθεσε, θα είναι δύο οι Πρόεδροι, όταν ο ένας θα εκτελεί καθήκοντα Προέδρου ο άλλος θα είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος, θα είναι εκ περιτροπής πρόεδροι του ομόσπονδου κράτους. «Είναι από τα θέματα που συμφωνήθηκαν έτσι. Στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας συμφωνήθηκε ισότητα και σε έναν αριθμό άλλο θεσμών υπάρχει ισότητα».

Για τον κ. Ακιντζί το σημαντικό είναι, στους θεσμούς/όργανα όπου δεν υπάρχει αριθμητική ισότητα και οι αποφάσεις λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, δεν θα δίδεται η δυνατότητα για εφαρμογή της ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Ως παράδειγμα έφερε τη συμφωνία – όπως είπε – για τη λήψη αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου δεν υπάρχει μεν αριθμητική ισότητα Ε/κ και Τ/κ, θα είναι 7 προς 4, αλλά για τις αποφάσεις θα χρειάζεται μια θετική ψήφος από την άλλη πλευρά. «Ορίστε, αυτή είναι πολιτική ισότητα. Όπου δεν υπάρχει αριθμητική ισότητα, ακόμα και σε εκείνους τους θεσμούς να δίδεται το δικαίωμα λόγου στις πλευρές, να αποδεικνύεται η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων».

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι σημαντικό για την πολιτική ισότητα θέμα είναι η εκ περιτροπής προεδρία και σε αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει δώσει ακόμη ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινότητά του.

Θα μπορούσε να είχε εξηγηθεί με άνεση στην ε/κ κοινότητα ότι ο ένας από τους δύο σε μια λύση, θα ήταν - εκ των ων ουκ άνευ - στην εκ περιτροπής προεδρία με συχνότητα δύο προς ένα, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος σε δύσκολα για τη δική του κοινότητα θέματα θα έβγαινε να μιλήσει ειλικρινά στον κόσμο για το τι θα γινόταν εάν υπήρχε μια συμφωνία λύσης. Το έπραξε, ανέφερε, και στο παρελθόν παρ’ ότι του δημιούργησε πολλές πολιτικές δυσκολίες. 

Αλλά, συνέχισε, ο Ε/κ ηγέτης δεν μπόρεσε να πει στην κοινότητά του ότι εάν πάμε σε μια διζωνική, δικοινοτική δομή με δύο πολιτικά ίσες συνιστώσες πολιτείες, πρέπει να υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία 2:1. «Εύχομαι τουλάχιστον να μπορέσει να ειπωθεί αυτό τις επόμενες ημέρες»

Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούνται μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, αλλά ούτε και να μεγαλοποιούμε αυτή τη συνάντηση περισσότερο από όσο πρέπει.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (24/4) στην επαρχία Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top