ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Το «αύριο» του μεγάλου δείπνου – Η λύση και η μη λύση

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Το «αύριο» του μεγάλου δείπνου – Η λύση και η μη λύση

Απομακρυσμένο θεωρείται το σενάριο κήρυξης αδιεξόδου κατά το δείπνο της 16ης Απριλίου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Παρόλο δε που οι προσδοκίες είναι εξαιρετικά χαμηλές –εν αντιθέσει με όσα αναμένονταν σε προηγούμενα δείπνα- οι δύο πλευρές (ή μάλλον οι δύο άντρες) δεν θέλουν να κουβαλούν το βάρος της «κηδείας» της όποιας λύσης.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, το δείπνο θα γίνει σε βαρύ κλίμα και εν μέσω των αδιάκοπων τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, οι επανειλημμένες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, που δεν θυμίζουν σε τίποτα εκείνον τον χαμογελαστό Λεμεσιανό που θα έλυνε το Κυπριακό με το μαγικό ραβδί του, δεν βοηθούν ούτε στο καθιερωμένο «εις υγείαν».

Ακόμα, λοιπόν, και αν οι τουρκικές Navtex ανανεώνονται πριν καν εκπνεύσουν, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο σπίτι της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Με τον ορίζοντα –και των δύο μα και των διεθνών παικτών- στον Οκτώβριο και στη γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο «10», δεν αναμένεται να κλείσουν όλες οι πόρτες για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ως εκ τούτου, είτε θα «κλειδωθεί» το αδιέξοδο και θα τελειώσει το δείπνο χωρίς οποιαδήποτε συμφωνία είτε θα ανανεωθεί το ραντεβού για να κρατήσουν στη ζωή την «ελπίδα» είτε θα μπει η διαδικασία σε άλλη φάση και θα επαναρχίσουν οι συζητήσεις, μάλλον σε ανεπίσημο επίπεδο.

Κατά το τρίτο σενάριο, ενδέχεται να υπάρξουν νέες επιπλοκές. Η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά δεν δέχονται διαδικασία «ανοικτού τέλους» και επιμένουν σε καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων, ακόμα και αν δεν έχουν διαπραγματευτή.

Αλλά, προηγείται το δείπνο της 16ης Απριλίου. Εκεί θα αναδειχθούν και οι βαθύτερες διαφωνίες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.

Η επιμονή του δεύτερου σε κοινή επιτροπή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τη διαχείριση του φυσικού αερίου, αλλά και οι κραυγές για νέα βάση στις συνομιλίες είναι σοβαρότατα εμπόδια για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Σίγουρα δε, η δική μας πλευρά θα πρέπει να σκεφτεί την επόμενη μέρα. Και η επιμονή για «χωρίς ατζέντα» συζήτηση επί τραπέζης –παρουσία κιόλας της ειδικής αντιπροσώπου του Αντόνιο Γκουτέρες- δεν είναι σίγουρο αν θα μας βγει σε καλό.

Την ώρα μάλιστα που η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι απαιτούν, σχεδιάζουν και σχηματοποιούν το αύριο της μη λύσης. Έχουμε σχέδιο Β';

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top